Se pot recongela alimentele?

Raspunsul este si da si nu.

Congelarea, la fel ca si fierberea este un tratament termic pe care il aplicam alementelor. In timpul congelarii, celulele legumelor, fructelor sau carnii ingheata  pentru ca sunt formate in foarte mare parte din apa. Cu totii stim ca apa se se dilata si formeaza cristale atunci cand ingheata.

Aceste cristale vor sparge membranele celulelor din care sunt formate alimentele noastre. Acesta este si motivul pentru care multe vegetale (pentru ca acolo se observa mai usor) se inmoaie atunci cand le decongelam 🙂 De asemena este motivul pentru care multe alimente “lasa apa” cand le decongelam.

Deci de fiecare data cand decongelam un aliment, acesta se va deshidrata din ce in ce mai tare.

Daca este vorba de carne, trebuie sa avem mare grija. Daca carnea a fost decongelata, dar este ambalata si pastrata in frigider, este ok sa o recongelam, insa nu de multe ori. De fiecare data cand o decongelam este posibil sa o contaminam cu bacterii care o pot strica si ne pot pune in pericol sanatatea.

Daca este vorba de carne de peste, atunci raspunsul este categoric NU. Carnea de peste este foarte usor perisabila si congelarea ii degradeaza foarte repede calitatea, devenind seaca.

Pe de alta parte este foarte ok sa congelati mancare care a fost gatita din alimente care la randul lor au fost congelate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*