Paine rustica pe piatra

De multa vreme am tot vrut sa fac paine pe piatra pentru gratar si in weekendul care a trecut s-a ivit ocazia potrivita pentru asta. Daca nu aveti piatra, puteti sa folositi o plita.  eu am dolosit un aluat foarte simplu, de paine.

Ingrediente:

200 ml apa calduta
7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
1 lingurita zahar
1 1/2 lingurita sare
500 g faina (aprox)
putin ulei de masline (1 lingura)
Am dizolvat drojdia si zaharul in apa calduta. am adaugat, apoi faina , sarea si uleiul de masline in acesta ordine. Am amestecat si framantat  aluatul pana cand s-a omogenizat si a devenit elastic. Daca e nevoie, mai adaugati putin afaina pe maini si pe blatul de lucru. Am pus aluatul la dospit intr-un vas. L-am lasat aproximativ doua ore.  Isi va mari volumul si de 4-5 ori, dar se va lasa cand il veti modela.
Am  incalzit piatra pentru gratar (piatra se foloseste in special pentru pizza). Cand a fost fiebinte,  cu mainile pudrate cu faina, am rupt bucati de aluat pe care le-am pus direct pe piatra. Le-am uns cu ulei de masline deasupra. Puteti sa pressarati si ierburi aromate.
Am lasat painicile la copt, sub capac aproximativ 20-30 de minute (aprox. 220 grade C sub capac ). Daca vreti sa nu le ardeti si sa se coaca bine in interior, aveti grija ca (,) carbunii sa nu fie plasati chiar sub locul in care coaceti painea, ci pe o parte a gratarului. Verificati rupand una din paini sa vedeti daca este gata. Painicile sunt foarte gustoase  si sunt excelente langa orice mai pregatiti pe gratar.
Pofta buna!

 

 

 

4 Comments

  1. Roxana Țucmeanu

    Mi se pare usor de facut ! Deja e pe lista mea "de facut neaparat" !

  2. Rocsy Ciobanu

    Ce nebunie de paine!

  3. Foarte tentant,este greu sa rezisti,sa nu o faci.
    Multumesc!

  4. poza cu fetita capteaza perfect cred ceea ce simti cand vine mirosul de paine calda si proaspata, mai ales ca stii ca este facuta chiar de tine 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*