Salata de vinete si ardei copti

La sugestia voastra pe facebook, am pregatit si aceasta reteta. Demult tot doream sa o incerc  pentru ca imediat ce am auzit de ea, mi-am dat seama ca este extraordinar degustoasa, dar abia acum am reusit. Am facut-o in varianta de post, adica fara maioneza, dar sigur o voi incerca si in varianta de dulce. Am sa va povestesc si despre ea. 

Ingrediente
1 kg vinete proaspete
4-5 ardei grasi (rosii de preferinta)
o jumatate de ceapa mica/ 1-2 catei de usturoi
sare, piper dupa gust
50 ml ulei de masline

Am copt vibnetele si ardeii pe gratar.  Se poate si pe plita sau direct pe flacara aragazului. Daca gasim ardei rosii,
salata va fi mai aspectuasa.

Se lasa sa se raceasca, apoi se curata foarte bine de coaja arsa. Se lasa cel
putin 1 ora in frigider, acoperite cu o folie de plastic. In acest timp ele vor
lasa o zeama maronie pe care o vom arunca.

Vinetele  se toaca cu un cutit, mai mare
sau mai marunt, dupa preferinte. Se poate folosi si robotul de bucatarie daca
dorim sa obtinem o pasta fina, dar nu recomand pentru ca se macina si samburii care nu au un gust prea bun. Ardeii se toaca cu cutitul ceva mai mare.  Amestecam cele doua ingrediente.

O jumatate de ceapa mica (sau dupa gust) se da prin razatoarea mica si se
amesteca in salata.

Apoi, adaugam uleiul, cate putin amestecand in continuu cu mixerul, ca la
maioneza. La final adugam sare si piper dupa gust. Se serveste rece, pe paine
prajita.

Daca nu va place ceapa, o puteti inlocui cu 2-3 catei de usturoi pe care ii
puteti rade dupa aceeasi metoda. 

Pofta buna!

UPDATE: intre timp am facut si un video, ca sa vedeti exact cum se pot curata vinetele cat mai rapid si mai usor. Vedeti aici.

13 Comments

  1. Ce fel de om pune maioneza in salata de vinete?!! (e o intrebare retorica, stiu deja :)) )

    O adaugare excelenta la salata de vinete mai sunt cubuletele de branza de capra sau nucile pisate. Am mancat asa ceva in grecia si a fost nemaipomenit.

  2. Doamne!!!!fara maioneza te rog!!!!si cu caldurile astea!

    • Drăguță,toată lumea știe ca maioneza nu- i prea sănătoasă,nu te panica! Dar asta e,uneori mai cadem în ispită,nu – mi sune ca tu nu pici…!

    • Drăguță,toată lumea știe ca maioneza nu- i prea sănătoasă,nu te panica! Dar asta e,uneori mai cadem în ispită,nu – mi sune ca tu nu pici…!

  3. Subscriu , fara maioneza !!!!!!!!!!!!! mai ales vara … si iarna , tot fara :))) Si o observatie : vinetele se coc pe flacara ( eu la aragaz folosesc un suport de sarma din acelea pe care se pun oalele luate de pe aragaz) si se curata FIERBINTI , in acest fel ele raman albe si nu mai e nevoie de maioneza ( Iarna cele decongelate , se scurg fff bine iar pentru a le umecta – a suplini lichidul scurs la decongelare , se adauga cateva linguri de lapte- de preferat gras – pana se obtine consistenta dorita) …. si tot pentru albire : dupa tocare eu adaug sarea si le "bat" cu o lingura de lemn pret de 3-4 min se albesc mai ceva decat cu maioneza ("bataia" este de fapt o miscare ca si cu un tel pentru a se albi si a deveni pufoase)

  4. Sfat: Vinetele se toaca intotdeauna cu un tocator de lemn pentru ca in contact cu metalul se innegresc.

  5. Ai încercat sa "scapi" și un pic de otet?

  6. catalin angheloiu

    Ai încercat sa "scapi" și un pic de otet?

  7. Ai încercat sa "scapi" și un pic de oțet în minunăția asta de salata(dar sa nu pui maioneza)

  8. Eu nu pot pricepe ceva. Omul postează o reteta pe care a încercat-o si pe care vrea sa o împărtășească cu cititorii, toate țațele comentează ca de de maioneza, ca de ce usturoi, ca eu stiu mai bine, eu sunt mai cu moț, cunoaștem cu toții genul
    Daca tot nu va convine, de ce intrați pe blogul omului?

Spune-ne parerea ta