Am avut zeci de comentarii atat pe blog cat si pe facebook, legate de toxicitatea mierii atunci cand este incalzita. Sincer, m-am cam saturat de ele, asa ca m-am gandit ca ar fi util sa lamurim problema asta.
Incep prin a va spune ca nu tot ce vedeti la televizor e adevarat. Daca un cretin umflat de prea multa publicitate va spune ca mierea incalzita e toxica, nu insemana ca are dreptate. Si voi veni cu argumente in acest sens, de bun simt zic eu.
In primul rand nu am auzit sa fi murit nimeni de la mierea pusa in ceai de exemplu, si se consuma asa de foarte multa vreme. Cele mai vechi insemnari ale folosirii mierii ca aliment dateaza in urma cu 5000 de ani. In Egiptul Antic si in Roma Antica, mierea era folosita ca indulcitor pentru prajituri, biscuiti si alte delicatese, in lipsa zaharului. Si acestea sunt doar cateva exemple.
Mierea se foloseste ca indulcitor natural in prajituri, bauturi, marinade pentru fripturi si cate si mai cate alte bunatati, in toate bucatariile lumii. Si n-am auzit sa se fi intoxicat inca nimeni de la ea.
Daca am lamurit asta, sa trecem atunci la parte stiintifica!
Din ce este facuta mierea?
Mierea este o substanta naturala produsa de albine din nectar. Nu insist cu detalii. Ea contine in proprortie de peste 80 % zaharuri (in principal fructoza si glucoza) , 17 % apa, si 3% alti compunsi antioxidanti cum ar fi enzimele, vitamine etc. Nu contine nimic special si foarte diferit decat produsele artificiale pe care le folosim pentru indulcire.
Ce se intampla cand incalzim mierea?
La fel ca orice produs natural (leguma, fruct, frunze), daca il incalzim la peste 40 de grade Celsius, isi va pierde proprietatile date de enzime si vitamine.
Ce se intampla la peste 40 de grade Celsius cu zaharurile? Nimic periculos. la temperaturi ridicate, zaharurile si amino-acizii fac o reactie chimica numita Efectul Maillard. Din aceasta reactie chimica, asemanatoare caramelizarii, rezulta noi arome si acea culoare de rumeniere a diferitelor produse culinare: rumenirea painii, a carnii etc. O gustati in fiecare zi ,atunci cand mancati cartofi prajiti, coaja de paine sau covrigi. Evident acesta reactie chimica nu este toxica.
Un alt efect al incalzirii mierii este caramelizarea, care este un proces de transformare a substantelor chimice organice care duce la schimbarea culorii si gustului produsului. Practic este acel lucru care se intampla cand topim zaharul, acesta incepe sa isi schimbe culoarea, gustul si mirosul. Daca tratamentul termic este putin mai lung, zaharul se va arde. Deci cu mierea nu se intampla nimic altceva decat se intampla cu zaharul cand il caramelizam.
In timpul producerii acestor reactii chimice, in timp ce incalzim mierea si implicit zaharuruile din ea, se elimereaza o substanta numita hidroximetilfurfurol sau HMF. El apare natural in toate produsele care contin zaharuri si sunt incalzite. Cantitatile de HMF din produsele alimentare, inclusiv din mierea incalzita sunt prea mici ca sa fie toxice pentru om.
Deci, mierea nu este toxica daca o incalzim! ea isi pierde doar proprietatile curative. Este posibil ca televizorul sa fie ceva mai toxic decat mierea.
Sper ca ne-am lamurit! 🙂
Si eu stiam ca devine toxica. Cel mai bine e sa mai asteptam sa se raceasca lichidele si abea apoi sa adaugam mierea.
Te-as pupa…dar intra lumea la idei !! 🙂
si ce farmec ar mai avea daca nu s-ar topi?
Doamne-ajuta! Am sa pun cateva persoane (importante, evident!:))) sa citeasca articolul tau! Ca tare mai eram admonestata daca puneam o lingurita in ceaiul fierbinte! Multumesc, mi-ai luat o piatra de pe suflet! Altfel, tot aveam impresia – pama acum – ca incerc sa omor pe toata lumea!:))))))
si eu am spus de multe ori..si chiar pe blogul meu, ca mierea nu devine toxica..si nu ma otravea bunica atunci cand imi facea prajituri cu miere…numai bine, foarte binevenit si acest articol!
Eu am fiert oleaca d miere cu apa…..e toxica …ca am facut un sirop ptr sfinti
Iti multumesc!!! <3 … eram asa amarata ca am uitat pe foc la bain-marie ,cateva borcane cu miere si sufeream cumplit la gandul ca trebuie sa o arunc.
Nu puteam sa accept ideea ca mierea sa devina toxica in asa fel incat sa ne imbolnaveasca…..si de aceea am pastrat–o cu strangere de inima pana am intalnit articolul tau . (Y)
Sa fii binecuvantat!!!
Super tare. Explicația cel mai tare a fost să pronunț hmful, acum știu .
antidotul la mierea toxica e o felie de ceapa in ciorap. sau o aspirina tinuta intre genunchi
Cum să nu fie toxică ? E CHIAR FOARTE TOXICĂ ! TREBUIE SĂ CONSUMĂM CHIMICALE CARE SUNT EXTEAORDINAR DE SĂNĂTOASE . De mii de ani se consumă mierea, este unul din cele mai sănătoase produse naturale care se poate consuma de absolut toată lumea. Şi tare mă bucur să citesc un articol explicativ vis-a-vis de mierea incălzită sau chiar supusă fierberii. Găsim rețete minunate cu miere, nu doar in patiserii ci şi in preparatele cu carne. Este minunată, in bucătărie, o putem folosi atât copiii cât şi vârstnicii. Varietatea este fantastică şi extraordinar de bună. Nu sunt apicultoare , nici nu fac reclamă, sunt consumatoare de miere in multe din preparatele care la fac acasă. Şi apropo, la fel de mult intâlnesc ,, rețetă de la bunica,, …oare bunica avea indulcitori chimici ? Poftă bună şi folosiți produse naturale.