Cartofi cu bacon la cuptor

Va propun astazi o reteta foarte gustoasa care se prepara foarte usor. Noua ne-a placut foarte mult si am repeptat-o de cateva ori. O puteti pregati in vase ceramice termorezistente individuale, sau intr-un vas mai mare de yena sau chiar intr-o tava. Se poate servi ca si garnitura sau simpla, alaturi de o salata de cruditati.

Ingrediente
500 g cartofi
100 g bacon sau keiser 
(sau orice fel de sunca va place- s epoate inlocui chiar si cu salam sau carnati)
cascaval sau/si branza telemea (poate fi si mozzarella)
sare, piper, dupa gust
sos bechamel
(pentru sos:
400 ml lapte
1  lingura de faina
un cubulet de unt
putina nucsoara
un varf de lingurita de zahar
sare, si piper dupa gust)

 Pentru inceput fierbem cartofii in coaja (sau curatati, daca nu vreti sa va complicati) in apa cu putina sare.

Punem 300 de ml de lapte la fiert. Adăugăm sare și puțin piper după gust. Separat amestecam cu un tel 100 ml lapte si faina.  Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic 30 de minute si amestecam in continu cu un tel, pana cand compozitia se ingroasa. Cantitatea de făină poate varia în funcție de cât de fluid îl vrem. La final, adăugăm un cubuleț de unt (cam 1 lingură) și omogenizăm cu telul. (puțină nucșoară va da un gust perfect sosului).

 Curatam cartofii fierti si ii taiem felii. Ii asezam  intr-un vas ceramic termorezistent sau intr-o tava, in straturi peste care presaram bacon sau keiser taiat marunt si cascaval ras. Deasupra turnam sos bechamel. Daca aveti, deasupra pueti si mozzarella. Intre straturi condimentam cu piper si cu sare daca mai este nevoie, dar atentie la sare daca branza este sarata.

 Dam cartofii la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.

 Nu uitati sa alaturati acestor cartofi la cuptor cu bacon si un pahar de Rhein Extra Brut Rose, un spumant bine construit, cu aciditate placuta, arome de fructe rosii care la degustare lasa in urma o placuta savoare.

Pofta buna!

 

Spune-ne parerea ta