Mancare de varza cu cartofi

Photobucket
…si cu niste afumatura as mai putea adauga, asa pentru culoare, dar daca o vreti de post, renuntati la idee.
E o mancare cel putin interesanta! Genul de mancare pe care o gatesti rar, dar pe care o savurezi cu placere. Usor de pregatit, cu ingrediente putine si nepretentioase mancarea de varza cu cartofi, merita incercata macar odata. Recunosc ca aceasta combinatie (de varza cu cartofi) mi se pare putin cam fortata, dar am fost placut surprins de rezultat.

Cum se face mancarea de varza cu cartofi:

Ingrediente

jumatate de varza

2-3 cartofi mari
o ceapa
1 morcov
1 ardei
o crenguta-doua de cimbru
o legatura mica de marar
o cana de lapte
o lingura de faina
2-3 linguri de ulei
sare, piper dupa gust
2 frunze de dafin
cateva felii de sunca afumata
1 lingura de otet
2 cani de apa (500 ml)

Ceapa ardeiul si morcovul se taie marunt. Le punem la calit in ulei, la foc mic. Intre timp taiem varza fideluta. O adaugam in oala. Le mai lasam la calit impreuna, vreo doua minute. Condimentam cu sare si piper si foile de dafin si cimbru. Adaugam doua  cani de apa si lasam totul sa fiarba la foc mic sub capac pana se inmoaie varza. cand varza este fiarta adaugam cartofii taiati cubulete , o cana de lapte si mai lasam la fiert 20 de minute sau pana se fierb cartofii.

La final adaugam o lingura de faina (pe care am amestecat-o in prealabil cu putin lapte rece ca sa nu faca cocoloase). Punem si maratul taiat marunt, mai lasam sa dea un clocot si  inchidem focul. Potrivim gustul cu putin otet (dupa gustul fiecaruia).
Pentru culoare si gust am prajit niste felii subtiri de sunca pe care le-am adaugat in farfurii.

fgarnituri
Pofta buna!

13 Comments

  1. bucatarmaniac

    Da, sigur ca n-are nimic, dar am preferat sa-i pun mai la urma, ca sa nu se fiarba prea tare. fiindca se fierb mai usor decat varza. Pofta buna! 🙂

  2. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc! 🙂

  3. ...tiktakro...

    Minunate pozele , ca intotdeauna, te fac sa ..mori de pofta :).
    Acest fel de mincare specific unguresc se face original cu varza creata iar "ingrosala" de la final contine musai usturoi. Sosul care rezulta este demential !
    Ramin in contemplarea 😀 si savurarea retetelor de aici. :).

  4. combinatia asta n-am incercat-o,dar cred ca cu afumatura trebuie sa fie tare buna.Cred ca n-are nimic daca varza si cartofii le punem impreuna la fiert.mai incolo cand s-o mai lasa frigul am sa incerc mancarea asta.suna ardeleneste.

  5. Ah, ce bine arata!!! Mai ales sunca aia!

  6. bucatarmaniac

    @…tiktakro…

    multumesc mult! 🙂 Daaa stiu reteta cu varza creata si cu usturoi. E cu totul alta reteta! Intr-adevar foarte buna! Am s-o fac odata sipentru blog :))

    @Teo Bucatar, multumesc :)))

  7. bucatarmaniac

    Lia, nu stiu daca e o reteta pur ardeleneasca, dar e buna1 :)) Cum zice @…tiktakro… mai sus, seamana cu o reteta ungureasca cu varza creata si cartofi, cunoscuta in zona asta. 🙂

  8. Chiar interesanta combinatia,inedita prin alaturarea verzei si cartofului!Parerea mea e ca in arta e permis orice:)

  9. Sunt ardeleanca ,dar nu am vazut si nu am mancat asa ceva niciodata .
    Trebuie musai sa o incerc si eu

  10. excelenta reteta ! am acum pe foc, pe final, oala cu cantitate dubla fata de cea recomandata aici.
    eu am prajit intai bucati de sunculita afumata si am calit toate cele in grasimea rezultata. gustul e neunie curata !
    multumesc pentru inca o idee exceptionala de mancare. anna

  11. se face des in Basarabia si Ucraina de sud

  12. Viorica Tiplea

    E mancarea mea preferata …. si prima mancare pe care a mancat-o sotul meu gatita de mine …. (un bun consumator de carne )si care la final a zis ca nu si-a putut inchipui ca exista o mancare asa de buna si fara carne . O zi frumoasa.

  13. nu stiu cat e de ok combinatia cu lapte… nu ma pricep prea mult la nutritie, daca puteti sa imi dati cateva detalii legate de combinatiile de alimente…multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*