Smyrneika soutzoukakia- chiftelute grecesti in sos de rosii

Am dedicat aceasta saptamana bucatariei grecesti, pentru ca e vremea concediilor. Poate urmeaza sa mergeti sau poate ati fost deja in Grecia. Daca nu ati fost inca, puteti testa retetele lor inca de pe acum. Iar daca ati fost deja, cu siguranta va este dor de gustul grecesc.

Smyrneika soutzoukakia– este o reteta de chiftelute in sos de rosii. Este foarte gustoasa si usor de preparat. Va invit sa o testati

Ingrediente:
pentru chiftele:
2 felii de paine fara coaja
jumatate de pahar de vin alb sec (sau de care aveti)
500 g carne tocata amestec porc-vita
jumatate de ceapa tocata marunt
2 catei de usturoi zdrobiti
1 ou
jumatate de lingurita oregano uscat
un varf de cutit cumin macinat (nu chimen)
sare si piepr dupa gust
putina faina
ulei pt prajit
*optional branza feta
pentru sos:
1 kg rosii
1 lingura otet
1 catel de usturoi zdrobit
1 frunza de dafin
1 lingura de zahar
un varf de lingurita de scortisoara
putin ulei de masline
sare si piepr dupa gust
Chiftelele se fac ca si cele obisnuite, dar cu ingredientele de mai sus inmuiati painea in vin si apoi stoarceti-o. Faramitati-o peste carne si framantati-o impreuna cu aceasta si restul ingredientelor pana cand obtineti o pasta omogena.
Cu mainile ude, modelati chiftele lunguiete. daca doriti puteti sa puneti in interiorul lor cate o bucatica de branza feta, dar nu este obligatoriu.
Dati chiftelele prin faina si prajiti-le in ulei incins ca pe orice chiftea obisnuita.
Lasati chiftelele la o parte si pregatiti sosul. Decojiti rosiile si taiati-le marunt. Daca nu sunt foarte coapte le puteti toca in robotul de bucatarie. Puneti toate ingredientele pentru sos intr-o cratita sau tigaie cu margini inalte impreuna cu vinul care v-a ramas de la chiftele si lasati stotul sa fiarba incet, amestecand ocazional pana cand se ingroasa.
Adaugati chiftelele in sos si mai dati 2-3 clocote. Serviti cu cartofi natur sau orez fiert!
Pofta buna! Sper ca v-am facut pofta de vacanta!

One Comment

  1. F bun…..yamy

Spune-ne parerea ta