Zacusca de vinete cu fasole

Inainte sa imi spuneti ca nu asa se face zacusca DE fasole, trebuie sa va spun ca nu asta am vrut sa fac. Este exacta sa cum am spus in titlu, o zacusca de vinete CU fasole. Ba mai mult, cu fasole boabe. Asa am vrut, ca din cand in cand, sa intalnesti cate o boaba untoasa de fasole. Am folosit fasole rosie, dar voi puteti sa folositi ce fel de fasole doriti.

Ingrediente:
5 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
1 litru de ulei
1 litru de bulion (sau 1 kgde rosii date prin masina de rosii)
5- 7 foi de dafin
piper si sare dupa gust

f4 linguri de zahar

500 g fasole uscata (de care va place)

(optional, se pot adauga cativa ardei iuti

 Fasolea se spala bine si se pune in apa rece la inmuiat, cu o zi inainte. se pastreaza in frigider sau intr-o camara rece.

 Se coc vinete si gogosarii, se curata si se dau prin masina de tocat carne. Daca coacem si gogosarii, zacusca va fi mai usoara, si va putea fi gustata si de perosnele cu o digestie mai delicata.

 Ceapa se curata, se taie julien, se caleste intr-o parte din cantitatea de ulei (cam un sfert de litru). Nu trebuie sa se rumeneasca, dar trebuie sa se inmoaie bine. Apoi, se da si ea prin masina de macinat carne.

 Toate ingredientele enumerate mai sus, in afara de fasole, se amensteca si se dau la fiert. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si zahar. Atentie la bulion daca este sarat, sa nu adaugati prea multa sare pentru ca zacusca va mai scadea.

Intre timp, separat se fierbe fasolea in apa cu putina sare  si o lingurita de zahar. Vezi aici cum si cat se fierbe fasolea uscata.

 Zacusca se fierbe la foc foarte mic, aproximativ 2,5- 3 ore. Trebuie sa scada si sa se ingroase. Nu va speriati daca se va separa de ulei la un moment dat. E normal dar nu se intampla intotdeauna.

  Se amesteca foarte des ca sa nu se prinda de fundul oalei. Daca cumva se intampla sa simtitc a zacusca s-a prins de fundul oalei, trebuie sa interveniti imediat, pentru ca sa nu se arda si sa prinda gust de arsura. transferati zacusca intr-o oala curata si continuati sa o fierbeti amestecand acolo. Este bine sa folositi o oala de buna calitate, antiaderenta si cu fundul gros sau dublu, pentru a evita astfel de neplaceri.
 In ultima jumatate de ora, se adauga boabele de fasole fierte si scurse de apa. Se gusta si se mai asezoneaza daca este nevoie.
 Zacusca se pune in borcane foarte curate cat este fierbinte si se inchide ermetic. Se pastreaza in camara.

  Daca borcanele se deschid, se vor pastra apoi in frigider.Pofta buna!

5 Comments

  1. E foarte buna. Face si mama. E excelenta peste iarna. O pui pe paine si gata! ai mancat o gustarica buna intr-un timp scurt.

  2. Putem folosi fasole rosie din conserva, deja fiarta….?

  3. Cate borcane de zacusca ti-au iesit?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*