La ce-i buna telina?

la ce-i buna telina
Telina-i buna la multe lucruri! In primul rand, e foarte fotogenica si e buna ca studiu de desen. 😛 dar sigur  ca pe noi ne intereseaza si cum o putem folosi in bucatarie.  Si sa nu uitam ca are o reputatie destul de interesanta in ceea ce priveste efectul afriodiziac. La asta din urma nu ma bag, ca nu-s specialist.
Va dati seama, ca am scris acest articol, doar pentru a avea motiv sa-l ilustrez cu desenul de mai sus. Nu va spun inca cine este autorul, dar este facut special pentru Bucatar Maniac. Veti mai vedea si altele, in curand. Oricum, este un motiv foarte bun sa vorbim despre telina.
Telina este folosita in bucatariile de pe tot globul, in diferite moduri. Se poate fierbe sau coace, iar de multe ori se consuma cruda. Este foarte bogata in vitamine si fibre. Pentru continutul sau sarac in calorii si bogat in fibre si minerale, este foarte des intalnita in diete pentru slabit (nici aici nu ma bag).
De la telina se poate consuma atat radacina, cat si tulpina sau frunzele. Se pastreaza foarte bine in frigider. In special radacina care poate fi pastrata luni de zile.
Daca n-ati incercat-o intr-o salata de cruditati, ar fi bine sa o faceti, cine stie…poate o sa va placa si sigur e foate sanatoasa.
In supele de carne, de pasare, vita sau legume e musai sa o punem, ca da gust foarte bun. O bucata mica de radacina, ajunge la fiecare supa. Nu strica sa puneti cate o bucata si pe langa friptura, in cuptor. Da o aroma deosebita.
Este nelipsita in Ragu Napoletano (ragu cu carne pentru paste si nu numai)precum si intr-o multime de tocanite de carne sau legume si de ce nu, in sosuri. Era sa uit sa mentionez supa crema de telina, pe care abia astept sa o prepar pentru voi.
Frunzele de telina, si ele foarte aromate, sunt exclente in supe si ciorbe, dar se pun intotdeauna la sfarsit, in momentul in care luam mancarea de pe foc.
Tulpina telinei (sub forma de tija) este foarte sanatoasa, si cui ii place poate s-o manance cruda. N-am incercat inca sa fac suc de telina (pentru ca din aceasta parte a plantei se face), dar la vara am sa incerc negresit.
Voi la ce mai folositi telina ca eu sigur am uitat sa mentionez o gramada de mancaruri?
Vezi si alte Sfaturi practice in Bucatarie

7 Comments

  1. sper sa-mi permiti un link spre o salata de telina austriaca pe care o facem noi (daca nu e ok cu link, poti sa il stergi tu din editare http://gulaschsuppe.wordpress.com/2011/01/20/doua-salate-de-telina-una-cu-poze-si-una-fara/ ). mare dreptate ai cu leguma asta, este extraordinara si da gust atat de bun mancarurilor, ca nu am cuvinte! eu chiar am inceput sa pun in iahnie, pa langa morcov din belsug, si cubulete de telina. iese un deliciu!

  2. bucatarmaniac

    Zazuza, cum sa nu permit! Oh da! si in iahnie! Vezi ca am uitat!

  3. Eu o folosesc si in supa ,ai drepate la Ragu nu lipseste niciodata daca nu avem incredienetele necesare nici nu fac mancarea:)

  4. Salata de radacina de telina (data pe razatoarea mica) cu maioneza (sau maioneza vegetala de soia)! E delicioasa!

  5. eu fac salata din telina fiarta(o storc foarte putin) si data pe razatoare, putina maioneza , putina ceapa sare si otet

  6. cu radacina de telina fiarta, cartof fiert, mustar si ulei se face maioneza de post

  7. D-le Cristiann nu telina din piata are efect afrodisiac, ci o anumita specie de telina sabatica, dupa cum spunea Maencinicopski

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*