
De cativa ani ma intreb daca intr-adevar mai exista toamna. Ieri am observat ca suntem in octombrie si copacii sunt inca verzi. E drept ca alaltaieri erau 30 de grade la amiaza. Insa de vreo doua zile pare ca vine iarna. O fi rau? O fi bine? Cert e ca daca afara nu miroase inca a toamna… a frunze uscate… rezolvam problema inauntru, cu niste dovleac sau ludaie, cum ii zice pe la noi prin Banat.
Ingrediente:
2 kg dovleac pentru placinta
600g -1 kg de zahar, dupa gust
o lamaie
scortisoara (optional)
putina apa
Dovleacul se curata de coaja si de miezul plin de samburi. Apoi se da pe razatoare sau se marunteste in robotul de bucatarie. Se pune la fiert cu putina apa (doar cat sa aiba in ce sa fiarba), impreuna cu zeama de la lamaie si coaja rasa a acesteia daca doriti. Se amesteca ocazional si se supravegheaza ca sa nu se evapore tot lichidul. In acest caz s-ar putea arde. Cand dovleacul este moale (gustati), se adauga zaharul si praf de scortisoara. Cantitatea de zahar se poate pune dupa gust si in functie de cat de dulce este dovleacul. Se fierbe amestecand des, pana cand dulceata se leaga. Se pune in borcane curate. Se sigileaza si daca se doreste pastrarea lor pentru iarna, se sterilizeaza timp de 10 minute in cuptor. Daca nu, se patreaza la frigider.
Dulceata de dovleac este perfecta pentru tartinele de la micul dejun, in prajituri sau chiar ca ingredient sau garnitura pentru mancaruri cu carne (in special fripturi).
Pofta buna!












Un deliciu, cu siguranta!
Sunt innebunita dupa dovleac! La cuptor cu zahar, in placinta… Ma bucur ca am gasit la tine o reteta de dulceata. Trebuie sa fac si eu! Macar un pic, acolo..
WaW!! Ce fain arata!! Trebuie sa incerc si eu!
este o reteta indeita pentru mine !
Ce tentatie inca de anul trecut! Am tot vazut retete de dulceata de dovleac, anul acesta chiar am avut in gradina la casa parinteasca, e prima oara cand am plantat, s-au facut 3 bostani, pe la noi prin Ardeal, se numesc dovleci. Cred ca din vreo 2 voi incerca o dulceata, imi place tare de tot cum arata dulceata voasta.
dovleacul este un aliment{medicament} extraordinar! va rog sa scrieti tot ce aflati despre el.
Faine pozele, dulceata este super. Am facut si eu ceva similar doar ca am dat aroma in loc de scortisoara cu menta sau cuisoare. FF bun!
am facut dulceata de dovleac este delicioasa.cine agustat a zis ca este de gutui.