Mujadddara este o reteta foarte populara in Orientul Mijlociu, are la baza orezul si lintea si se poate gati cu sau fara carne. Eu am incercat o varianta fara carne si trebuie sa va spun ca am ramas surprins de cat de gustoasa a iesit.
Pentru ca am avut nevoie de un orez al caror boabe sa nu se lipeasca intre ele dupa fierbere, sa ramana intregi, dar totodata sa fie gustoase, am optat pentru orezul cu bob lung de la Ricetta.
Ingrediente
1 cana de orez cu bob lung Ricetta
700 ml apa
2 cepe rosii
1 conserva de linte
patrunjel proaspat
un varf de cutit chimion (nu chimen) macinat
sare si piper dupa gust
putin ulei de masline extravirgin
putin ulei de floarea soarelui
o lingurita zahar brun
*optional seminte de pin prajite
*optional iaurt (recomandat)
Fierbem orezul in apa cu putin sare. Verificam ca bobul sa fie fiert, dar ferm. Tocam marunt una din cepe si o calim in putin ulei de masline. Cand este moale, adaugam lintea (scursa de apa din conserva) si mai lasam cateva minute. Adaugam orezul si condimentam cu cumin, sare si piper, dupa gust.
Intre timp, intr-o alta tigaie, prajim cealalta ceapa taiat julien, in putin ulei, la foc mic cu lingurita de zahar brun, pana cand devine uscata crocanta.
Taiem marunt frunzele de patrunjel proaspat. Amestecam orezul cu ceapa caramelizata si patrunjelul, doar in momntul servirii. Daca va place, puteti sa presarati deasupra cateva seminte de pin prajite. Alaturi de acest fel de mancare se serveste si iaurt.
Trebuie sa gustati neaparat. este o combinatie inedita si delicioasa!
Pofta buna!
Cristi, cumin se traduce prin chimion. Dar as lasa totusi precizarea din paranteza. In alta ordine de idei, e ceva ce trebuie incercat.
Bafta!