Ce plante aromatice si condimente se pot adauga în dulceata sau gem

In ultimii ani am inceput sa ma joc cu gustul dulceturilor si gemurilor. Si am descoperit ca pot fi mult mai interesante si mai savuroase daca le adaug si cate o aroma… naturala bineinteles.

Care sunt plantele aromatice pe care le putem adauga in dulceturi si gemuri?

Mi imi place cel mai mult menta, dar rezultate bune am obtinut si cu cimbrisor salbatic, rozmarin, ghimbir, busuioc,  anason, scortisoara, cuisoare, chili, coaja de portocala sau lamaie, petale de trandafiri,  flori de salcam, vanilie, hibiscus…

Daca folositi plante aromatice este perfect daca le puneti in dulceata sau gem proaspete. Daca sunt salbatice aveti grija sa le culegeti din locuri nepoluate.

Cand adaugam aromele in dulceata sau gem?

Daca este vorba de plantele aromatice proaspete le vom adauga sub forma de buchetele (2-3 crengute) cu cateva minute ineinte de a lua dulceata de pe foc. Le lasam in dulceata aproximativ 15-20 de minute in timp ce aceasta se raceste. Amestecam, gustam, iar daca ne place rezultatul scoatem buchetelul de plante. Daca lasam plantele aromatice prea mult, riscam sa obtinem un gust prea puternic sau chiar amar.

Cat despre condimente, cojile de portocala sau lamaie, ghimbir, petalele de trandafiri sau florile de  salcam, le puteti adauga imediat ce gemul sau ducleata a inceput sa prinda consistenta finala, adica dupa ce sucurile s-au evaporat si ati adaugat deja zaharul. Si aici, vom condimenta dupa gust.

Cel mai bine este sa experimentati cu cantitati mici si sa folositi unul, maxim doua arome deodata.

 

Spune-ne parerea ta