Ce este gelatina alimentara?

Motivul pentru care scriu acest gen de articole este nevoia de a explica ce sunt in realitate unele din produsele pe care le folosim in prepararea mancarurilor. Cred ca este foarte important sa stim ce mancam.
Ce este gelatin alimentara? Este o intrebare pe care nu v-o puneti atunci cand faceti sau cumparati prajituri, cand mancati unele produse semipreparate sau cand o folositi la racituri. Dar stati linistiti, gelatina nu este un produs artificial.

Pe de alta parte, nu este un produs vegetal, asa cum ati putea crede, ci un produs de origine animala. Gelatina este acea substanta care face ca raciturile bunicilor sa se inchege, fara sa aduage nimic in plus in fiertura. Ea este continuta in oasele, tendoanele si pielea animalelor. Gelatina alimentara care se comercializeaza la noi este extrasa din oase si tendoane de vita si se comercializeaza sub forma de granule, fulgi sau foite deshidratate, fara gust sau miros, care absorb foarte multa apa. Gelatina deshidratata nu este solubila in apa rece ci doar in apa calda. Pentru a o prepara este cel mai bine sa urmati instructiunile de pe ambalaj.

Asadar, este important de stiut, mai ales daca tineti post sau sunteti vegetarieni, ca gelatina este un produs de origine animala, iar daca cumparati produse semipreparate (mezeluri, pateuri vegetale etc), sa cititi ambalajul.
Pentru cei care nu doresc sa consume gelatina de origina animala, exista si una de origine vegetala, numita agar-agar.  Acesta din urma este extrasa dintr-o alga marina si se comercializeaza t sub forma de pulbere sau granule. Spre deosebire de gelatina animala, agar-agar trebuie fiarta.
Photobucket

3 Comments

  1. multumesc pentru aceasta informatie f utila mai ales cand tin post.

  2. f utila informatia despre gelatina alimentara. Te rog poate ne spui si despre laptele praf/. Multumesc pentru retete eu te-am descoperit de putin timp si te caut in fiecare zi pentru ca am timp.

  3. Ne puteti spune si unde putem gasim gelatina agar-agar?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*