Clatite cu mere

clatite cu mere,festivalul clatitelor moneasa 2010,reteta clatite
Mi-am dat seama ca nu am postat pana acum, niciodata, clatite. De ce? Pentru  de obicei ne-apuca pofta de  clatite pe la 11 seara, si-atunci e clar ca nu mai fac nici o sedinta foto. Pe langa asta, clatitele se mananca la fel de repede cum se coc…

Ingrediente:
1 mar
scortisoara praf cu zahar
putina coaja de lamaie
2 plicuri de zahar vanilat
1 lingura de zahar
jumatate de lingurita de sare
1 ou
aprox. 6 linguri de faina
putin lapte rece
apa minerala
putin ulei

Dintr-un ou ies aproximativ 20 de clatite (intre 10 si 20 in functie de cat de groase le faceti sau cat de mare este tigaia). Nu am o reteta exacta pentru clatite si sunt convins ca fiecare le face altfel. In cate locuri am mancat clatite, au fost diferite intotdeauna. Unii pun mai mult zahar, altii le fac cu drojdie sau cu bere, unii numai cu lapte, altii numai cu apa, etc. Le-am facut si eu de-a lungul timpului in mai multe feluri, dar m-am oprit la acesta pe care vi-l prezint acum.

Oul, sarea, zaharul, zaharul vanilat, putina coaja rasa de lamaie si faina se amesteca cu putin lapte, cat sa se lege. Compozitia se bate bine cu telul pana devine omogena. Poate e mai greu asa, dar in felul acesta, sigur nu vom avea un aluat cu gogoloase.

Apoi se adauga trepat, cate putina apa minerala, si se amesteca in continuare, pana abtinem o compozitie asemenatoare ca densitate cu frisca lichida. Daca vreti clatite mai groase, atunci si compozitia trebuie sa fie mai groasa. Daca vreti clatite subtiri, prin care puteti citi ziarul, mai adaugati apa minerala, pana obtineti clatite de grosimea dorita. Totul se face prin incercari. Dupa un timp, veti sti cat de dens va trebui sa fie aluatul.

La final, puteti sa adaugati o lingurita sau doua de ulei in compozitie.

Aluatul se lasa sa se odihneasca vre-o zece minute. In acest timp se poate ca faina sa se umfle si aluatul sa se ingroase. In acest caz, mai adaugati purtina apa minerala.

Prima clatita nu se arunca niciodata, daca se respecat cateva reguli: tigaia bine incinsa, foc iute si putin mai mult ulei decat la restul clatitelor.  Daca tigaia este antiaderenta si de foarte buna calitate nu aveti nevoie de ulei. Eu totusi, pun cateva picaturi o data la 4-5 clatite, ca sa nu iasa uscate.

Sa revenim la clatitele cu mere, ca despre ele era vorba.

Merelor li se indeparteaza cotorul si se taie felii foarte subtiri. In tigaia bine incinsa se pune aluat de clatite (cam un polonic mic, de obicei). Tigaia se misca pana ce aluatul se intinde pe toata suprafata. Odata clatita conturata, asezam feliile de mere. Deasupra se presara putin zahar cu scortisoara. Cand marginile clatitei incep sa se usuce si sa se desprinda, intoarcam clatita pe partea cealalta. La faza asta va descurcati voi! (numai sa nu zgariati tigaia cu ceva ascutit ca mor!!!!:P)
Se mai lasa si pe partea asta vre-o doua minute, sa se caramelizeze bine merele. Si gata! Se rastoarna pe o farfurie si se serveste. Se pot folosi si alte fructe. Eu am pus cateva afine, pentru culoare si gust.

Pofta buna!

clatite cu mere,festivalul clatitelor moneasa 2010,reteta clatite
clatite cu mere,festivalul clatitelor moneasa 2010,reteta clatite
clatite cu mere,festivalul clatitelor moneasa 2010,reteta clatite
clatite cu mere,festivalul clatitelor moneasa 2010,reteta clatite
clatite cu mere,festivalul clatitelor moneasa 2010,reteta clatite

9 Comments

  1. bucatarmaniac

    Laura, multumesc pentru idee! :)))Spor si tie! :)))

  2. Bucatarule, daca nu mancam chiar in seara asta clatite (pe bune :P) cred ca o luam razna!!! :))
    Suuuper-faina clatita ta cu mere…mi-am amintit cu drag de rasfatul de la pastravarie 😀
    Ma bucur ca ti-am fost muza, hi, hi…

    P.S. Cred ca o cupa de inghetata de vanilie ar face-o si mai apetisanta 🙂
    Spor la bucatarit!!!

  3. Am fost eu la festival şi aş fi vrut să văd ceva nou în materie de clătite, dar nu a fost să fie. Majoritatea aveau gemuri din comerţ, cutii cu finetti şi zahăr amestecat cu scorţişoară. Păcat.
    Mă aşteptam la o gamă mai diversă de umpluturi.

  4. bucatarmaniac

    Alina, pacat ca nu au facut nimic nou.

  5. bucatarmaniac

    Le-am vazut pe FB! Ti-au iesit excelent, ma bucur ca ti-au placut!

  6. My God!!! Mor de pofta asa ca nu mai pot sta pe blog, tre sa fac si eu neaparat asa ceva 🙂

  7. Mi-a placut faza cu "nu zgariati tava cu ceva ascutit ….. ca moor!!!" Felicitari! De obicei barbatii atenti la asa ceva sunt mai rari.

  8. cry_filo

    Intai am citit reteta, apoi am facut clatitele si acum am venit sa-ti spun ca au fost delicioase 🙂

  9. le-am facut aseara, cu mari emotii la intoarcerea primei clatie:)). a fost totul ok, in plus n-am zgariat tigaia:D. familionul a decretat ca-s delicoase si-ti multumeste mult pentru reteta!:)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*