Primavara se mai lasa asteptata inca cateva saptamani, probabil, asa ca pana atunci, pe vremea asta urata, merge o ciorba de perisoare, sa ne mai incalzeasca la suflet. N-am facut de tare multa vreme, asa ca a fost binevenita. Am folosit tot felul de verdeturi pe care le-am mai gasit prin frigider, asa ca a iesit buna de tot. Cel putin Maya a declarat-o ca fiind noua ei ciorba preferata.
Ingrediente
pentru perisoare:
400 g carne tocata de porc fara grasime(poate sa fie si pui sau curcan, sau amestec vita-porc)
o mana de orez
o ceapa mica sare,
piper dupa gust
1 ou
pentru ciorba:
2 morcovi
un cartof
jumatate de ardei rosu
un pastarnac mic
o mana de mazare (proaspata,congelata sau din conserva)
100 ml bulion de rosii
1 ceapa de marime medie
sare,
piper dupa gust
frunze de patrunjel
2 l apa
2-3 linguri de ulei
Incepem cu ciorba, care trebuie sa fiarba ca sa putem adauga perisoarele. Ceapa, morcovii pastarnacul si ardeiul se taie marunt si se calesc, pana se inmoaie in putin ulei. Se adauga apa, se condimenteaza cu sare si piper. Apoi se poate puna mazarea si cartoful taiat cubulete. Se lasa la foc mic, in timp ce ne ocupam de perisoare. Pentru perisoare, se face un amestec asemenator celui de la sarmale. Se pot folosi si frunze de patrunjel in compozitie, daca va plac. In carnea macinata, adaugam un ou, orez o ceapa mica data prin razatoare, sare si piper dupa gust. Toate se amesteca foarte bine, apoi cu mainile umede se formeaza bilute de marimea unei nuci. Cand ciorba incepe sa fiarba se pot adauga si perisoarele. Se mai lasa la fiert, pana cand orezul din perisoare este fiert. La final, cu 5 minute inainte de a lua oala de pe foc, se adauga bulionul (optional). Se serveste cu frunze de patrunjel si/sau smantana. Pentru o varianta mai acra se poate adauga otet dupa gust sau zeama de lamaie.
Pofta buna!
Iulica, nici eu n-am incercat niciodata sa nu pun orez in perisoare 😀 dar cred ca e bun si asa, de ce nu? ! Ma bucur ca ti-a placut. Multumesc pentru feedback!:)
Am incercat reteta de ciorba de perisoare, doar ca orezul l-am pus in ciorba nu in perisoare, nu am mancat niciodata asa. A iesit excelenta. Felicitari
Eu inainte de a gati ceva, orice, ma verific mai intai cu retele tale :)) Ciorba a iesit minunata, chiar daca eu am acrit-o cu bors si am pus putin leustean, fara patrunjel 🙂 Multumesc si poate postezi ceva si cu praz :))), stiu ca nu se poarta prin Banat 🙂
Arata foarte apetisant. E ciorbita mea preferata. Eu o acresc cu zeama de varza. E varianta pe care o pregatesc acum cand vremea e rece.
se pune si conopida?…parca vad ceva in poza… :)sau nu are importanta ?
E delicioasa…copii mei sunt innebuniti dupa ciorbita de perisoare…..
Imi face mamaia mea la tara,imi place mult este si o mancare usoara.
Excelent!…in amestecul de perisoare eu adaug putin marar tocat si o lingura de faina iar la ciorba o acresc cu bors si pun putin leustean la urma…
nu stiam case pune carofi si mazare la ciorba de perisoare. In scimb ai uitat borsul sau zeama de varza depinde de anotimp, le fel si ei prefer leusteanul in locul patrujelului.
Depinde de zona. De exemplu, la noi nu se prea acreste ciorba cu bors.