Cosuletele cu nuca nu sunt asa de greu de facut pe cat ati crede. Aluatul nu este deloc pretentios, iar rezultatul este extraordinar. Aveti nevoie doar de niste forme pentru briose. Sunt bune atat cele individuale cat si cele sub forma de tava. Daca nu aveti de niciundele, puteti sa luati exemplul de aici si sa faceti o prajitura mare.
Ingrediente:
5 oua (doar galbenusurile)
4 linguri de smanatana
7 linguri de zahar
250 g untura
1 lingurita praf de copt
faina cat cuprinde (aproximativ 450 g)
pentru spuma de nuca:
( 5 albusuri ramase de la aluat)
10 linguri de zahar
7 linguri nuca rasa
dulceata de caise (sau de care aveti)
Pentru aluat vom folosi doar galbenusurile de la oua. Albusurile le pastram pentru spuma de nuca.
Amestecam ingredientele pentru aluat si framantam pana cand obtinem un aluat care nu se lipeste si este usor de modelat. Nu este un aluat pretentios, asa ca adaugati faina treptat si opriti-va cand aluatul este usor modelabil. Eu am pus aproximativ 450 de g de faina.
In fiecare forma de briose, am pus cate o biluta de aluat pe care am modelat-o cu degetele, in forma de cosulet. Am indepartat execesul de aluat de pe margini.
Intre timp am batut spuma de albusuri cu cele 10 linguri de zahar, in care la final am adaugat si nuca razuita, amestecand incet, de jos in sus.
In fiecare cosulet am pus cate jumtate de lingurita de gem de caise. Deasupre dulcetii am adaugat cate o lingurita plina de spuma de nuca.
Le-am introdus la cuptor la 170 grade C pentru aproximativ 20 de minute sau pana cand marginile au inceput sa devina aurii.
Din aceasta cantitate ies 25-30 de cosulete, in functie de marimea formelor!
Pofta buna!
VIDEO Vedeți mai jos aceeași rețetă în varianta cu peltea de gutui în loc de dulceață de caise:
Se poate folosi unt in locul unturii?
pot folosi altceva in locul smantanii?
Le facea mama de sarbatori si ne placeau enorm!
Se poate folosi unt in loc de untura
Voi folosi unt in loc de untura, sunt convinsa ca vor fi foarte bune.Va multumesc. Adriana
Dar nu se pune nici o aroma ?Eu nu concep o prajitura fara arome.
poti sa pui ce arome iti plac 🙂 recomand coakaja rasa de lămâie in bezeaua cu nucă.
Cît timp se pot pastra la temperatura camerei sau frigider??
Se pot pastra la temperatura camerei cateva zile. Poate chiar o saptamana. Nu trebuie puse la frigider. Dar e bine sa fie intr-o camara la racoare.
Putem folosi altceva in locul smantanii? Ce alternative mai avem? Multumesc!