Atunci cand cumparam peste trebuie sa fim foarte atenti ca acesta sa fie proaspat. Si ma refer aici la pestele necongelat, acela pe care il gasim expus in magazine pe pat de gheata (sau cel putin asa ar trebui) pentru ca la cel congelat nu prea avem cum sa ne dam seama pana cand nu il decongelam.
Pestele se altereaza foarte repede, mai ales la temperatura nepotrivita si poate crea probleme grave de sanatate celor care il consuma astfel.
Iata ce ar trebui sa stie toata lumea atunci cand cumpara peste
1. Ochii pestelui trebuie sa fie clari. Daca ochii incep sa para incetosati, albiciosi, insemana ca pestele incepe sa se degradeze.
2. Daca ochii sunt ok, ne uitam la branhii. In interior, ele trebuie sa fie rosii sau roz inchis. Culoarea trebuie sa fie puternica. Daca sunt roz deschis, gri sau gri-verzui pestele este vechi si alterat.
3. Cu totii stim ca pestele are un miros specific. Totusi, acesta nu trebuie sa fie neplacut si foarte puternic.
4. Carnea de peste trebuie sa fie elastica. Adica, daca apasam cu degetul intr-un loc, trebuie sa revina imediat la forma initiala. Daca apasam un peste cu degetul, si ramane gaura, adica carnea este moale si nu isi revine la forma initiala, insemana ca este alterata.
Nu va faceti multe iluzii in legatura cu pestele din supermarket. pestele pe care il gasiti acolo expus pe gheata este de cele mai multe ori, asa cum imi place mie sa ii spun, “proaspat decongelat” si nu cu adevarat proaspat. Cu atat mai mult, fiti atenti la semnele pe care vi le-am indicat mai sus.
Pofta buna!
P.S. Vedeti aici cum arata o adevarata piata de peste.