O metoda buna de a conserva fasolea verde este congelarea. Noi am avut un surplus in gradina, asa ca am pus o parte si in congelator. La iarna vom avea fasole verde proaspata, gata de pus in mancaruri, supe sau ciorbe.
Cum se curata fasolea verde:
Inainte de a congela fasolea verde, trebuie sa o spalam, sa o curatam de partile nedorite si sa o sortam.
1. Spalam fasolea verde sub jet de apa rece, apoi o scuturam bine de apa. O putem lasa intr-o strecuratoare sa se zvante bine. Daca le congelam umede, pastaile se vor lipi unele de altele.
2. Rupem capetele pastailor (2-3 mm) si le aruncam.
3. Rupem pastaile in 2 sau 3, in functie de cat sunt de lungi. pastaile care se rup usor, cu un pocnet scurt, sunt bune si le vom pastra. cele care se rup mai greu, sunt mai elastice si au ate (vezi foto mai jos), sunt prea batrane si le vom indeparta.
Cum se congeleaza fasolea verde:
Asezan pastaile curatate si rupte in pungi de pentru congelator sau in caserole, in functie de spatiul pe care il aveti. Puneti intr-o punga o cantitate de fasole verde pe care stiti ca o veti folosi odata. rasuciti pungile sau inchideti caserolele si asezati-le in congelator.
Atentie! Fasolea congelata nu se decongeleaza atunci cand doriti sa o folositi ci se toarna direct in apa care fierbe. Astefl isi va pastra savoarea si culoare.
Pofta buna!
Isi pastreaza gustul natural si fierbe mult mai bine daca inainte de congelare se opareste. Se pune fasolea in apa fierbinte (nu trebuie sa fiarba), se strecoara se lasa la racit in strecuratoare si apoi se congeleaza. Eu am incercat ambele variante si e mult mai bine asa (in plus ocupa loc mai putin in congelator).
La gatit, intr-adevar se scoate punga cu fasole din congelator doar cand fierbe apa, dar e bine sa o trecem scurt printr-un jet de apa rece pentru a indeparta gheata (regula general valabila pt. toate legumele congelate). Intr-un timp asa scurt pastaile nu se dezgheata.
Si eu le oparesc înainte de a le congela, ocupa loc mai putin in congelator 😉
Inainte de a pune fasolea verde la congelat, după curățare si spalare trebuie oparita in apă sărată, iar pentru a-și menține culoarea și gustul dupa oparire imediat se pune in apa foarte rece( cu gheață). Apoi se lasă la scurs, se pune in pungi,apoi în congelator. Astfel iarna când se folosește la mancare punand- o asa congelata va fierbe mult, mult mai repede.