Risotto cu mazare, pancetta si busuioc

Un risotto cremos nu e deloc greu de facut, trebuie doar sa aveti rabdare si orezul potrivit. Puteti sa il faceti cu orice fel supa, cu orice fel de legume si sa puneti in el fructe de mare, parmezan sau sunca….sau orice va mai trece prin frigider. Dar orezul pe care il folositi este esential.
De ce este orezul important pentru risotto?
Risotto nu este altceva decat orez fiert in supa, dar modul in care facem asta il transforma in mancarea delicioasa si cremoasa, atat de eleganta si fina.  Risotto-ul devine cremos datorita amidonului obtinut prin frecarea boabelor de orez in timpul amestecarii, de aceea orezul ales trebuie sa aiba aceasta proprietate.  Prin urmare trebuie sa alegem tipurile acelea de orez cu bob rotund (bob scurt pana la mediu), care au un continut ridicat de astfel de amidon. De asemenea aceste soiuri de orez rezista bine la fiert indelungat si amestecat intens, fara ca boabele sa se sparga, iar la final textura lor este fina  dar usor al-dente in interior. Un astfel de orez, de foarte buna calitate, perfect pentru risotto este Ricetta- bob rotund.

Ingrediente

200 g orez Ricetta- bob rotund
500 ml supa
jumatate de cana de mazare (din conserva)
o ceapa mica
100 ml vin alb sec
30 g unt
putin ulei de masline extravirgin
sare si piper dupa gust
parmezan dupa gust
10 felii pancetta
Ceapa taiata marunt se pune la calit in putin ulei de masline, pana se inmoaie si devine translucida. Se adauga orezul si se mai lasa cateva minute, apoi se stinge totul cu vin. Lasam orezul sa fiarba cateva minute pana cand se evapora alcoolul. Totul se intampla la foc mic in timp ce amestecam constant.
Cand vinul s-a evaporat, incepem sa adaugam supa (fierbinte), cate putin, pe masura ce este absorbita de orez, in timp ce amestecam constant, tot pe foc mic. Cu 5 minute inainte de final, adaugam si mazarea (daca este din sconserva). De asemenea, spre final, radem parmezan dupa gust si mai condimentam cu sare si piper daca este nevoie. La final, cand il luam de pe foc, adaugam un cubulet de unt si-l lasam sa se topeasca, amestecand incet .
Intre timp, intr-o tigaie antiaderenta, prajim felii subtiri de pancetta, fara alt adaos de grasime.
Servim cu frunze proaspete de busuioc si pancetta prajita,  O felie crocanta de pancetta se poate faramita si presara deasupra.
Pofta buna!

2 Comments

  1. Pentru mine a fost excelenta precizarea tipului de orez folosit.
    Multi poate cunosc astfel de "amanunte", insa eu am invatat multe lucruri din acest blog, mai ales ca este mai pedagogic.
    Eu nu am intotdeauna timp sa va scriu insa tin acum sa va multumesc pentru multele lucruri care le-am invatat din retetele dumneavoastra bine explicate.

  2. Imi place la nebunie risotto,imi place mai mult cel cu ciuperci.si daca imi permiteti sa va zic un secret la risotto,cand caliti ceapa puneti si un cub de unt,si cand e aproape gata punti un pic de smantana dulce si un pic de coaja rasa de lamaie,iese bestial……si mult parmezan(asa imi place mie).imi place mult blogul dumneavoastra,niste retete minunate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*