Grill Champions Tour este un eveniment unic marca
Grill Society iar a treia editie a avut loc, deloc intamplator, chiar inainte de 1 mai. Organizand aceste evenimente, Grill Society isi propune sa revolutioneze cultura gatitului in aer liber din Romania si sa adune impreuna oameni pasionati, iubitori ai gatitului in natura, profesionisti ai grilling-ului si nu numai, creand o platforma unde se pot impartasi retete, povesti, metode de grilling si multe altele. Sunt alaturi de ei, pentru ca o traditie a gatitului in aer liber avem deja, dar cred ca trebuie sa ne largim orizonturile putin si sa aflam ca pe un gratar putem pune si altceva decat mici, carnati si cefe. Aici am sa inchei acesta scurta introducere si am sa va povestesc cum a fost.
Initial am vrut sa impart reportajul in doua sau trei parti, dar nu m-am putut hotari cu ce sa incep, asa ca am decis sa postez cel mai lung articol, cu cele mai multe fotografii pe care l-ati vazut pana acum pe blog. Va voi povesti in ordine cronologica.
Am ajuns in Bucuresti cu o seara inainte de eveniment, iar prietenii nostri ne-au pregatit o surpriza la Violeta`s Vintage Kitchen unde i-am cunoscut indeaproape pe cei doi campioni mondiali la BBQ, Camillo Tomanek, zis Don Caruso, şi Marco Greulich, cunoscut ca Don Marco. Am petrecut o seara frumoasa, alaturi de oameni draguti si bine-dispusi si nu in ultimul rand l-am cunoscut in carne si oase pe Radu Popovici.
Am fost privilegiati sa asistam aici, la o mica demonstratie in avampremiera din partea celor doi campioni, care ne-au pregatit piept de rata aromat cu delicioasele condimente create de Don Marco. Grill-ul pe care il vedeti in imagine este unul special, cu interior ceramic si se numeste Big Green Egg. E o adevarata bijuterie.
A fost un spectacol total care a captivat-o chiar si pe Maya, desi a fost destul de obosita de pe drum.
Mi-ar fi placut si mie sa gatesc cu cei doi, cand am avut 8 ani. Cred ca fotografiile spun totul. Distractia a fost mare si totusi, fara falsa modestie trebuie sa recunoastem ca pieptul de rata nu ar fi fost atat de bun daca Maya nu l-ar fi intors pe gratar (ajutorul lui Camillo nu se pune :P)
Asa a aratat pieptul de rata, dupa ce a fost glazurat cu sirop de artar si trecut prin flacarile marelui ou verde.
A doua zi, de dimineata au inceput pregatirile pentru a treia editia a Grill Champions Tour la Hotel Caro (pateneri ai evenimentului), pe malul lacului Tei, intr-o ambianta perfecta pentru gatit in aer liber. Am avut ocazia sa-i vedem la lucru pe cei doi campioni. De fapt gresesc cand spun ca au lucrat. S-au distrat! Si partea nevazuta a unui show culinar poate fi placuta si distractiva. Cel putin pentru ei a fost. Au pregatit toate ingredientele fara nici un stres, in timp ce ascultau muzica, glumind si razand in cea mai mare parte a timpului.
Am gustat o multime de amestecuri de condimente inventate de ei, ultima gaselniita fiind „Maffia Coffee Rub”- o combinatie incredibila de mirodenii si cafea.
Intre timp, gratarele au fost pregatite si amplasate in gradina de pe malul lacului Tei.
Doi monstri identici cu cel pe care il vedeti in imaginea de mai sus au stat pe gratar cu cateva ore inainte, la foc mic de carbune gatindu-se si afumandu-se foarte incet..
Noi am lasat oamenii sa lucreze in liniste si am dat o fuga pana la Bacania Veche sa ne intalnim cu Radu Popovici. Ne-am bucurat sa-l intalnim si pe Marius, bacanul sef. pentru ca a fost cea mai calduroasa si insorita zi din anul asta ne-am racorit cu vreo doua sticle de Proseco si am imbucat niste paine calda, proaspat scoasa din cuptor, cu seminte si mac (cum numai Marius stie sa faca) cu usturoi si ulei de masline. Fetele au fost incantate de niste prajiturele cu ciocolata, tot marca bacaniei . Am gustat cateva sortimente din Dulce de iute, dar despre asta va voi povesti alta data.
Maya a vrut neaparat sa viziteze Cismigiul asa ca am facut o plimbare si pana acolo.
Dar sa revenim la Grill Champions Tour si la ce au gatit maestrii grill-ului
Ca antreu au pregatit frigarui de creveti cu rosii uscate, condimentate de asemenea cu prafurile magice ale lui Don Marcos. Mai de aproape, in imaginea de mai jos.
Cei care au participat la eveniment au putut afla totul despre retete si au putut asista live la pregatirea mancarii. Radu a avut grija ca toata lumea sa primeasca informatiile de care are nevoie. Toti au fost interesatati de ingredientele folosite, de timpii , temperaturile si metodele de preparare si nu in ultimul rand de gratarele pe care s-a gatit: OutdoorChef, Big Green Egg si Weber.
Al doilea antreu a fost, una din cele mai reusite feluri de mancare pe care le-am gustat. Scoicile St. Jacques au fost marinate si au stat foarte putin pe gratar. Au fost servite alaturi de un sos cu verdeata. Retetele in detaliu vor fi publicate in zilele urmatoare pe www.grilsociety.ro
asa aratau scoicile inainte sa fie puse pe grill
Scoicile St. Jacques, condimentate simplu si gatite perfect
Intre timp somonii au capatat culoarea bronzului iar carnea lor a devenit moale si aromata. Au fost piesa de rezistenta a evenimentului.
De asemenea s-a gatit si file de somon in marinada de lime cu miere pe placa de lemn de cedru, dar din pacate, prins in discutii despre gartare si retete nu am reusit sa il fotografiez. La fel am patit si cu pieptul de pui cu dulceata de cirese. Le-am gustat insa pe amandoua si pot sa va spun ca au fost delicioase.
Costitele de berbecut condimentate cu Maffia Coffee Rub, n-au fost scapate din ochi de cei doi nici un moment.
La final au aratat la fel de bine pe cat de gustoase au fost
As vrea sa observati ca desi se lucreaza cu toate gratarele din imagini, deasupra nu pluteste nici un nor de fum. Acesta este unul din avatajele acestor gratare. De asemenea ele sunt perfect studiate si construite in asa fel incat caldura sa se distribuie uniform si perfect pe toata suprafata de gatit.
Desertul a venit la fix, si a fost surprinzator. Ananasul pe gratar, banal la prima vedere, a fost condimentat foarte subtil cu putin chili si servit cu inghetata de vanilie, frisca si toping de ciocolata. Maya l-a declarat foaaarte bun! Si noi la fel.
Poza de final 🙂
Multumim inca odata, GrillSociety si multumim Laurei si lui Adrian pentru ospitalitate. Sper ca v-a placut ce ati vazut si ca veti fi inspirati de aceste imagini pentru gratarul de1 mai. Eu am fost inspirat si maine am de gand sa pun in practica una din retetele pe care le-am vazut.
Minunat si plin de arome articolul tau …asteptam retete noi 🙂 Ador Scoicile St. Jacques
Fain eveniment, iar somonul ala la gratar mi-a lasat gura apa 🙂
La fel si crevetii cu rosii uscate. Vreau si eeeeeu! :))
O zi de nota zece! Pieptul de rata arata de nota 11.
Si acum stiu si ce fel de peste este monstrul din postul precedent 🙂
Nu pot decat sa oftez, admirand banatatile. E tare frumos ca Maya a fost activa la eveniment, va avea niste amintiri tare placute.
Din cauza ta nu mai pot sa mananc micii pe care i-am cumaparat pentru maine. Inainte de gratar am sa merg din nou la cumparaturi. Pestele ala m-a dat gata!