BBQ mixt caribbean

Locuiesc la marginea orasului (Arad) la vreo 5 km de centru. Nici macar postasul n-ajunge pe la noi, decat rar, cam odata pe luna cand se trezeste din betie. Ce mai! Departe! Departe de prieteni si rude carora le e cam anevoios sa ne viziteze. Prietenii ne viziteaza destul de rar si cel mai des ne intalnim in oras. 
 
Dar, stiti de Grill-ul Ascona OutdoorChef  pe care l-am primit de Craciun de la Grill Society  si despre care v-am mai povestit aici ! Parca a facut ceva, de a micsorat distantele. Parca totusi, nu mai locuiesc asa de departe… Ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Asadar avem programate urmatoarele zece sedinte de gratarit si lista se plungeste pe zi ce trece. 
Ieri, vreme buna: vant puternic, frig 1-2 grade C, soare puternic. Ce mai! Vreme perfecta pentru BBQ.  Pe terasa, pentru ca asa cum stiti, locuiesc la bloc. Cu un grill obisnuit, probabil ca vecinii ar fi chemat pompierii in primele zece minute, dar asa, n-a sesizat nimeni nimic, in afara aromelor innebunitoare, dar cu care de altfel sunt obisnuiti.:)) In episodul viitor am sa va arat cum este construit grill-ul, cu un sistem de palnii inovativ in interior,  care protejeaza impotriva aprinderii si arderii grasimilor si impotriva producerii fumului, incomod in cazul meu. 
 
Evident,  primul gratar, l-am facut impreuna cu niste prieteni, care ne-au adus si o painica frumoasa, facuta in casa, cu seminte si nuci…mmmm perfecta pentru a acompania ce-a urmat. O vedeti mai jos. Am vrut sa facem ceva simplu, ca sa ne dam seama exact de puterile si caracteristicile grill-ului…sa nu complicam treaba de la inceput. Asa ca am facut un BBQ mixt, din carne de pui si porc, pe care am condimentat-o cu Un mix de condimente caribbean. 
Ingrediente:
 
1,5 kg  piept de porc cu os
1 kg pulpe de pui
condiment pentru BBQ – caribbean jerk (sare, zahar brun, piper chyenne, scortisoara, pimento-un soi de ardei rosu, oregano, nucsoara)
putina sare si piper proaspat macinat
jumatate de lamaie
2 catei de usturoi
10 ardei grasi pentru o salata
putin ulei de masline
 
Carnea de pui, am lasat-o in prealabil sa se marineze bine, cu putin ulei de masline, usturoi zdrobit, zeama de lamaie si condiment caribean, sare si piper proaspat macinat. Cateva ore, in frigider. Carnea  de porc, am condimentat-o simplu, cu mixul de condimente , putina sare si piper proaspat macinat. 
 
Am preincalzit grill-ul, sa zic, vreo 10 minute cu ambele arzatoare ( gratarul are doua arzatoare- unul mic pentru slow cooking si unul mare) date la foc mediu … timp in care temperatura de sub capac a atins 250 de grade C.
  
Am pulverizat putin ulei pe gratar…ca nah la prima folosire trebuie si sa nu se lipeasca carnea de pui care nu este atat de grasa.  Am pus carnea si ardeii pe langa, si capacul deasupra. Am stat cu ochii pe termomentru, si am reglat flacara cand a fost necesar, in asa fel incat nimic sa nu se arda. Spre final am si oprit arzatorul mic pentru ca nu mai era nevoie de el.  Asta-i avantajul grill-ului pe gaz! Poti sa reglezi temperatura cand si cum vrei. Am tinut carnea pe grill vreo 30 de minute, la temperatura constanta de 250 grade C… sa se patrunda bine si sa ramana moale si suculenta…ca doar am avut timp si de o Feteasca neagra din 2009 pentru incalzit sufletul :).
 
Ardeii s-au copt si ei frumos, pe toate partile, fara sa se usuce, in 10 minute. I-am curatat si am facut o salata. care s-a potrivit perfect.
 
Eu va doresc pofta buna si pofta de facut gratare cu prietenii!
 
 

 

 

16 Comments

  1. ~♥~Cris~♥~

    Yamiiii:)

  2. Cristina P.

    Hmm…ce bine arata totul!:)

  3. Ouch! M-ai omorat! Mi-ai facut o pofta de mor! Ce culoare! ce parfum!

  4. Pfoai, eu nu mai pot sa ma uit. E prea criminal! Si eu vreau un gratar ca al tau!

  5. Dan Laurentiu

    Oare daca imi duc dacia la Rabla,pot sa folosesc tichetul sa cumpar si eu un gratar din asta.Ca mil doresc mai tare decat o masina noua.

  6. Ca de obicei, nu am cuvinte! Pozele sunt aproape vulgare.:P. Delicios de vulgare.

  7. foarte bun! Eu vad deja si niste ciuperci umplute acolo. Felicitari pt. tot ce faci pe blog. Salutari din Suedia.

  8. Sorin Voinescu

    Sublim gratarul si mancarea. Imi place um explici toate retetele. E foarte mishto sa poti sa faci gratare iarna. Iar vara e greu sa iesi cu gratarul afara ca e aglomerat peste tot pe unde se poate merge la noi la Romanica.

  9. neata.sa-l stapaniti sanatosi..mama mi a.imi ploua in gura nu gluma.sa va fie de bine

  10. Adrian din Arad

    Aham … sa inteleg ca in curand vom face la mine in gradina? 😀

  11. bucatarmaniac

    @Adrian, facem unde vreti voi. 😀

  12. Moammmma ce bine arata! sa-l folosesti sanatos si sa ne mai arati si noua!

  13. Un gratar e oricand binevenit ! mi-as permite sa-ti sugerez,cand mai folosesti mix caraibian,tranteste si niste felii de ananas pe gratar stropite cu mix-ul cu pricina.N-o sa-ti para rau.

  14. arata super!cred k si gustul e …la inaltime!

  15. super!!!!

  16. Mda, asa e cand vrei sa nu mai manci carne si sa te apuci de diete vegetariene. Vine Maniacu' si iti pozeaza niste friptane. Bine ca nu e post!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*