Cum se marineaza pieptul de pui

Daca vreti sa preparati un piept de pui fraged, moale, suculent si gustos la gratar, la tigaie sau la cuptor, ar fi bine sa il marinati mai intai.

Exista sute de feluri de marinade , dar, in general, toate respecta aceeasi combinatie, adica sunt un amestec lichid de uleiuri, acizi si condimente.

VEZI ȘI ACEASTĂ REȚETĂ VIDEO DE MARINADĂ PENTRU PIEPT DE PUI LA GRĂTAR

Marinadele pentru pieptul de pui nu vor face exceptie si vor contine si ele ulei, un acid si condimente.

Uleiul


Uleiurile sunt folosite la marinare pentru ca multe ierburi aromatice si condimente nu sunt solubile in apa, ci doar in ulei. De asemenea sunt apreciate si pentru gustul lor (de masline, de nuca etc) Totodata, ajuta carnea sa nu se lipeasca de gratar.

Condimente

Pentru pieptul de pui, eu va recomand un condiment, maxim doua. Dupa gustul vostru. Puteti sa folositi atat ierburi aromatice proaspete cat si uscate. Se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, busuioc, menta, cimbrisor, ghimbir. Aveti insa grija sa nu puneti prea mult, pentru ca riscati sa nu mai simtiti apoi alte gusturi.

Acidul

Acidul adaugat in marinada poate fi suc de fructe (lamaie, mere, ananas, portocala etc), otet, otet balsamic, vin, bere. Acidul va fragezi carnea dar se adauga cu moderatiune pentru ca poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la suta.

Acum, pentru ca stiti formula, puteti sa va preparati propria marinada. Eu va voi da un exemplu foarte simplu, pentru 500 g de piept de pui:

3 linguri de ulei de masline extravirgin
2 lingurite otet balsamic
sare, piper dupa gust
putin rozmarin

Ingredientele se amesteca cat se poate de bine (nu se vor omogeniza) si se toarna peste carne. Se maseaza carnea cu amestecul obtinut, apoi se acopera si se pastreaza la frigider, minim jumatate de ora, de preferat aproximativ 2-3 ore.


Timpul de marinare minim in functie de marime:

bucati mici pentru frigarui- minim 30 de minute
bucati de marime medie subtiri pt gratar- minim 1 h
piept de pui intreg cu sau fara os pentru friptura- minim 3 oreTimpul maxim de marinare- 12 h, obligatoriu la frigider.
Pofta buna!

4 Comments

  1. Multumesc mult Bucatar maniac,foarte utile sfaturile take!!

  2. Tincuta Alanei

    Multumesc mult Bucatar maniac,foarte utile sfaturile take!!

  3. Pingback: PIEPT DE PUI MARINAT | Povestile lui Bibiguli

  4. imprimante termice

    multumim pentru infos. foarte utile.

Spune-ne parerea ta