Reteta noastra preferata de vara este salata de vinete. Imi aduc aminte ca atunci cand eram copil nu-mi placea. Si acum recuperez! Nu-mi placea pentru ca nu era facuta cum trebuie si nu-mi aduc aminte sa fi mancat in vreun loc (acasa, prin vecini sau pe la prieteni) salata de vinete buna. Abia mai tarziu, cand am mai crescut si mama a descoperit alta reteta, am inceput sa mananc salata de vinete. De ce nu mi-a placut? pentru ca ba vinetele nu erau curatate cum trebuie, ba erau din soiul acela iute, ba ceapa era taiata bucati mari inauntru…si asa mai departe.
Mituri si secrete in legatura cu vinetele:
1. Se oxideaza daca le toci cu cutit metalic – Nu-i adevarat. Mama avea cutit de lemn sau sticla cu care toca vinetele, dar eu le toc cu cutitul obisnuit sau cu barda (sic). Nu-i nici o diferenta.
2.Vinetele trebuie coapte indirect, pe o tabla- Nici asta nu-i obligatoriu. Eu le coc direct pe flacara – ori pe aragaz ori pe gratar, sau si mai bine, deasupra jarului.
3. Vinetele sunt mai bune daca, dupa ce le-am copt sunt lasate la scurs, in frigider, peste noapte – ele vor lasa un lichid amarui-iute pe care il vom arunca. In felul asta vor deveni mult mai dulci si mai gustoase.
4. Nu tocati vinetele cu blenderul pentru ca se vor macina si samburii care sunt putin amari, stricand astfel gustul salatei. Daca nu va plac deloc, ii puteti chiar scoate de tot inainte sa tocati vinetele.
5. Daca cumva ceapa nu va face bine la digestie, razuiti-o pe un servet de hartie si lasati-o sa se scurga de toata zeama aceea acida pe care o contine, si abia apoi amestecati-o in salata.
6. Ceapa se razuieste in salata, nu se toaca, decat daca va place in mod special sa simtiti bucatile de ceapa in salata.
Ingrediente
- 1 kg vinete
- un sfert de ceapa mica/ 1-2 catei de usturoi (dupa preferinte)
- 50 ml ulei
- maioneza (un galbenus de ou, o lingurita de mustar, 250 ml ulei- reteta aici)
Cum se face salata de vinete cu maioneza
- Am copt vinetele pe gratar, deasupra jarului, pe toate partile pana cand coaja a devenit casanta, iar interiorul moale.
- Le-am curatat si le-am lasat la scurs intr-o sita in frigider pana a doua zi.
- Am pregatit maioneza in robotul de bucatarie.
- Am adaugat apoi vinetele (aduse la temperatura camerei pentru ca daca sunt foarte reci sau calde riscati sa taiati maioneza) ceapa data prin razatoare si am condimentat cu sare si piper dupa gust. Am amestecat usor.
- Daca nu va place ceapa o puteti inlocui cu usturoi.
Serviti cu paine si rosii! Noua ne place si cu ulei de malsine deasupra, dar nu este obligatoriu. Pofta buna!
Aceeasi reteta in varianta fara maioneza sau de post, o gasiti aici.
P.S. reteta de salata de vinete, de la inceputurile blogului, cu alte poze se afla aici.
UPDATE: intre timp am facut si un video, ca sa vedeti exact cum se pot curata vinetele cat mai rapid si mai usor. Vedeti aici.
De la Stefan Iordache (actorul)am mai invatat o reteta ,pe care o facea bunica lui din Calafat .Un dovlecel-doi ii fierbi si ii scurgi bine (au multa zeama) si ii dai la mixer impreuna cu vinetele . Adaugi si maioneza ,sau usturoi .Este o bunatate .Incercati ,n-o sa va para rau .
Corect , vinete bine scurse si tocate , dovlecei la fel, ceapa taiata marunt si stoarsa , maioneza sau ustoroi si ulei , piper alb ,sare …
Intr-adevar este un mit faptul ca se oxideaza daca le toci cu un cutit metalic!
Si mie imi place sa fac.. pe dos:)
Nu e mit! In trecut erau multe cutite care nu erau din otel inoxidabil, acestea innegreau vinetele in mod vizibil. Cel mai bine observam asta cand eram in vacanta la bunici unde foloseau cutite mai vechi.
La mine a fost invers : imi placeau cand eram mica si le pregatea mami meu si nu-mi plac acum :d , cand mi se par extrem de amare si fara gust , ca mai toate cele ; voi incerca si varianta adaugarii unui dovlecel(care nu-mi place deloc) ptr un gust aparte .
Multumim de retete si idei .
Eram convinsa ca fara tabla nu se poate. Si in fiecare an caut o persoana care are tabla 😛
Sau poti foarte bine sa le coci in cuptor 🙂 ies la fel de bune
Sau poti foarte bine sa le coci in cuptor 🙂 ies la fel de bune
fara maioneza,ca e prea greoaie asa!
Vinetele sunt legume greu de digerat,maioneza ca maioneza si daca mai pui si ulei…chiar daca e de masline cu caldurile de afara…nu cade prea bine!
daca o preparam simpla cu rosii si dovlecel cum spunea doamna mai sus e o minunatie si e muuuult mai sanatoasa
oricum pozele sunt remarcabile!!!
dar nu m-ati lamurit cu ''tabletap''??
Nu mâncăm în fiecare zi salată de vinete cu maioneză. Așa ca o dată la câteva luni merge. ☺️
Ce poze frumoase ai acum! 🙂 …
Multumim si pentru ponturi!
cutitul inox nu le oxideaza, …direct pe flacara de la aragaz sun mai albe si cu gust intens de fum
O salata foarte buna!
Arata de-a dreptul extraordinar. Mi-ai facut o pofta incredibila, drept urmare deja am niste vinete puse la copt.
Nu stiu de ce mai pui ulei pe deasupra ca la hummus pt ca eu tocmai asta urasc la salata de vinete uleiul in exces;
cand o fac de mana, nu imediat, dar uneori dupa ce sta la frigider o zi-doua chiar, se separa … neplacut
Nu pun ulei deasuipra. De data asta am avut nevoie de putina culoare pentru poza si am pus putin ulei de masline, dar salata pe care o vezi in aicii s-a mancat imediat si a fost chiar buna asa. oricum nu te obliga nimeni sa pui 🙂
Inainate de a pune vinetele pe plita ,le intep cu o furculita si pun pe ele sare mare .In acest fel se coc mai repede si nu sunt atat de amare .Vinetele le curat fierbinti pentru a avea o culoare mai "alba"(asa zicem noi in Moldova),mai frumoasa.
O reteta grozava merita incercata!
tot anonim: -salata de vinete cea mai delicioasa este cea fara maioneza , sa se simta gustul ei adevarat;
-iar daca o faci cu maioneza ,nu se pune 250 gr. de ulei la un ou, este exagerat, -normal la un ou se pune 150 ml. de ulei de floarea soarelui, care si ea e destul de mult, dar se poate combina si cu ulei de masline, dar nu trebuie exagerat , deoarece uleiul este destul de greu pentru fiere si ficat, mai ales ca nu este fiert. -lasate toate acestea la oparte, salata de vinete este foarte gustos si delicios- eu maninc cu lingurita…. pofta buna, si multa sanatate!!!
Mai simplu, mai repede si mai sanatos (cu mai putin ulei).
Pentru 1 Kg de vinete: 2 galbenusuri de oua fierte (5-6 minute) se faramiteaza cu furculita. Peste ele se adauga ceapa rasa, si se amesteca putin. Se adauga apoi vinetele coapte si tocate, putina sare si o lingurita plina de mustar clasic (optional, dupa gust). Se mixeaza adaugandu-se treptat si cantitatea de ulei in functie de preferinte (nu e nevoie mai mult de 75 ml).
Din experienta mea vinetele se scurg mult mai bine la temperatura camerei intr-un timp mult mai scurt decat o noapte la frigider. La rece lichidul din vinete devine vascos si se scurge mult mai greu iar uneori ai doar impresia ca s-a scurs, el de fapt a ramas in vinete.Ca sa se scurga bine este foarte important planul inclinat si vinetele asezate rasfirat sa nu se scurga lichidul de la una peste altele.Strecuratoare nu este la fel de buna precum planul inclinat decat daca se aseaza vinetele pe marginea ei atarnate si nu puse la gramada in ea.Sper ca am fost destul de clara cu explicatiile si vreau sa intelegeti ca nu ma dau o cunoscatoare absoluta dar aceste chestii despre vinete le-am invatat in timp, din experienta si consider ca si altora le-ar prinde bine. De asemeni e valabila ideea cu vinetele coapte direct pe flacara(vor fi mai albe), curatate imediat, asa foarte fierbinti(evitati sa le bagati sub apa, se vor scurge mult mai greu, folositi apa rece doar pt a va racori degetele). Daca le curatati imediat fumul nu are timp sa patrunda in voie in vinete si de asemeni zeama lor calda se scurge mai usor. Succes si pofta buna!
Corect !
Dupa ce le coc pe gratar, le scurg 1-2 ore, toc ceapa marunt, o adaug la vinetele tocate, sarea si abia apoi le amestec cu ulei ( numai cu mixerul!). Faptul ca ceapa este deja adaugata le face sa fie mult mai albe si nici nu se simte atat de pregnant, indiferent ca este taiata mica sau nu; vor iesi albe si in situatia in care nu nimeriti un soi de vinete tocmai albe – se mai intampla!
Poti sa le adaugi putin lapte si devin dulcegi, sau cand le pui in blender adaugi sare, galbenus de ou,cred ca unul ca deobicei nu preparam multa cantitate, si dupa preferinta si o lingurita de mustar. Se adauga la mixare ulei si o sa constatati ca nu inghit mult ulei, e rapid si sunt f gustoase
eu in loc de maioneza adaug un galbenus de ou crud+bineinteles sare, ulei si ceapa maruntita
…Vara nu fac salata de vinete cu maioneza.Incercati sa inlocuti ceapa cu ardei gras taiat marunt, marunt….sau merg amandoua.