
Am avut un program foarte incarcat zilele astea si n-am prea gatit mare lucru acasa. Aveam oricum mancare gatita in frigider si a fost o ocazie buna de a mai goli ce-i pe-acolo. Ieri am facut rapid niste paste si le-am acoperit cu un sos simplu de smantana, cu cateva bucatele de afumatura.
In loc de tagliatelle am facut niste taglierini. Ce sunt taglierini? Niste tagliatele mai inguste. Cum eu am doar doua masuri de taitei la masina de facut paste, logic, de data asta am folosit masura mai mica. Am facut si foile cu un numar mai groase. Au iesit excelent. Aproape ca seamana cu spaghetele.
Ingrediente
2 oua
faina
200 ml smantana dulce pentru gatit
100 g gusa fiarta si afumata de porc
o ceapa mica
putin ulei de masline
sare, piper dupa gust
parmezan
Pastele sunt foarte simplu de facut. Si dureaza foarte putin, daca aveti o masina de facut paste. Reteta pas cu pas o gasiti aici. Daca nu va ocupati si cu altceva, pastele sunt gata pana ce apa da in clocot.
Asadar, puneti multa apa la fiert (vreo 2 litri), cu sare (o lingurita de sare). In robotul de bucatarie, spargeti ouale. Adaugati cate putina faina. Mixati si adaugati faina, pana cand aluatul se faramiteaza…trebuie sa arate ca niste farmituri de paine. Daca strangeti cateva farmituri din acestea intre degete, trebuie sa se lipeasca intre ele. Rasturnati compozitia obtinuta intr-un vas si strangeti faramiturile in maini pana obtineti o bucata de aluat. Framantati-l cateva secunde. Impartiti-l in doua. Dati fiecare bucata prin masina de paste de cateva ori (vezi reteta pas cu pas, de la sectiunea cea mai mare, pana la cea mai mica, pana obtineti o foaie de grosimea dorita. Teoretic ar trebui sa lasati foaia sa se usuce cateva minute, dar nu-i obligatoriu. Eu am trecut direct la taiat taglierini, folosind masura cea mai mica pentru taiat taitei a masini (aproximativ – 3mm latime). Am lasat taiteii lungi- atat de lungi cat a iesit foaia, ca sa ne distram ca nu se mai termina cand ii mancam :P. i-am pudrat cu faina si i-am asezat pe o hartie. Am facut la fel cu a doua bucata de aluat.
Am terminat la timp, exact cand apa a inceput sa fiarba. Am pus taglierini in apa clocotita si i-am fiert pentru 3 minute. Apoi i-am mai lasat doua minute sub capac. Le-am strecurat de apa.
In tot acest timp, am taiat marunt o ceapa si am pus-o la calit intr-o lingura de ulei de masline. Am adaugat si niste bucatele de gusa fiearta si afumata, care s-a rumenit putin. Cand ceapa s-a inmuiat, am adaugat smantana dulce. Am asezonat cu sare si piper. Am lasat smantana sa dea cateva clocote sa se ingroase putin- nu mai mult de 2-3 minute. Am adaugat taglierini, am amestecat usor pentru a-i acoperi uniform cu sos.
Am ras parmezan deasupra si gata! Ar fi mers si niste ciuperci in sosul ala, dar n-am avut. Oricum, au iesit niste paste atat de bune, incat mi-e greu sa cred ca voi mai cumpara curand paste gata facute. Si totul a durat mult mai putin decat mi-a luat sa va povestesc voua. Nu mai mult de 15 minute, cu tot cu timpii de meditatie si gandire profunda :))
Pofta buna!














Delicios arata!!..