Cum se fac găluştele de griş

Galuste de gris pufoase

Cum se fac găluștele de griș este o întrebare pe care o primesc de la voi foarte des. Mi-aţi cerut cantităţi exacte , aşa că m-am conformat şi le-am cântărit pentru voi.  Este reteta clasică, fără nici un artificiu sau secret ascuns. Despre alte metode de a obţine galuste pufoase, am scris la supa de pui cu galuște de gris.

Daca aveti oua de marime obisnuita, adica din cele de 60 g (scrie pe ambalaj, sau la raftul de unde le cumparati), puteti sa puneti 160 g de gris.   Puneti supa sau apa la fiert. Daca nu sunteti siguri, puteti sa fierbeti galustele in apa si sa le transferati ulterior in supa. Eu prefer sa le fierb in supa pentru ca au un gust mai bun si nu se umfla cu apa. Puteti sa folositi in acest scop o cantitate mai mica de supa, nu sa fierbeti galustele in toata cantitatea de supa pe care o aveti.  

Spargeti ouale si bateti-le bine cu furculita intr-o farfurie pana cand se omogenizeaza bine si incepe sa se transforme in spuma. Pentru găluște excelente puteti sa folositi si un tel. Adaugati gris-ul in ploaie, amestecand, pana cand se omogenizeaza complet. Puneti si putina sare. Posibil ca compozitia sa vi se para prea moale, dar va recomand sa o lasati sa se odihneasca 2-3 minute. Granulele de gris se vor umfla si compozitia se va ingrosa.   Intre timp supa noastra (sau apa) va fierbe cu bulbuci (dar nu cu spume)- vedeti foto mai jos. daca fierbe foarte tare riscati sa spargeti galustele de la inceput.  

Luati o lingura si inmuiati-o in supa. Rupeti cu ea o bucata de aluat si cufundati-o din nou in supa pana atingeti fundul oalei. Galusca se va desprinde usor. Repetati operatiunea pana introduceti in supa toate galustele. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute, la foc mic. Stingeti focul si acoperiti supa cu un capac. Lasati-o sa se odihneasca cateva minute.   Pofta buna!

Cum se fac găluștele de griș ? Iată rețeta pas cu pas:

Cum se fac găluştele de griş

0 from 0 votes
Rețeta de Cristian BorodFel: PrincipalBucătărie RomâneascăDificultate Medie
Porții

4

porții
Timp preparare

30

minute
Timp gătire

40

minute
Calorii

300

kcal

Rețeta exacta de găluște de griș pentru supă

Ingrediente

  • 2 ouă mici (de 50 de grame*)

  • 130 g griş de grâu

  • puţină sare

  • apă sau supă în care să fiarbă

Mod de preparare

  • Puneti supa sau apa la fiert. Daca nu sunteti siguri, puteti sa fierbeti galustele in apa si sa le transferati ulterior in supa. Eu prefer sa le fierb in supa pentru ca au un gust mai bun si nu se umfla cu apa. Puteti sa folositi in acest scop o cantitate mai mica de supa, nu sa fierbeti galustele in toata cantitatea de supa pe care o aveti.
  • Spargeti ouale si bateti-le bine cu furculita intr-o farfurie pana cand se omogenizeaza bine si incepe sa se transforme in spuma. pentru rezultate excelente puteti sa folositi si un tel. Adaugati gris-ul in ploaie, amestecand, pana cand se omogenizeaza complet. Puneti si putina sare. Posibil ca compozitia sa vi se para prea moale, dar va recomand sa o lasati sa se odihneasca 2-3 minute. Granulele de gris se vor umfla si compozitia se va ingrosa.
  • Luati o lingura si inmuiati-o in supa. Rupeti cu ea o bucata de aluat si cufundati-o din nou in supa pana atingeti fundul oalei. Galusca se va desprinde usor. Repetati operatiunea pana introduceti in supa toate galustele. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute, la foc mic. Stingeti focul si acoperiti supa cu un capac. Lasati-o sa se odihneasca cateva minute.

Tips & Tricks

  • Supa cu găluște este mai gustoasă dacă o serviți cu pătrunjel verde proaspăt tăiat mărunt.

Dacă v-a plăcut acest articol despre cum se fac găluștele de griș , vă invit să vedeți și cum se fac găluștele de făină.

Iar dacă vă plac rețetele video, nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru că mereu publicăm altele noi

galuste pas cu pas
Cum se fac galustele de gris

10 Comments

  1. Super folositoare pentru o incepatoare in bucatarie.

    Multumesc!!

  2. Cele mai corecte galuste pufoase!!!si eu le fac tot asa

  3. Am încercat toate rețelele de pe net…nici una nu ma mulțumim asa cum ma mulțumit reteta dv. Multumesc. Ilona Arad.

  4. asa le fac si eu numai ca uneori imi ies tari, de ce nu stiu 🙁
    de fiecare data le fac la fel ….
    odata imi ies pufoase alteori imi ies tari 🙁

  5. aceiasi reteta o folosesc si eu si nu am dat gres niciodata

  6. Tot așa le fac și eu doar că separ albușurile de gălbenușuri și bat prima dată albușurile cu furculița in castronelul în care fac compoziția de găluște (până se face un pic spumos) după care adaug gălbenușurile, grisul, sarea și foarte puțin ulei. Mai adaug câteodată pătrunjel verde tocat foarte mărunt (arată foarte bine și sunt și foarte gustoase).

  7. Galuste pufoase si gustoase, garantat ! Cele ce spuneti ca le faceti la fel, dar se intaresc…scoateti ouale din frigider cu cateva ore bune, sa fie la temperatura camerei. Sigur va vor iesi pufoase ca cele ale lui Cristi !

  8. Nicolescu Elena,Gura Ocnitei,jud. Dambovita

    Nicolescu Elena .Ca sa nu aveti surpriza ca galustele sa iasa tari ,in caz caati pus un pic de gris mai mult -deci compozitia este mai dura ,, adaugati un varf de cutit de praf de copt si amestecati-l bine ce lingura in compozita facuta din albusurile batute spuma tare in care amestecati pe rand galbenusurile / eu le bat cu robotul sau cu mixerul/ Nu mi s-a intamplat sa mi se sfarame galustele .nu masor niciodata grisul. pasta ,in final trebuie sa fie consistenta,insa nu f.legata /dura/. Chiar daca e mai dura ,praful de copt ajuta, va salveaza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*