
Daca nu ati facut si /sau mancat niciodata supa de gulii, este momentul sa incercati. Este o supa usoara, de vara, foarte gustoasa, putin dulce, putin aromata si foarte usor si rapid de preparat. Ingredientele sunt destul de ieftine, mai ales acum cand e sezonul lor si sunt cele mai bune.
Galustele sunt optionale , dar se potrivesc perfect asa ca eu vi le recomand. dar, daca nu vreti galuste puteti sa le inlocuiti cu paste din acelea mici pentru supe sau chiar cu taitei.
Ingrediente:
2 gulii de marime medie
1 ceapa medie
doi morcovi
o legatura marar
sare, piper dupa gust
2 linguri ulei
2 litri apa
sare, piper dupa gust
2 linguri ulei
2 litri apa
2 linguri de zahar
pentru galuste:
1 ou mare
gris de grau
2 linguri de apa
putina sare
Guliile, ceapa si morcovul se curata de coaja, se spala si se taie cubulete mici. ca sa arate frumos, guliile se pot taia bastonase, iar morcovii rondele. Se pun la calit in ulei incins si se amesteca din cand in cand, pana se inmoaie (pentru aproximativ 10 minute). Se adauga apa si se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga si zaharul, preferabil dupa gustul fiecaruia. Este o supa destul de dulce, dar echilibrati gustul adaugand sare. Se fierbe aproximativ 20 de minute, pana toate legumele sunt moi. La final, cu 1 minut inainte de a o lua de pe foc, adaugam mararul si/sau patrunjelul taiate marunt.
Se mai pot adauga paste pentru supa sau galuste mici de gris, dupa pofta fiecaruia.
Daca doriti ca galustele sa iasa pufoase, separati albusul de galbenus. Bateti albusul pana obtineti o spuma densa. amestecati galbenusul cu una sau doua linguri de apa si un praf de sare si incorporati compozitia in spuma. Adaugati grisul, treptat, intr-o ploaie fina, in timp ce amestecati continuu, pentru a nu obtine gogoloase. As putea spune ca au incaput vre-o trei linguri de gris, dar asta depinde de cat de mare este oul. Luati o lingura si inmuiati-o in supa. Rupeti cu ea o bucata de aluat si cufundati-o din nou in supa pana atingeti fundul oalei. Galusca se va desprinde usor. Am uitat sa va spun ca in momentul in care v-ati apucat de treaba asta, supa trebuie sa fiarba cu bulbuci. 🙂 Repetati operatiunea pana introduceti in supa toate galustele. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute, la foc mic. Stingeti focul si acoperiti supa cu un capac. Lasati-o sa se odihneasca cateva minute. Mai multe detalii despre galuste gasiti aici.
Pofta buna!















