O calatorie culinara in timp la Palatul Brukenthal

Una din cele mai frumoase calatorii pe care le-am facut vara asta a fost la Avrig, la Palatul Brukenthal , in cautarea retetelor boieresti, o expeditie pusa la cale de Transavia. Impresii direct de la fata locului v-am dezvaluit aici , dar intors acasa am revazut multimea de fotografii pe care le-am facut acolo si m-am gandit sa va mai povestesc cate ceva despre locurile acelea de poveste. Trebuie sa va spun ca senzatia de calatorie in timp, in vremuri in care minunatele gradini ale palatului erau animate de figuri nobiliare in costume de epoca, in vremuri in care linistea, bunastarea si luxul erau acolo la ele acasa, persista inca.

Samuel von Brukenthal (1721-1803) este unul din cele mai importante personalitati istorice ale sasilor, fiind singurul de nationalitatea sa care a detinut functia de guvernator al Transilvaniei. Un om pasionat de cultura, arta si stiinta, Brukenthal si-a investit mare parte din avere in studii si arta. In 1756 a cumparat terenul pe care astazi se afla resedina de vara a palatului Brukenthal la Avrig, o bijuterie baroca cu gradini de o frumusete rara pe care va invit sa nu o ratati daca sunteti in zona.

Brukenthal nu s-a multumit doar cu frumusetea gradinilor terasate ci a incercat, si chiar a reusit sa aduca si sa cultive plante exotice. In acest scop a construit cele doua orangerii in care in 1803 existau exact 1058 de lamai si 104 portocali amari. De asemenea avea o sera speciala pentru ananasi pe care ii indragea atat de mult alaturi de florile sale exotice, incat in fiecare an le celebra inflorirea cu petreceri fastuoase. Sparanghelul era de asemenea unul din ingredientele favorite ale bucatariei palatului. Daca sunteti curiosi, in meniul restaurantului de astazi gasiti inca feluri preparate cu sparanghel, exact ca si atunci. Printre alte bunatati care cresteau in serele lui Brukenthal si care evident se regaseau apoi pe mesele lui se numarau: smochine, migdale, soiuri rare de struguri, dafin, aloe si cafea.

Astazi s-a mai pastrat foarte putin din gradinile de altadata, dar trecerea timpului nu a sters cu totul atmosfera aceea de basm. Undeva in spatele orangeriei, primavara, puteti inca admira extraordinarul arbore-lalea sau tulipanul, iar aleile din parc sunt umbrite de copaci batrani ale caror frunze fosnesc parca in ritmul valsurilor de la seratele din palat.

Imposibil sa nu te indragostesti de un asemenea loc. Mai ales ca oamenii care astazi il ingrijesc cu mare drag si mult respect pentru istorie au grija sa te simti minunat si te rasfata cu cele mai alese bunatati pe care ti le poti imagina. Desi camerele rezervate primirii oaspetilor au fost utilate potrivit confortului zilelor noastre, ele pastreaza totusi aerul somptuos de atunci.

O alta reteta cu care ne-au delectat gazdele, specifica si ea locului, este Piept de pui tras la tigaie, cu sos de portocale si vin alb si salata de cruditati. Un delciu! sa va povestesc cum se face:

Ingrediente:
500 g piept de pui dezosat feliat Fragedo Delicat
100 g faina
50 ml ulei de masline
2 portocale
50 ml vin alb sec
3 linguri de zahar
sare, piper dupa gust
diverse cruditati pentru salata: rosii, castraveti, salata verde

Pieptul de pui se taie baghete si se condimenteaza cu sare si piper si se da prin faina si se prajeste in foarte putin ulei de masline, cat sa se rumeneasca pe toate partile. Curatam potocalele si pastram fasii subtiri din coaja, fara partea alba. Taiem miezul portocalelor cubulete si il punem intr-o tigaie in putin ulei de masline. Condimentam cu putina sare si piper. Adaugam si coaja de portocala si zaharul pe care il lasam 2-3 minute sa se topeasca. Stingem totul cu vin si apoi il mai lasam sa fiarba putin pana se ingroasa. Servim pieptul de pui cu sosul deasupra, langa o salata de cruditati. Delicioasa combinatie!

Scriind acum aceste randuri, mi-au venit o gramada de idei asa ca ma voi gandi serios sa gatesc ceva inspirat din ceea ce am invatat la Brukenthal cat mai curand. Stati pe aproape!

 

 

 

2 Comments

  1. Minunate imagini!

  2. Antonia

    Nota zece pentru reteta.
    Felicitari!

Spune-ne parerea ta