Cum gatim pe aburi

legume coapte,brocoli,broccoli,conopida,ciuperci,smantana,sos de smantana

Cel mai eficient mod de a gati in special legumele, este pe a aburi. Nu ca nu le-am putea fierbe, dar prin fierbere acestea isi vor pierde mare parte din vitamine si nutrienti. Iar gatitul pe aburi, nu dureaza cu mult mai mult decat fiertul.

S-au inventat desigur aparate de gatit cu aburi, dar daca nu aveti unul, puteti sa improvizati foarte usor. Veti avea nevoie de  o oala mai adanca, un cos – cu gauri (care poate fi din material lemnos sau chiar o sita metalica-inox sau emailata) si un capac.
Iata ce trebuie sa faceti:

1. spalati bine legumele, taiati-le (sau nu) si puneti-le in cos/sita.

2. puneti apa in oala. Nu trebuie sa fie o catitate mare de apa. Doar atat cat sa poata fierbe si sa nu se evapore in 15-25 de minute (timpul poate sa varieze in functie de legumele pe care doriti sa le gatiti). De asemena, apa nu trebuie sa atinga cosul pe care il veti pune inauntru.

3. Puneti cosul/sita in oala. Atentie!Marginea cosului/sitei trebuie sa fie mai mare decat oala, sau sa aiba niste manere cu care sa se poata sprijini de aceasta in asa fel incat sa nu cada inauntru.

4. Puneti oala pe foc, cu tot cu cosul/sita din interior si acoperiti-o cu un capac. Incercati sa asezati capacul usor pe o parte, in asa fel incat sa permiteti aburului sa iasa. In caz contrar, aburul va face presiune in interiorul vasului si va arunca capacul.

Focul aragazului poate fi dat la maxim, pana cand apa incepe sa fiarba. Apoi, focul trebuie micsorat in asa fel incat apa din oala sa nu fiarba exagerat de tare, dar sa fiarba constant.
Lasati legumele pe aburi pana se inmoaie dar fiti cu ochii pe apa din oala, sa nu se evapore complet.

 

3 Comments

  1. da , am mai gatit si eu pe aburi , ii minunat , dar am aparat de gatit pe aburi , are gust mancarea .

  2. Va multumim pt sfaturi foarte utile Mai ales pt cei ce nu au posibilitatea sa aiba un aparat de gatit la aburi Va mai asteptam si cu alte sfaturi utile in bucatarie…

  3. feliciacristea

    Ati incercat vreodata sa puneti painea mai veche la abur ivreo 10 minute apoi sa o mancati ? Zici ca e facuta atunci !eu fac si peste la aburi, ,e f. Bun si cu lamaie .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*