Sosuri si dressing-uri cu iaurt

Sosurile reci pot fi mai gustoase si mai usoare cu iaurt iar salatele mai satioase si mai interesante ca aroma si gust. Iaurtul este binevenit si aduce un echilibru in completarea unor mancaruri foarte picante sau grase. Se pot face chiar si supe reci cu iaurt, foarte apreciate, mai ales vara.

Eu prefer iaurturile grase si cremoase, iar in funtie de reteta, optez pentru iaurturi din lapte de oaie, vaca sau bivolita. Au gusturi si texturi diferite, punand in valoare diferitele preparate. Cand am timp, imi place sa prepar singur iaurtul. In acest fel stiu exact ca nu contine conservanti si alti aditivi. Dar, pentru ca timpul este un lux pentru noi toti, acest lucru se intampla rar. Am sa va incurajez si pe voi sa faceti asta, macar din curiozitate, ca sa vedeti diferenta dintre un iaurt facut in casa si unul din supermerket. Bineinteles este important sa aveti si o sursa de lapte proaspat si de buna calitate.

Am sa va scriu mai jos unul din dressing-urile pentru salate cu iaurt pe care le folosesc frecvent. Se poate adauga in orice fel de combinatii cu morcovi, castraveti, telina, diferite soiuri de salata verde, cartofi fierti sau copti etc. De asemenea este perfect pentru preparate din peste, in special la gratar.
Dressing pentru salate cu iaurt
Ingrediente:
200 g iaurt gras
1 lingurita mustar Dijon
frunze de patrunjel tocate marunt (optional)
ceapa verde tocata marunt, doar partea verde (optional)
2 lingurite ulei de masline extravirgin
sare, dupa gust

Prepararea este foarte usoara, se amesteca toate ingredientele , foarte bine cu un tel pana la omogenizare. Verdeata se adauga la sfarsit. Se pastreaza in frigider pana la servire.

Sos rece cu iaurt si morcovi

Un sos rece, sau dip, bineinteles tot cu iaurt se poate obtine dupa urmatoarea reteta. Si aceasta se potriveste foarte bine cu carnea la gratar.

2 morcovi de marime medie
1 lingura ulei de masline
200 ml iaurt
2 catei de usturoi, tocati fin

In functie de preferinte si preparatele pe care acest dip le va insoti, se poate adauga: menta tocata marunt, patrunjel tocat fin sau putina boia dulce, sare, piper dupa gust

Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare. Intr-o tigaie, se calesc in putin ulei de masline, cu putina sare. Doar un minut-doua, pana se inmoaie. Se lasa la racit apoi se amesteca cu iaurtul si usturoiul. Se condimenteaza dupa gust si se patreaza la rece pana in momentul servirii. Dupa preferinte, morcovii se pot lasa si cruzi.

Sos rece cu iaurt si usturoi

Este cel mai simplu sos rece pe care il prefer in special pentru peste este atat de simplu de facut incat este gata in doar cateva minute. Are doar doua ingrediente, iaurt si usturoi si se condimenteaza doar cu sare si piper dupa gust. Este poate apropiat de traditionalul mujdei, dar mult mai usor si mai gustos. Pentru aceasta reteta nu am sa va dau cantitati pentru ca se prepara cel mai bine dupa gust.

Pofta buna!

Spune-ne parerea ta