Am pentru voi astazi o reteta foarte simpla de gem de caspuni. Este perfecta atunci cand aveti capsuni foarte coapte. Este o reteta foarte simpla, mai ales ca nu trebuie sa amestecati in oala tot timpul, ca si la alte gemuri. secretul este sa puneti zaharul abia la sfarsit.
Ingrediente:
500 de g de zahar pentru 1 kg de capsuni
Cantitatile nu sunt batute in cuie. daca va palce, puteti pune mai mult zahar. Depinde de gusturile fiecaruia si de cat de dulci suint capsunile. Dar puneti minim 350 de g de zahar la un kg de caspuni, pentru ca zaharul are rolul de a conserva dulceata.Capsunile trebuie sa fie coapte bine. Se spala bine in mai multe ape si se curata de codite. Se pun la fiert intr-o oala, la foc foarte mic. Este de preferat sa folositi o tabla din aceea care se pune pe aragaz pentru a reduce puterea flacarii. Este bine sa folositi o oala de calitate- daca aveti una ceramica e perfect,.daca nu e buna si una emailata, sau de inox, dar obligatoriu cu fund dublu
Amestecati putin la inceput pana capsunile lasa suficient lichid ca sa aiba in ce fierbe. Daca fructele sunt foarte coapte ele se vor zdrobi, daca nu puteti sa le apasati usor cu op furculita! daca doriti dulceata cu capsuni intregi, gasiti reteta aici.
Amestecati putin la inceput pana capsunile lasa suficient lichid ca sa aiba in ce fierbe. Daca fructele sunt foarte coapte ele se vor zdrobi, daca nu puteti sa le apasati usor cu op furculita! daca doriti dulceata cu capsuni intregi, gasiti reteta aici.
Apoi lasati sa fiarba si mai amestecati doar din cand in cand, doar pentru a o fierbe uniform. Vor lasa destul de multa zeama. Cand aceasta scade, si dulceata se ingroasa puteti sa adaugati zaharul. Acum va trebui sa amestecati mai des. Mie imi place sa adaug zaharul spre final, ca sa nu trebuiasca sa pazesc dulceata pe tot timpul fierberii. Se stie ca odata adaugat zaharul, daca nu amestecam, dulceata se va prinde de fundul oalei si se va arde.
Dupa ce ati adaugat zaharul, va trebui sa amestecati in dulceata destul de des. Acum o fierbeti pana obtineti consistenta dorita. Atentie, insa, ca in momentul in care se raceste se va mai ingrosa.
Un alt avantaj al adaugarii zaharului la sfarsit este ca acesta nu se va carameliza si nu va schimba gustul si culoarea gemului.
Nu este nevoie de conservanti!
Gemul fierbinte se toarna in borcane bine spalate si uscate. Se inchid ermetic. Se rastoarna cu capacul in jos pentru cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. Daca doriti le puteti steriliza, am scris aici cum, dar nu este neaparat nevoie. Nu-i sigur ca vor apuca iarna :)))Pofta buna!



Dupa ce ati adaugat zaharul, va trebui sa amestecati in dulceata destul de des. Acum o fierbeti pana obtineti consistenta dorita. Atentie, insa, ca in momentul in care se raceste se va mai ingrosa.
Un alt avantaj al adaugarii zaharului la sfarsit este ca acesta nu se va carameliza si nu va schimba gustul si culoarea gemului.
Nu este nevoie de conservanti!
Gemul fierbinte se toarna in borcane bine spalate si uscate. Se inchid ermetic. Se rastoarna cu capacul in jos pentru cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. Daca doriti le puteti steriliza, am scris aici cum, dar nu este neaparat nevoie. Nu-i sigur ca vor apuca iarna :)))Pofta buna!



















Cunosc diverse feluri de a face dulceatza sau gem de capsuni, ba lasate la macerat cu zahar de cu o zi inainte, ba fierte cu zaharul direct, ba cu proportii de 1 kg de capsuni la 1,5 de zahar (nici nu vreau sa ma gandesc ce nenorocire e aia)… dar e prima data cand aud de tehnica fierberii fructelor separat inainte… si pot sa zic e geniala! Am incercat-o neincrezatoare, recunosc. Dar in viata mea nu am avut dulceata de capsuni asa de rosie si frumoasa in borcane!
Multumesc!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Este primul meu coment. esti foarte bun draga Cristian, desigur in buc. te urmaresc zilnic si tot invat de la tine.Desi nu sant chiar o tinerica [am 55 ani] Doamne ajuta sa ne pui in continuare retetele tale minunate.
Am pus capsunele pe foc, dar tot nu sunt lamurita cat trebuie sa le tin pana sa adaug zaharul. La fel si cu zaharul, il pun si dupa ce l-am pus cat mai tin pe foc?
Am pus capsunele la foc. Dar tot nu stiu cat timp sa le las pana sa adaug zaharul. Ma ajuti te rog?
Excelentă rețeta!
În urmă cu 2 săptămâni am făcut, de poftă/din curiozitate, folosind un singur kilogram de fructe. Apoi a dat toată lumea năvală pe mine, să mai fac, că prea e bună! Pot spune că metoda asta, cu fructele fierte într-o primă fază, de unele singure, asigură un gust autentic de fruct. Cum spuneai, nota aceea de zahăr caramelizat nu se mai simte.
Mulțumesc mult, cât de curând fac și dulceață de nuci, când or mai crește nucile nințel.