Cum stim daca ouale sunt proaspete?

Le mirosim as spune eu 🙂  dar nu este intotdeauna posibil. Atunci cand facem mancare sau prajituri, este simplu sa spargem fiecare ou, separat intr-un vas, si va sfatuiesc sa faceti asa, pentru ca daca un ou stricat ajunge in compozitie va trebui sa aruncati totul la gunoi. Un ou stricat iti muta nasul de la loc, atunci cand il spargi, asa ca e simplu de reperat.


N-aveti cum sa stiti cat de proaspete sunt ouale atunci cand le cumparati. Totusi e bine sa le cumparati din surse sigure, adica din gospodarii pe care le cunoasteti sau din magazine.

Salmonella

Ouale pot fi purtatoare de virusi si bacterii, oricat de proaspete ar fi. In restaurante igiena in privinta oualor este foarte stricta, tocmai din aceste motive. Una din cele mai periculoase bacterii cu care pot fi contaminate ouale este Salmonella. Cel mai frecvent ea se gaseste pe coaja oualor si este transmisa pe celelalte alimente in urma manipularii oualor nespalate. Nu trebuie sa atingem ouale de nici un alt aliment, inainte sa le spalam bine. In urma fierberii Salmonella moare.

Cum stim daca ouale sunt proaspete?

Una din cele mai populare metode este scufundarea oualor intr-un vas cu apa.
1. Pregatiti un vas adanc in care puneti apa.
2. Scufundati oul in apa
3. Daca oul se ridica la suprafata si pluteste, este foarte vechi (aprox 4 saptamani)
4. Daca oul sta pe fundul vasului, dar cu varful in jos, nu este foarte proaspat, dar totusi se poate inca consuma (aprox 3 saptamani)
5. Daca oul sta pe fundul vasului, in pozitie orizontala, este proaspat si se poate consuma.

EXPLICATIA:

Ouale se comporta astfel in apa pentru ca coaja lor este semi-permeabila. Pe masura ce se invechesc, apa din interior se evapora  si este inlocuita cu aer care seaduna intr-un saculet. In general, ouale sunt bune pentru consum pentru aproximativ trei saptamani de la momentul in care sunt facuta, pastrate bineinteles la rece.

Poate îți place și:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*