Pandispan simplu si pufos

Un pandispan pufos e foarte simplu de facut daca urmezi cateva reguli simple. Pandispanul este folosit de cele mai multe ori ca si blat pentru torturi sau diferite prajituri, dar poate fi servit si simplu. Se pregateste relativ repede.

Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 28 cm)

 8 oua  (la temperatura camerei)
8 linguri de faina
8 linguri de zahar
 putina sare
Daca aveti tavi mai mici sau mai mari, vreti pandispanul mai subtire sau mai gros, adaugati sau scoateti proportional din oua si lingurile de faina si zahar.
Cat de plina trebuie sa fie o lingura? Umpleti o lingura cu varf cu zahar. Observati cat e de plina si umpleti la fel si lingura cu faina. Luam ca etalon lingura cu zahar, pentru ca acesta este granulat, aluneca atunci cand este in exces si nu umple lingura prea tare asa cum o poate face faina.
Pasul 1
 
Preincalziti cuptorul. Separam galbenusurile de albusuri. Batem albusurile spuma tare, cu un varf de cutit de sare, adaugand treptat zaharul, cate o lingura, pana cand se incorporeaza tot.  Cand spuma se tine de tel sau vas este gata. Puteti sa folositi un tel, robotul de bucatarie sau un mixer.  Cel mai bine iese cu telul acela in forma de arc.
Pasul 2 
 

In continuare lucram manual, cu o spatula. Incorporam in spuma, treptat cate un galbenus de ou, amestecand usor de jos in sus. Adaugam faina, cate o lingura, in compozitie, amestecand la fel de usor de jos in sus, foarte usor, pentru ca spuma sa nu se lase.

Pasul 3

Turnati compozitia obtinuta intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si distribuiti-o in mod egal cu ajutorul spatulei sau unei linguri. Se poate folosi si hartie de copt.

Pasul 4

Dati la cuptorul preincalzit, la foc mic. (180 grade) Este gata cand prinde o culoare aurie si se desprinde de pe marginile tavii. Puteti face si testul scobitorii. Mie nu mi-a luat mai mult de 25 de minute. Dar asta depinde de cuptorul fiecaruia.

Odata sos din cuptor, pandispanul se poate lasa putin, suferind un soc termic, dar daca opriti cuptorul  deschideti usa si lasati pandispanul inauntru sa se racoreasca putin, il veti pastra mai pufos. Aveti insa grija sa nu il uscati prea tare.
Pofta buna!

 

 

 

4 Comments

  1. Lulu Iancu

    Super pandispan!! eu de cate ori pregatesc o reteta in care am faina masurata cu lingura,am probleme pentru ca sunt linguri cu faina rase,cu varf si mai putin;de aceea e bine ca macar faina sa fie cantarita(parerea mea)!!

  2. Multumim pentru sfaturile dumneavoastra .La multi ani!

  3. Multumesc,foarte folositor.

    La Multi Ani!!!

  4. Claudia Larisa Damian

    A iasit cu adevarat pufos ! Ce spun eu ? Super pufos a iesit ! Multumesc ! Excelenta reteta !

Spune-ne parerea ta