Marmelada de portocale cu vodka

Este sezonul portocalelor si bineinteles momentul cel mai bun sa facem o marmelada delicioasa. De data aceasta m-am gandit sa o fac putin mai altfel si trebuie sa va spun ca a iesit foarte buna Marmelada se poate servi cu inghetata, in prajituri si alte deserturi, se poate adauga in fripturi sau chiar folosi la prepararea unor cocktailuri cu vodka.

Realizata astazi dupa cea mai rafinata versiune a retetei originale din 1976, Red Square Vodka este obtinuta 100% din cereale superioare de cea mai buna calitate, distilata de 7 ori si imbuteliata cand este atins gradul maxim de puritate. 

Ingrediente:
coaja de la 1 kg portocale
zeama de la 2 portocale
0,5 kg zahar
200 ml vodka Red Square
2 cani de apa
1 gutuie (sau un mar)
Portocalele se spala bine, apoi se decojesc cu ajutorul unei mandoline pentru legume. (acel cutit de curatat cartofi sau morcovi). Estfel vom evita sa curatam si parte alba (desi e ok  si daca nu faceti asta). Daca va place, le puteti macina in robotul de bucatarie sau le puteti taia fasii subtiri. Eu am preferat sa le las asa, ca sa am mai multe optiuni, mai tarziu cand le voi folosi in alte retete.
Pentru ca am mancat portocalele pe rand, deci am adunat cojile pe parcursul catorva zile, le-am pastrat intr-un borcan, in frigider, in care am pus cateva linguri de zahar si vodka. A fost o idee foarte buna, pentru ca vodka le-a inmuiat si le-a patruns dandu-le un gust special.
Am fiert marmelada in masina de facut paine, la programul pentru gemuri, pentru ca nu am avut timp sa stau langa ea. Dar daca o faceti pe aragaz, trebuie sa amestcati destul de des si sa pastrati focul cat mai mic. Daca aveti rabdare veti obtine o marmelada mult mai deschisa la culoare decat a mea.
Asadar, am pus impreuna toate ingredientele de mai sus, inclusiv o gutuie taiata felii. De gutuie avem nevoie pentru a obtine acea consitenta de jeleu, efect datorat pectinei din acest fruct. Am fiert totul pentru aproximativ 2 ore si jumatate, sau pana cand cojile de portocale au devenit translucide si s-au mai inmuiat. Daca credeti ca mai trebuie sa fiarba (in functie de soiul de portocale, coaja fierbe mai repede sau mai incet), puteti sa mai adaugati cate putina apa.
Marmelada fierbinte se toarna in borcane care se inchid ermetic si se pastreaza in camara, de preferinta la intuneric.
Pofta buna!

 

2 Comments

  1. Claudia Larisa Damian

    Hmmm … cu vodka ! O marmelada cu multa personalitate ! Cred ca-i tare parfumata.

  2. Foarte interesant!
    Cum apar gutuile,portocalele sunt tot timpul,o voi face.
    Multumesc pentru reteta!

Spune-ne parerea ta