Stufat de vitel – reteta greceasca

Stufatul de vitel este o tocanita delicioasa greceasca, extrem de gustoasa si aromata care pur si simplu ti se topeste in gura. Secretul sta in gatirea lui la o temperatura cat mai joasa pentru timp indelungat. Este una din mancarurile grecesti care mi-a placut cel mai mult. Se serveste cu cartofi fierti sau orez. Trebuie sa gustati ca sa vedeti cat de bun e!

Ingrediente:
1 kg rasol manzat sau vitel  taiat cuburi 
1 kg ceapa mica (de marime cat mai mica- baby)
4-5 linguri ulei de masline
jumatate de pahar de vin rosu de buna calitate
1 lingura otet de  vin
4-5 linguri cognac
1 rosie mare (500 g)
1 frunza de dafin
putina nucsoara (dupa gust)
sare si piper dupa gust
*optional, dupa gust, putin allspice

Intr-o tigaie, incalziti uleiul de masline apoi adaugati carnea de vitel si prajiti-o rapid pe toate partile, pana se rumeneste.. Faceti asta pe rand, cateva bucati deodata, pana cand terminati toata cantitatea. daca o puneti pe toata odata nu veti obtine acelasi efect. Temperatura va scadea brusc si carnea nu se va praji cum trebuie, lasand toate sucurile delicioase sa se scurga. Scoateti bucatile prajite pe o farfurie, acoperiti cu un capac si puneti-le la o parte.

Daca ceapa este maricica, taiti-o in doua. Daca este mica ca si arpagicul se poate lasa intreaga. In acelasi ulei in care ati prajit carnea, faceti la fel si cu ceapa. Prajiti-o pentru aproximativ 10 minute sau panca cand se inmoaie putin, dar nu trebuie sa devina aurie. sau maro.

Adaugati  vinul, cognacul si otetul  (in acesta ordine) peste ceapa si lasati sa fiarba la foc mic pentru 4-5 minute.

Adaugati carnea cu tot cu zeama pe care a lasat-o intre timp. adaugati rosia taiata bucati si decojita si condimentele. Cand incepe sa fiarnba, dati focul la minim si fierbeti tocanita cat mai incet, pentru aproximativ o ora si jumatate. Se poate adauga putina apa daca e nevoie, dar aceasta trebuie sa fie fierbinte, altfel riscand sa nu mai obtineti o carne la fel de moale.

Cand carnea este deja moale, potriviti gustul cu sare si piper!

Pofta buna!

One Comment

  1. Foarte apetisant.Multumim pentru pretioasele sfaturi.
    Olivia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*