Exista numeroase retete in care aveti nevoie doar de albusul sau doar de galbenusul oualor. Chiar foarte multe daca stau sa ma gandesc: prajituri, blaturi, creme, sosuri… De foarte multe ori este important ca cele doua sa nu se amestece deloc. De exemplu, spuma de albus nu se va bate daca contine o picatura de galbenus.
Ouale se separa foarte usor. Chiar daca nu va iese din prima, pueteti exersa atunci cand faceti omlete, de exemplu, pentru ca ouale pe care exersati sa nu se arunce.
Este foarte important sa spargeti fiecare ou separat, intr-un bol gol. in felul acesta daca oul este stricat sau galbenusul se sparge, nu veti contamina si restul albusului/ oualor sparte deja.
Cum facem?
In primul rand este foarte important sa spargeti coaja oului cu atentie. Eu prefer sa o lovesc usor cu lama unui cutit. In acest fel in momentul in care spargeti coaja nu veti risca sa spargeti si galbenusul.
In continuare puteti folosi una din cele trei metode pe care le stiu eu. Sunt sigur ca s-au mai inventat si altele.
1. Separatorul de galbenus.
Gasiti in comert niste ustensile numite separatoare de galbenus. De fapt sunt un fel de strecuratoare, care permit galbenusului sa ramana inauntru in timp ce albusul se scurge intr-un vas. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti inauntrul lui continutul oului, dar cu atentie sa nu spargeti galbenusul.











Metoda 2 o practic uzual pentru ca am de separat… maxim 6 galbenusuri.
Metoda 3 am practicat-o din plin plin la restaurant cand aveam de separat vreo doua cartoane de oua :))
Io folosesc cu succes metoda nr.3 🙂
alte metode decat cele prezentate nu cunosc.
metoda 3 o folosesc frecvent! imi place sa raman cu galbenusul ca un " soare" in miniatura in causul mainii! plus ca asa ai siguranta de 90% ca nu se vor amesteca albusul cu galbenusul!
Si eu sint din scoala din coaja in coaja, iar albusurile le sparg intii unul cite unul intr-un castronel, apoi le adaug unde am nevoie. Inca un pont: o bucatica de coaja picata in ou se scoate foarte usor cu o bucata mai mare de coaja.
Am vazut un video foarte util(pe care de altfel il folosesc la separarea multor oua)in care o anumita persoana separa ouale cu o sticla de plastic .
Poti urmari aici : http://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M
De mai multe ori mi s-a intamplat sa sparg galbenusul sau sa imi cada in albusurile deja separate. L-am scos atat cat am putut si cu toate ca a ramas putin galbenus in albusuri, acestea s-au batatut foarte bine oricum.
Si un pont: separati ouale intotdeauna ajutandu-va de un castronel micut. Astfel, in cazul in care un ou nu este bun, nu riscati sa stricati toate albusurile (mi s-a intamplat o data sa cumpar oua si sa le folosesc in aceasi zi, in termenul de garantie, dar unul a fost stricat si am aruncat toate albusurile deja separate).
Un alt lucru legat de galbenusuri si albusuri pe care mi l-am amintit acum: daca faceti o prajitura/chec/blat care presupune baterea albusurilor separat, facute bezea (cu zaharul) si apoi adaugarea galbenusurilor si mixat in continuare, nu va mai omorati degeaba sa murdariti 2 castroane.
Ouale se pun intr-un castron mare intregi, adaugati tot zaharul si incepeti sa le mixati normal, ca pe albusuri. Se bat perfect, rezultand o spuma densa si lucioasa.
Eu le separ cu lingura. Adica sparg oul intr-un vas si pur si simplu iau galbenusul cu lingura.
Si eu care credeam ca toata lumea foloseste metoda nr 2,mai nou am vazut ca se poate folosi si o sticla de plastic pentru separarea galbenusului.