Cartofi gratinati

Alta mancare de bagat in cuptor, care mie imi place tare mult, mai ales ca am niste vecini zgarciti rau, care prefera sa stea in frig decat sa dam drumul la centrala termica. Ce sa-i faci, asa-i la bloc. Pana s-or incalzi caloriferele, la mine-n casa e cald, si miroase infiorator de bine a bunatati. In fiecare zi, facem ba cate-o friptura, ba cate-o prajitura. Asta-i razbunarea mea: le fac pofta! Muahahahaha!

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 50 g unt
  • 100 g cascaval
  • 100 ml smantana grasa
  • 1 lingura faina de soia (se poate inlocui cu faina normala, de grau)
  • 1 lingura pesmet
  • 3 oua sare,
  • piper dupa gust

Cartofii se fierb in coaja iar ouale se fierb tari, apoi ambele se curata si se taie felii groase de cca 1 cm. Intr-n vas ceramic termorezistent, (pote fi si yena sau o tava) pe care in prealabil l-am uns cu unt, asezam cartofii si ouale in straturi.

Cu siguranta ati observat ca am folosit faina de soia. Nu am facut-o din cine stie ce motiv de sanatate , vegetarian sau de alt tip, ci din simplul motiv ca are un gust super. Asadar, am amestecat faina de soia cu smantana si am turnat-o peste ce-am preagatit pana acum. Atat deasupra, cat si printre straturile de cartofi am ras cascaval. Peste toate astea, am presarat si putin pesmet.

Am introdus totul la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 15 minute, sau pana prinde o crusta aurie. Se serveste fierbinte cu muult adaus de smantana.  Se poate servi ca fel principal sau ca si granitura.

Pofta buna!

21 Comments

  1. Absolutamente deliciosas…
    Un saludo.

  2. Eu ma prezint la o portie, ca arata prea bine, simt si mirosul bun, bun… cred ca vecinii tai au lesinat… hi, hi…

  3. doamne fere ce greşeală am făcut că m-am uitat la reţeta ta de dimineaţă:) acum mi-e foame şi până la pauză mai e destul timp:(
    arată fenomenal şi o voi face cât de curând 😀

  4. bucatarmaniac

    Titanii, multumesc!

  5. bucatarmaniac

    Daniela, multumesc! asa imi place si mie sa cred :P!

  6. bucatarmaniac

    Injineru` sa nu mai faci gresala asta! 😛 :)))) Multumesc si pofta mare!

  7. bucatarmaniac

    Cristina, ma bucur ca ai incercat reteta! Pofta buna si sper sa va placa!

  8. Chiar acum e in cuptor…
    Am sarit peste pesmet, ca nu-mi place, dar am suplimentat cu muuuuult cascaval. Dupa cum miroase (toti cei 7 matzi miauna innebuniti la usa, iar mie imi ploua deja in gura), sigur nu voi avea reclamatii. Mai ales ca fiica-mea considera ca singura leguma demna de a fi mancata este cartoful. Seamana cu tata-su' , deh…

  9. neaţa, azi noapte undeva pe la două am terminat de făcut cartofii gratinaţi dar din nu ştiu ce motiv nu mi-au ieşit ca ai tăi (aurii aşa la suprafaţă), i-am lăsat vreo jumătate de oră la cuptor şi smântâna a rămas albă iar pesmetul la fel…
    ai idee de ce?
    PS gustul e extraordinar:D

  10. bucatarmaniac

    Pai foarte aurii nu-s nici ai mei, cel putin pe unde a nimerit smantana. Probabil ca depinde si de cuptor si de smantana. Cuptorul meu cam arde deasupra asa ca paote sa fie si asta. Daca vrei crusta faina, rade deasupra cascaval sau telemea. Atunci sigur va fi aurie,:) Da` ma bucur ca ti-a placut gustul. 🙂

  11. dacă mă uit mai bine în poze parcă un cartof e mai auriu acolo… eu i-am acoperit complet cu smântână poate asta o fi
    am postat o poză pe facebook dacă te tentează: add la Alexandru Tăbălae:)
    zi frumoasă

  12. bucatarmaniac

    No pai cu drag te-as adauga, da` Fb-ul meu e mai tampitel si nu te gaseste.Si de obicei nu prea face ce vreau eu :)) Ia incerca tu sa te adaugi la mine: ca eu dau accept. O zi frumoasa si tie.

  13. bucatarmaniac

    Gata! Te-am gasit! :)))

  14. eu nu înţeleg cum funcţionează trackback-ul vieţii, ţi-am pus link-ul în postarea mea şi nu apare la tine pe blog…

  15. bucatarmaniac

    Las` ca nici eu nu inteleg.M-am chinuit cu el vreo 2 ore sa-l instalez ca nu era pe sablonul asta. Da` stai linistit ca apare peste vreo 2 saptamani :)))

  16. mancarea e delicioasa

  17. Am retinut reteta! Yummy!

  18. De unde ati cumparat vasele?Multumesc anticipat

  19. Salut! Te urmaresc de ceva vreme si deja am facut cateva retete de-ale tale si toate au iesit super! Acum m-am apucat de cartofiorii astia minunati insa nu stiu cu ce se potrivesc! Ai spus ca se pot manca si ca garnitura, insa nu am idee ce sa gatesc langa ei. Mie imi plac asa goi insa poate sotul meu va vrea si altceva pe langa. Ce zici?

    • bucatarmaniac

      Ma bucur ca ti-au palcut retetele! Cu orice carne- gratar, friptura, pane, chiar si cu o tocanita scurta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*