Cum se fac galustele de gris

reteta supa de pui,reteta supa clara,reteta galuste de gris

Mi-ati cerut cantitati exacte pentru galustele de gris, asa ca m-am conformat si le-am cantarit pentru voi.  Este reteta clasica, fara nici un artificiu sau  secret ascuns. Despre alte metode de a obtine galuste pufoase, am scris la supa de pui cu galsute de gris.

Ingrediente:
2 oua mici (de 50 de grame*)
130 g gris de grau
putina sare
apa sau supa in care sa fiarba
*Daca aveti oua de marime obisnuita, adica din cele de 60 g (scrie pe ambalaj, sau la raftul de unde le cumparati), puteti sa puneti 160 g de gris.
Puneti supa sau apa la fiert. Daca nu sunteti siguri, puteti sa fierbeti galustele in apa si sa le transferati ulterior in supa. Eu prefer sa le fierb in supa pentru ca au un gust mai bun si nu se umfla cu apa. Puteti sa folositi in acest scop o cantitate mai mica de supa, nu sa fierbeti galustele in toata cantitatea de supa pe care o aveti.
Spargeti ouale si bateti-le bine cu furculita intr-o farfurie pana cand se omogenizeaza bine si incepe sa se transforme in spuma. pentru rezultate excelente puteti sa folositi si un tel. Adaugati gris-ul in ploaie, amestecand, pana cand se omogenizeaza complet. Puneti si putina sare. Posibil ca compozitia sa vi se para prea moale, dar va recomand sa o lasati sa se odihneasca 2-3 minute. Granulele de gris se vor umfla si compozitia se va ingrosa.
Intre timp supa noastra (sau apa) va fierbe cu bulbuci (dar nu cu spume)- vedeti foto mai jos. daca fierbe foarte tare riscati sa spargeti galustele de la inceput.

Luati o lingura si inmuiati-o in supa. Rupeti cu ea o bucata de aluat si cufundati-o din nou in supa pana atingeti fundul oalei. Galusca se va desprinde usor. Repetati operatiunea pana introduceti in supa toate galustele. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute, la foc mic. Stingeti focul si acoperiti supa cu un capac. Lasati-o sa se odihneasca cateva minute.

Pofta buna!

10 Comments

  1. Super folositoare pentru o incepatoare in bucatarie.

    Multumesc!!

  2. Lulu Iancu

    Cele mai corecte galuste pufoase!!!si eu le fac tot asa

  3. Am încercat toate rețelele de pe net…nici una nu ma mulțumim asa cum ma mulțumit reteta dv. Multumesc. Ilona Arad.

  4. asa le fac si eu numai ca uneori imi ies tari, de ce nu stiu 🙁
    de fiecare data le fac la fel ….
    odata imi ies pufoase alteori imi ies tari 🙁

  5. mariana pop

    aceiasi reteta o folosesc si eu si nu am dat gres niciodata

  6. Tot așa le fac și eu doar că separ albușurile de gălbenușuri și bat prima dată albușurile cu furculița in castronelul în care fac compoziția de găluște (până se face un pic spumos) după care adaug gălbenușurile, grisul, sarea și foarte puțin ulei. Mai adaug câteodată pătrunjel verde tocat foarte mărunt (arată foarte bine și sunt și foarte gustoase).

  7. Galuste pufoase si gustoase, garantat ! Cele ce spuneti ca le faceti la fel, dar se intaresc…scoateti ouale din frigider cu cateva ore bune, sa fie la temperatura camerei. Sigur va vor iesi pufoase ca cele ale lui Cristi !

  8. Nicolescu Elena,Gura Ocnitei,jud. Dambovita

    Nicolescu Elena .Ca sa nu aveti surpriza ca galustele sa iasa tari ,in caz caati pus un pic de gris mai mult -deci compozitia este mai dura ,, adaugati un varf de cutit de praf de copt si amestecati-l bine ce lingura in compozita facuta din albusurile batute spuma tare in care amestecati pe rand galbenusurile / eu le bat cu robotul sau cu mixerul/ Nu mi s-a intamplat sa mi se sfarame galustele .nu masor niciodata grisul. pasta ,in final trebuie sa fie consistenta,insa nu f.legata /dura/. Chiar daca e mai dura ,praful de copt ajuta, va salveaza.

Spune-ne parerea ta