Saramurarea carnii

Sarea are proprietatea de a conserva carnea si mai apoi de a ajuta la uscarea ei. Daca dorim sa afumam carnea cruda, trebuie sa o ținem ăn sare și să o saramuram intai. 

Sare sau saramura?
Daca doriti sa tineti carnea in sare, trebuie sa o supravegheati constant si sa o intoarceti din cand in cand, pe toate partile. Carnea trebuie acoperita bine cu sare pe toate partile, cu mare atentie. Locurile nesarate se vor strica si vor compromite intreaga bucata.

Am incercat ambele metode si mi s-a parut ca saramura este mai convenabila pentru bucățile mici de carne. În schimb pentru bucățile mari este mai sănătossă o ținem în sare, pentru că deshidratarea o va ajuta să se păstreze mai bine ulterior. 

Cum se face saramurarea?

Intr-un recipient suficient de mare se face o saramura din apa si sare in care se tine carnea cateva zile (in functie de cat e de mare). Carnea trebuie acoperita in intregime de acesta saramura, in asa fel incat aerul sa nu ajunga le ea.

Cum se prepară saramura pentru carne?

Este foarte simplu de facut. In cantitatea de apa rece pe care doriti sa o folositi, dizolvati atata sare neiodata (din aceea pentru muraturi) pana cand un ou de gaina va pluti. (ceva mai mult de 100 de grame de sare /litru). Daca puneti ceva mai mult, nu-i problema.  Asta e tot. Nu ramane decat sa adaugati carnea. Saramura se tine intr-un loc cu temperatura constanta, cat se poate de rece. (afara sau intr-o incapere neincalzita).

Cat se tine carnea in  sare sau in saramura?

Timpul de saramurare depinde de  marimea bucatii de carne. De exemplu un muschiulet de porc il  putem tine in saramura maxim trei zile,  o bucata de carne de 2 kg (o ceafa sau un cotlet), trebuie tinuta  aproximativ 1 saptamana, pe cand o bucata si mai mare, cum este pulpa de porc intreaga cu os trebuie tinuta de la doua saptamani in sus.

Daca optati pentru a tine carnea in sare uscata, trebuie sa o tineti ceva mai mult, iar daca lasa zeama, trebuie sa schimbati sarea. De obicei se opteaza pentru acest procedeu pentru bucatile mari de carne, care sunt tinute in sare in jur de 3 saptamani. De asemenea acest procedeu este folosit si pentru conservarea slaninii.

Spune-ne parerea ta