![]() |
| foto: Silviu Cozma |
Nu spun ca ar trebui sa o faceti, nu vreau sa dau sfaturi de dieta sau nutritie, dar daca stiti voi ca ar trebui sa faceti asta, iata cateva metode. Va spun asta pentru ca in ultima vreme ma uit pe ambalajele multor alimente si ma crucesc cand vad continutul de sare. (poate fi prezenta pe ambalaje ssub denumirea de clorura de sodiu, sau NaCl) este de bun simt sa credem ca nimic in exces nu este sanatos.
Nu zic nimic despre sarea iodata, cu care eu personal nu sunt de acord si pe care nu o folosesc in bucataria mea. Dar asta este o alta discutie pe care nu doresc sa o deschid aici.
Iata ce ar trebui sa faceti ca sa mai reduceti putin din sarea pe care o mancati zilnic involuntar:
1. Renuntati cat se poate la semipreparate. Ele contin cea mai mare cantitate de sare. In loc de mezeluri puteti sa faceti fripturi delicioase. Supele la plic nu sunt deloc mai gustoase decat o supa sau o ciorba facuta in casa. Nici nu e complicat sa faceti o supa. Puneti toate ingredientele impreuna, adaugati apa si lasati sa fiarba. Gasiti o gramada de retete. Sosurile semipreparate (maioneza, ketchup-ul, etc) pe langa faptul ca contin multa sare, mai au in componenta si alte substante necunoscute, care probabil ca nu au legatura cu ele. Sau poate va imaginati ca sunt facute din aceleasi ingrediente sanatoase si atent selectate pe care le-ati folosi voi daca le-ati prepara acasa?
2. Inlocuiti o parte din cantitatea de sare pe care o adaugati in mancare cu otetul sau zeama de lamaie. Sau, incercati sa folositi ierburi aromate in loc. De asemenea, si coaja de lamaie rasa este extrem de gustoasa si va face sa simtiti mai putin nevoia de sare.
Sigur, sunt multe alte metode, dar acestea sunt minimum pe care il putem face pentru noi, daca credem ca este nevoie. Astept cu drag si sfaturile voastre in legatura cu acest subiect.











