Pe internet, sau la televizor , vedeti foarte des cum unii fac salate cu Valeriana, sau o folosesc in diverse alte mancaruri in special ca si decor.
Chiar daca ati cititi pe net sau ati vazut la televizor, sau ati citit chiar pe ambalajul lor, sa stiti ca frunzele pe care le vedeti in pozele de mai sus a nu sunt Valeriana. Sigur, confuzia este alimentata de producator sau de distribuitorul care a facut o traducere extrem de proasta a etichetei, dar eu zic ca nu este bine sa o perpetuam.
Valeriana NU este o planta din care se face salata, sau care se pune in mancare, ci este o planta medicinala, cu efect sedativ.
Ce vedeti in imaginea de mai sus este salata de camp. Ea este confundata cu valeriana, pentru ca numele ei stiintific este Valerianella Locusta, foarte asemanator, dar nu la fel.
Gustul salatei de camp este asemanator cu cel al salatei obisnuite, poate putin mai proaspat. Se foloseste in alementatie ca si garnitura la feluri principale si in salate. Este o planta comestibila destul de neutra, nu are nimic special. Este insa foarte decorativa si foarte la moda. Banuiesc ca are si vitamine, ca orice frunza proaspata 🙂
Ijn foto de mai jos, vedeti diferenta fizica dintre cele doua plante>