Lasagne

lasagne4 (1)

Lasagne se poate face in multe feluri si cu multe ingrediente. Se poate face doar cu legume, sau doar cu carne. Se poate face combinand toate ingredientele preferate sau pastrand-o cat mai simpla. Este o mancare delicioasa pe care o puteti potri dupa gustul vostru.

De aceasta data am ales sa fac foile acasa, pentru ca mi s-au parut nejustificat de scumpe cele din comert. Nu inteleg de ce acelasi gramaj de foi de lasagne sunt de doua ori mai scumpe decat acelasi gramaj de spaghete. Sunt foarte usor de facut, mai ales daca aveti o masina de facut taitei.  De oricare ati folosi, insa nu trebuie sa le fierbeti in prealabil. Tocanita si sosul sunt suficiente pentru a gati si foile.Ingrediente pentru foi:
6 oua
600 g de faina 000
faina pentru pudrat

Ingrediente:
jumatate de kg. de carne tocata de porc
50 grame parmezan,
100 gr cascaval,
1 ceapa mica

o telina mica  data prin razatoare
1 ardei gras rosu
150 ml suc de rosii
sare, piper
100 gr. unt
400 ml lapte
3 linguri faina
1 lingura de ulei
1. Pregatim o tocanita din carnea tocata, ceapa,  ulei,  si sucul de rosii. Taiem ceapa marunt si o punem la calit impreuna cu telina data prin razatoarea amre si ardeiul taiat cubulete mici. Apoi adaugam carnea macinata si le lasam sa fiarba in suc propriu 5 minute. Punem si sucul de rosii. Lasam tocanita sa fiarba 30 de minute pana mai scade. Amestecam ocazional. Daca va iese prea multa nu e nici o problema, se poate servi a doua zi cu spaghete sau cartofi natur.
2. Pregatim sosul bechamel dupa cum urmeaza:
Punem 300 de ml de lapte la fiert. Adăugăm sare și puțin piper după gust. Separat amestecam cu un tel 100 ml lapte si faina.  Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic 25 de minute si amestecam in continu cu un tel, pana cand compozitia se ingroasa. Cantitatea de făină poate varia în funcție de cât de fluid îl vrem. La final, adăugăm un cubuleț de unt (cam 1 lingură) și omogenizăm cu telul. (puțină nucșoară va da un gust perfect sosului).
Restul de unt il vom folosi la altceva.3. Ouale se pun in robotul de bucatarie. Vom folosi cutitul pentru maruntit. Mixam la viteza medie (3,4 la robotul meu) adaugand faina cate putin. Vom adauga faina pana cand vom obtine un aluat ca niste faramituri de paine. Imediat ce le-am obtinut, nu mai adaugam faina. Scoatem aluatul din robot si il framantam, obtinand o bucata mare. O vom imaprti in 4-6 bucati mai mici pe care le vom da prin masina de facut taitei, in partea pentru foi. O singura foaie va trebui trecuta treptat de la treapta cea mai mare, la cea mai mica a masinii, obtinand astfel niste foi subtiri. Vom pudra foile cu faina si le vom intinde pe o suprafata curata pana in momentul folosirii.

Daca va raman, foile se pot congela sau le putem taia in diferite forme obtinand paste de casa.
4. Folosim un vas termorezistent (sau o tava) pe fundul caruia intindem untul care ne-a ramas (putem folosi ulei). Asezam primul strat de foaie de lasagne, apoi tocanita, cascaval ras, lasagne din nou si tot asa pana nu mai avem loc. Intre foi, am mai strecurat ici-colo si cate o lingura de sos.
5. Deasupra punem o foaie de lasagne si peste ea turnam sosul bechamel peste care presaram parmezanul.6. Foile de lasagne nu trebuie fierte in prealabil. Se da toata povestea la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 35-40 de minute (in functie de cate straturi ati pus) la foc mic. Daca focul este prea mare stratul de sos si parmezan se va arde.
7. Se scoate din cuptor, se lasa 10-15 minute sa se odihneasca si se serveste. Se poate servi si a doua zi, rece.
Pofta buna!

lasagne1

lasagne3 (1)

lasagne2

lasagne5 (1)

2 Comments

  1. Arata foarte bine! Eu m-am ferit sa fac lasagne, din cauza foilor din comert.
    Trebuie sa prestez si eu, cu foi facute in casa!

  2. este foarte buna si ti-a iesit super din cate se vede in poze

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*