Cum se congeleaza dovlecelul?

V-ati trezit in miez de iarna cu pofta de dovlecel, ati cumparat de la supermarket si nu avea nici un gust? Da, si eu!  Acum e sezonul celor mai gustosi dovlecei, asa ca am putea pastra 2-3 portii la congelator.

Din pacate ii putem congela doar razuiti pentru mancare de dovlecel.  Pentru ca dovlecelul contine foarte multa apa, daca l-am congela intreg sau felii, la decongelare s-ar transforma intr-o mazga. (fenomen produs de ruperea membranelor celulelor vegetale de cristalele de gheata formate in interiorul lor in urma congelarii).

Pentru mancare de dovlecel, nu e nevoie sa decongelam dovlecelul, ci il putem pune direct in  putina apa fierbinte si apoi , cu totul in mancare. orium, pentru mancarea de dovlecel nu prea conteaza sa ramana intreg..

Cum fac eu? Pai nu cumpar special dovlecel ca sa il congelez, pentru ca nu am nevoie de cantitati industriale, dar daca am 1-2 dovlecei in plus, il razuiesc, ii pun intr-o punga, si apoi ii pun la congelator. Nu este nevoie sa ii curatati de coaja atunci cand sunt foarte mici, pentru ca ea este foarte frgeda oricum. Trebuie doar sa ii spalati bine si sa indepartate cele doua capete.

Spor!

UPDATE
Prietenii spun pe facebook ca au incercat si  dovleceii sa pot congela si taiati cuburi, dar trebuie pusi asa congelati direct in ciorbe sau tocanite. Asa ca, puteti sa faceti si asta.

 

5 Comments

  1. Eu pun si dovlecel rondele crud. E foarte bun la paneuri iarna.

  2. madalinazmed

    se lasa la scurs dupa decongelare,eu ii mai si presez sa lase zeama,dovlecelul rondele sau felii,cum vreti,se va pastra foarte bine si va fi foarte bun la paneuri sau musaca,taiat cubulete va fi foarte bun la un orez cu legume sau alte mancaruri si ciorbe,in acest caz eu ii pun asa congelati,razuiti nu am pus niciodata

  3. Eu inainte de congelare, legume si fructe, aspir aerul din punga, cu ajutorul unui pai, pt o conseravare mai buna 🙂 O zi buna!
    Maria

  4. Eu am congelat cubulete si este f bun pentru mancaruri si ciorbe.Se une direct congelat spre final..ca si in cazul altor legume congelate…de regula nu se decongeleaza. Spor in continuare.Esti o inspiratie.

Spune-ne parerea ta