
Telina-i buna la multe lucruri! In primul rand, e foarte fotogenica si e buna ca studiu de desen. 😛 dar sigur ca pe noi ne intereseaza si cum o putem folosi in bucatarie. Si sa nu uitam ca are o reputatie destul de interesanta in ceea ce priveste efectul afriodiziac. La asta din urma nu ma bag, ca nu-s specialist.
Va dati seama, ca am scris acest articol, doar pentru a avea motiv sa-l ilustrez cu desenul de mai sus. Nu va spun inca cine este autorul, dar este facut special pentru Bucatar Maniac. Veti mai vedea si altele, in curand. Oricum, este un motiv foarte bun sa vorbim despre telina.
Telina este folosita in bucatariile de pe tot globul, in diferite moduri. Se poate fierbe sau coace, iar de multe ori se consuma cruda. Este foarte bogata in vitamine si fibre. Pentru continutul sau sarac in calorii si bogat in fibre si minerale, este foarte des intalnita in diete pentru slabit (nici aici nu ma bag).
De la telina se poate consuma atat radacina, cat si tulpina sau frunzele. Se pastreaza foarte bine in frigider. In special radacina care poate fi pastrata luni de zile.
Daca n-ati incercat-o intr-o salata de cruditati, ar fi bine sa o faceti, cine stie…poate o sa va placa si sigur e foate sanatoasa.
In supele de carne, de pasare, vita sau legume e musai sa o punem, ca da gust foarte bun. O bucata mica de radacina, ajunge la fiecare supa. Nu strica sa puneti cate o bucata si pe langa friptura, in cuptor. Da o aroma deosebita.
Este nelipsita in Ragu Napoletano (ragu cu carne pentru paste si nu numai)precum si intr-o multime de tocanite de carne sau legume si de ce nu, in sosuri. Era sa uit sa mentionez supa crema de telina, pe care abia astept sa o prepar pentru voi.
Frunzele de telina, si ele foarte aromate, sunt exclente in supe si ciorbe, dar se pun intotdeauna la sfarsit, in momentul in care luam mancarea de pe foc.
Tulpina telinei (sub forma de tija) este foarte sanatoasa, si cui ii place poate s-o manance cruda. N-am incercat inca sa fac suc de telina (pentru ca din aceasta parte a plantei se face), dar la vara am sa incerc negresit.
Voi la ce mai folositi telina ca eu sigur am uitat sa mentionez o gramada de mancaruri?
Vezi si alte Sfaturi practice in Bucatarie
7 Comments
Leave a Comment Cancel
bucatarmaniac
@bucatarmaniac

➡️ Am făcut cea mai simplă pâine cu semințe fără frământare. Mai ușor de atât nu se poate! A durat doar 5 minute să fac aluatul!✅Ingrediente:
500 g făină 00
400 ml apă călduță
5 g drojdie uscată
2-3 linguri amestec de semințe
10 g sare
2-3 linguri de făină pentru pudrat blatul și aluatul.✅Mod de preparare:
1. Am amestecat făina cu drojdia uscată. Apoi am adăugat sarea semințele și apa călduța (maxim 37° C).
Am amestecat totul cu o spatulă și gata. Am acoperit vasul și am lăsat-o la dospit aproximativ 5 ore la temperatura camerei.( aprox. 25 grade Celsius)
2. Înainte de coacere am preîncălzit cuptorul împreună cu oala de fontă la 230°C
3. Am răsturnat aluatul pe masa pudrată cu făină și i-am dat o formă de pâine (cât de rotunda se poate).
4. Aluatul e moale, trebuie lucrat cu multă făină.
5. Am pus hârtie de copt cu puțină făină într-un vas adânc . Am pus pâinea acolo cu tot cu hârtia de copt.
6. Am transferat pâinea în oala de fontă fierbinte și am dat-o la cuptor cu capac, pentru 30 de minute.
7. Am îndepărtat apoi capacul și am mai copt pâinea încă 25 de minute la 200°C cu ventilație.
8. Se lasă la răcit, dacă aveți răbdare. La noi s-a mâncat caldă, cu unt. Poftă bună!#retetesimple #retetesanatoase #retete #reteterapide #reteteusoare #easyrecipes #nokneadbread #paine
6 ore ago

🟢 Salvează rețeta! Prăjitura invizibilă cu mere...adică mai mult mere decât prăjitură, super ușor de făcut!
🤌Cred că este prăjitura preferată a acestei toamne. E și foarte ieftina, cu puține calorii și foarte simplu de preparat!✅Ingrediente:
8-10 mere
3 ouă
150 ml lapte
70 g zahăr
110 g făină
1 linguriță esență de vanilie
(sau un plic zahăr vanilat)
o linguriță praf de copt1️⃣Am pregătit compoziția, adică am amestecat ouăle cu laptele, apoi am adăugat făina, zahărul (aici se mai poate reduce cantitatea dacă merele sunt dulci), făina, praful de copt și vanilia. Feel free să adăugați și o linguiță de scorțișoară.
2️⃣Am curățat merele, apoi le-am tăiat felii cât mai subțiri. dacă aveți o răzătoare din aceea care feliază, e perfectă ca să nu pierdeți timpul. Folosiți 8 mere dacă sunt mari, 10 daca sunt mici.
3️⃣Am amestecat compoziția cu merele, în așa fel încât să acopere cât mai bine toate feliile.
4️⃣Am turnat totul într-o tavă cu diamentrul de 24 cm pe fundul căreia am pus hârtie de copt. Marginile tăvii le-am uns cu unt și le-am tapetat cu făină.
5️⃣Am dat totul la cuptor la 180°C pentru aproximativ 45 de minute, fără ventilație. Timpul poate sa varieze în funcție de cuptor între 35-45 de minute.🔺L.E. Am primit deja mesaje de la voi cum că iese perfect și fără zahăr! Cred că și eu am să o fac la fel!Poftă bună!
#invisiblecake #applepie #applerecipes #retetazilei #retetesanatoase #retetesimple #rețete #rețete #easycake #bucatarmaniac
12 ore ago

🟢Salvează rețeta cartofi bolognese la cuptor, Sunt super delicioși și perfecți pentru orice masă în familie.
Se păstrează bine câteva zile la frigider sau 3-4 săptămâni la congelator.Ingrediente:pentru ragu
✅500 g carne tocată
✅1 ceapă mare
✅1 morcov
✅jumătate de țelină mică
✅sare, piper
✅2 linguri ulei de măsline
✅400 g roșii decojite (conservă)
✅o lingură pastă de ardeipentru cartofi
✅1 kg cartofi albi fierți
✅mozzarella sau cașcaval
✅200 g smîntână
✅sare, piper
✅20 g untMod de preparare:1️⃣ Prima dată am pregătit sosul bolognese. De obicei fac mai mult, ca să mâncăm și cu spaghete. Am călit ceapa, morcovul și țelina în puțin ulei de măsline, cu puțin sare. Apoi am adăugat carnea , pastă de ardei și roșii decojite din conservă. Le-am fiert la foc mic, sub capac, aproximativ 40 de minute.2️⃣Cartofii fierți i-am tăiat felii subțiri și i-am așezat într-un vas uns cu unt, în starturi, pe care le-am condimenat cu sare și piper:
Un straa de cartofi, unul de sos, mozzarella rasă, apoi din nou cartofi, sos si mozzarella!Am terminat cu un start de cartofi, smântână, câteva cubulețe de unt și din nou mozzarella.3️⃣Am dat cartofii la cuptor la 180° până când s-au rumenit deasupra (aproximativ 30 minute, căldură sus și jos)Poftă bună!#bolognese #potato #potatoes #oven #easymeals #healthyfood #reteteculinare #retetesanatoase #retetesimple #bucatarmaniac #mealprep
o zi ago

🥗 Ai nevoie de doar 5 minute ca să faci salata asta genială cu mere crocante și mozzarella Fresca! O faci o dată și o repeți toată toamna – rapidă, simplă și surprinzător de bună!Ingrediente:
• 100 g salată mixtă
• 1 măr
• 100 g Mozzarella Fresca @delaco_romania
• 30 g nuci pecan
• 2–3 felii bacon prăjitPentru dressing:
• 2 linguri ulei de măsline extravirgin
• Sucul de la ½ portocală
• Coaja rasă de la ½ portocală
• 2 linguri sirop de agave
• 1 linguriță muștar Dijon
• Sare, piper👩🍳 Mod de preparare:Pentru dressing ai nevoie de ulei de măsline, suc și coajă de portocală rasă, muștar Dijon, sirop de agave, sare și piper, pe care le amesteci bine.Într-un bol, pui mixul de salată preferat, felii de mere, nuci pecan și mozzarella Fresca de la Delaco, tăiată cubulețe.Adaugi și bucățelele de bacon crocant, apoi torni dressingul deasupra.🍎 Rapidă, simplă și surprinzător de bună!
👉 Follow pentru mai multe idei delicioase!#retetesimple #retetesanatoase #reteterapide #bucatarmaniac #reteteusoare #easyrecipes #salad
2 zile ago

🍕N-o să mai comanzi niciodată pizza Quattro Formaggi dacă încerci rețeta asta acasă, cu brânzeturi de calitate!
E cremoasă, intensă și are gustul autentic italian!
Pentru aluat:
• 500 g făină
• 7 g drojdie
• 2 lingurițe sare
• 300 g apă călduță
• 2 linguri ulei de măsline
Pentru topping:
• Puțin ulei de măsline
• Edelblu Bergader
• Mozzarella
• Scamorza (sau altă brânză preferată)
• Parmezan
Mod de preparare:
1. Amesteci făina cu drojdia uscată, apoi adaugi apă călduță, ulei de măsline și sare. Frămânți sau mixezi aluatul și lași la dospit până își dublează volumul.
2. Întinzi blatul de pizza și îl stropești cu ulei de măsline, apoi presari mozzarella rasă, scamorza, parmezan și preferata mea: Edelblu de la Bergader — cremoasă și cu gust intens!
3. O dai la cuptor la 200°C cu ventilație, iar în 10 minute e gata!
Follow pentru mai multe idei delicioase!
#retetesimple #retetesanatoase #pizza #pizzaquattroformaggi
3 zile ago

🟢Ai făcut mâncare de linte cu ciolan? E mai ușoară și mai rapidă decât cea de fasole și la fel de gustoasă!Ingrediente:
• 500 g linte
• 350 g ciolan prefiert
• 2 morcovi
• 1 ceapă
• 3 căței de usturoi
• 1 ardei gras
• 1/4 țelină
• sare, piper după gust
• 1 litru apă
• 1 lingură fulgi de ceapă Cosmin
• 1 linguriță cimbru uscat Cosmin
• 2 frunze de dafin Cosmin👩🍳 Mod de preparareSpăl lintea în câteva ape, apoi călesc ceapa și usturoiul în puțin ulei. Adaug morcovii, ardeiul, țelina și puțină sare. Tot acum adaug și fulgii de ceapă de la Cosmin! E un produs nou în gama lor și dă un gust excelent!Mai pun piper și cimbru uscat Cosmin, apoi adaug lintea. Deasupra torn apă și las totul la foc mic împreună cu ciolanul fiert în prealabil. Neapărat pun și 2 frunze aromate de dafin Cosmin, care, dacă nu știați, sunt selectate manual la Curtea de Argeș.După aproximativ 45 de minute, mâncarea de linte e gata!🍽️ Găsiți toate condimentele pe punegust.ro
👉 Follow pentru mai multe idei delicioase!
4 zile ago

🟢Tiramisu Carrot cake este episodul 8 din seria #100tiramisu
Nu mi-am imaginat că gustul carrot cake-ului se poate potrivi atât de bine cu gustul cafelei. E absolut incredibilă combinația.
✅Ingrediente:
Pentru Carrot Cake
125 g morcov ras
150 ml ulei
2 ouă
100g zahăr brun
100g zahăr alb
140 g făină
1 liguriță scorțișoară
¼ linguriță ghimbir
1 linguriță praf de copt
50 g nuci✅Pentru crema tiramisu
250 g mascarpone
35 g zahăr pudră
½ linguriță extract de vanilie6-8 pișcoturi
200 ml cafea espresso neîndulcită1️⃣Am mixat toate ingredientele pentru carot cake și am turnat compoziția într-o tavăd e chec pe hârtie de copt. L-am dat la cuptor la 180°C cu ventilație pentru aproximativ 40 de minute sau până când se rumenește și trece testul scobitorii. L-am lăsat apoi la răcit. Avem nevoie de doar 3 felii. Restul de carrot cake se pote mânca așa cum e, sau se pot face carrot cake bites. Tocmai am postat rețeta lor pe profilul meu.
2️⃣Am mixat gălbenușurile cu zahărul pudră și vanilia.
3️⃣Am așezat în caserola feliile de carrot cake pe care le-am însiropat generos cu cafea rece, apoi un strat de crema de mascarpone, un strat de pișcoturi înmuiate in cafea și apoi restul de crema de mascarpone.
4️⃣Am decorat cu carrot cake mărunțit.
Folow pentru mai multe retete de tiramisu!#100tiramisu #carrotcake #delicious #tiramisu #italian #italianfood #easyrecipe #recipe #retetesimple #100retete
4 zile ago

🟢Murăturile mele preferate: gogoșari și ardei umpluți cu varză! Sunt delicioase, aromate și aratǎ extraordinar! Nu sunt greu de preparat!Ingrediente:
20-25 bucăți ardei și/sau gogoșari
Condimente: 2-3 lingurite boabe de mustar, 1-2 lingurița boabe de piper , 1 lingurita boabe ienibahar, 2-3 frunze de dafin,ardei iute (optional)
(sau 1 plic Condiment pentru murături Cosmin - sunt excelente)
2 verze mari
15 g sare neiodată pentru fiecare kilogram de varză
4 litri apă (aproximativ)
25 g sare neiodată pentru fiecare litru de apă
Mărar uscat – 2-3 flori pentru fiecare borcan
2-3 bastonașe de hrean/borcan
Semințe de mărar (optional – in varza)
boabe de piper după gust (in varza)1️⃣Am tăiat varza și am dat-o pe răzătoare (sau în robotul de bucătărie). Am adăugat sare și am frământat-o puțin ca să se înmoaie mai repede. Am lăsat-o să stea aproximativ o oră.
2️⃣Am pregătit saramura, adică am adăugat sare neiodată în apă și am încălzit-o puțin pe foc, până când s-a dizolvat. Nu trebuie să fiarbă ci doar să se dizolve sarea. Nu trebuie turnată fierbinte peste murături.
3️⃣Între timp am curățat gogoșarii și ardeii de codițe și sâmburi.
4️⃣Am stors varza foarte bine, apoi am amestecat-o cu semințe de mărar și boabe de piper.
5️⃣Am umplut gogoșarii și ardeii cu varză. I-am îndesat cât am putut de bine, cu grijă, să nu se rupă. Apoi i-am înghesuit în borcane, alături de mărar uscat și bastonașe de hrean! Eu am avut două borcane de 3 litri, respectiv 5 litri.
6️⃣Am adăugat condimentele
7️⃣Am turnat deasupra saramura și am lăsat borcanele acoperite cu o farfurioară la temperatura camerei vreo 2-3 zile. Am avut grijă să pun o tavă sub borcane. Din cauza fermentării, e posibil ca saramura să dea pe dinafară. Se mai poate completa cu saramură dacă este nevoie. În prima fază, saramura se va tulbura și va face spumă deasupra, dar este normal.
8️⃣După 3 zile (poate dura și mai mult dacă este frig în casă), saramura începe să se limpezească! Am închis borcanele cu capac și le-am pus în cămară Am păstrat tava sub borcan încă câteva zile. Peste aproximativ 3 săptămâni, vor fi gata de mâncat!Poftă bună!
#retete #reteteusoare #retetesimple #reteterapide #muraturi
5 zile ago

🎃 Tiramisu cu cremă de dovleac, nuci pecan și caramel – desertul care o să te facă să uiți de rețeta clasică! 😍Episodul 21 din seria #100tiramisuSe face rapid, fără ouă, cu mascarpone cremos de la @delaco_romania , dovleac copt și cel mai bun caramel cu nuci pecan.
Textura perfectă, gust intens de toamnă și un strop de sare care face minuni!👉 Salvează rețeta și încearc-o weekendul ăsta!
Follow @bucatarmaniac pentru mai multe idei delicioase și combinații neașteptate.Ingrediente:
✅ 250 g mascarpone Delaco
✅ 3–4 linguri dovleac copt (sau după gust)
✅ 100 ml cafea espresso neîndulcită
✅ 3 pișcoturi mari (sau 6 pișcoturi obișnuite)
✅ 35 g zahăr pudră (vanilat)
Pentru caramelul cu nuci pecan:
✅ 200 g zahăr
✅ 50 g unt
✅ 200 ml smântână pentru frișcă
✅ 100 g nuci pecan
✅ Fulgi de sare (opțional)
Mod de preparare:
1. Am copt dovleacul și l-am lăsat să se răcească.
2. Am topit zahărul, am adăugat untul și smântâna pentru frișcă, iar la final nucile pecan. Se pot folosi orice fel de nuci vă plac. Am lăsat totul la răcit.
3. Într-un bol am pus 3 linguri de dovleac copt. Pentru tiramisu, alegerea mea este mascarponele de la Delaco, pentru că se mixează perfect de fiecare dată! Am adăugat și zahărul pudră. De data aceasta, am făcut crema fără ouă și a ieșit delicioasă!
4. Am turnat cafeaua peste pișcoturi, apoi am adăugat crema, iar deasupra caramelul cu nuci. Fulgii de sare sunt obligatorii dacă îți place caramelul sărat!
Follow pentru mai multe idei delicioase!#retetesimple #retetesanatoase #retete #100tiramisu #tiramisu #
5 zile ago


sper sa-mi permiti un link spre o salata de telina austriaca pe care o facem noi (daca nu e ok cu link, poti sa il stergi tu din editare http://gulaschsuppe.wordpress.com/2011/01/20/doua-salate-de-telina-una-cu-poze-si-una-fara/ ). mare dreptate ai cu leguma asta, este extraordinara si da gust atat de bun mancarurilor, ca nu am cuvinte! eu chiar am inceput sa pun in iahnie, pa langa morcov din belsug, si cubulete de telina. iese un deliciu!
Zazuza, cum sa nu permit! Oh da! si in iahnie! Vezi ca am uitat!
Eu o folosesc si in supa ,ai drepate la Ragu nu lipseste niciodata daca nu avem incredienetele necesare nici nu fac mancarea:)
Salata de radacina de telina (data pe razatoarea mica) cu maioneza (sau maioneza vegetala de soia)! E delicioasa!
eu fac salata din telina fiarta(o storc foarte putin) si data pe razatoare, putina maioneza , putina ceapa sare si otet
cu radacina de telina fiarta, cartof fiert, mustar si ulei se face maioneza de post
D-le Cristiann nu telina din piata are efect afrodisiac, ci o anumita specie de telina sabatica, dupa cum spunea Maencinicopski