Dulceata de afine

dulceata de afine,afine,gem de afine,reteta,poze dulceata de afine
Plina piata de afine. De toate felurile. Mari cat boabele de struguri sau marunte cat boabele de piper. Cele mari, de cultura, nu sunt grozave. Nu au cine stie ce gust, dar cele mici, de padure, sunt o minune. Dupa ce mi-am facut plinul in congelator, am trecut la lucruri mai serioase. Am facut putina dulceata. Daca erau o idee mai coapte, faceam gem. Maya m-a ajutat sa le sortez. Imaginati-va cam cum ii arata mainile si unghiile. Afinele trebuie alese cu mare grija, pentru ca pot avea printre ele frunze si spini. Nici coditele nu trebuie neglijate. N-ati vrea sa va treziti cu un spin in limba in timp ce savurati clatite cu dulceata de afine, de exemplu.

Ingrediente
afine
zahar

Nu am cantarit cantitatea de zahar, dar cred ca tot a fost jumatate de kg, la kilogramul de afine pe care l-am avut. Eu nu am spalat afinele, pentru ca s-ar fi dezintegrat. Le-am pus la fiert initial singure, in suc propriu. Cand au inceput sa scada, am adaugat zaharul si  apoi am mai lasat sa fiarba, la foc mic, pana am obtinut un sirop destul de gros. Siropul se va mai intari dupa ce se raceste, asa ca nu trebuie sa exagerati cu fiertul. Nu uitati ca dupa ce adaugam zaharul trebuie sa amestecam destul de des, dar cu grija sa nu spargem fructele.

Cat este inca fierbinte, dulceata se pune in borcane curate care se inchid ermetic. Se lasa cateva minute cu capacul in jos. Pentru o mai mare siguranta se pot steriliza intr-o tava cu apa, in cuptor, pentru aproximativ 15 minute.

Pofta buna!

dulceata de afine,afine,gem de afine,reteta,poze dulceata de afine
dulceata de afine,afine,gem de afine,reteta,poze dulceata de afine

13 Comments

  1. O-ntrebare am si eu. In loc de zahar n-ar merge miere de albine? Am o problema cu zaharul, care-i al naibii de nociv pentru organism.

  2. Arata foaret bine, anul trecut am facut si eu.
    A iesit asa zemoasa si am crezut ca nu am facut-o bine.
    acum vazand dulceata ta imi dau seama ca a fost ok.

    Scuze ca ma bag.

    Anonim, se poate face dulceata si cu miere, doar ca intodeauna se face mult lichid cand se adauga mierea, au am facut dar am adaugat alga agar-agar, pentru gelificare.
    Sau alta metoda mult mai sanatoasa este sa fierbeti fructele si le puneti la borcan, iar in momentul cand o folositi o indulciti cu miere, asa nu se pierde nici propietatile de la miere.

    Pe curand.

  3. Mirela Vlăduți

    Ohh, da! Arata perfect, iar gustul trebuie sa fie la fel. Imi poti spune, te rog, cam cata dulceata iese dintr-un kilogram de fructe?

  4. Mirela Vlăduți

    Am avut o problema cu computerul, te rog sa mai stergi tu din comentariile in plus, daca au aparut prea multe:). Mersi!

  5. Daca faceai dulceata asta mai devreme cu vreo 2 zile poate nu o greseam pe a mea! 🙁
    Am fiert_o prea mult(1h si 30 min) si cand s_a racit s_a inchegat prea tare(mie mi se parea f lichida cand fierbea asa ca o tot lasam sa fiarba).
    Asa ca aviz amatorilor, nu fierbeti dulceata zic eu mai mult de 1h(zic bine?)!
    Oricum, mai sunt afine pe piata, poate data viitoare e cu noroc!:D

  6. Mirelab
    Asa am patit si eu cu dulceta de cirese.
    Erea lighida cand fierbea si cand am pus in borcane, dulceata s-a facut caramel…
    Oricum, am invatat lectia.

  7. bucatarmaniac

    Anonim, habar n-am. N-am facut niciodata cu miere, dar am auzit ca merge cu indulcitori artificiali.

  8. bucatarmaniac

    Daniela, multumesc!

  9. bucatarmaniac

    Mirela Vlăduți,eu am pus-o intr-un borcan mare in frigider pentru ca deja s-a mancat jumatate si continuam sa mancam din ea. Nu ajunge pet iarna. Ochiometric, vre-o 2, maxim 3 borcanele de 200 ml.

  10. bucatarmaniac

    Mirela, depinde si cat de multe fructe ai si cat sunt de zemoase. De asemena conteaza si cantitatea de zahar pe care o pui. Cu cat pui mai mult zahar cu atat se va intari mai tare. Poti sa o repari, daca vrei, mai fierbe-o odata si mai adauga fructe sau chiar putina apa.

  11. Chiar merge cu fiertul inca odata. Am facut un topping pentru o prajitura din dulceata asta(am fiert dulceata cu apa) si a capatat consistenta dorita. Cred ca inteleg si ce spui cu zaharul, pt ca de unde am cules reteta proportiile erau de 1:1(1kg de zahar la 1 kg de fructe), pe cand la tine in reteta am vazut ca ai folsit la 1 kg de fructe o jumatate de kg zahar. Merci pt sfaturi si vedem ce iese din urmatoarea dulceata! 😀
    Sa ai o zi minunata!

  12. SE POATE FACE DULCEATA SI DIN AFINE CONGELATE.????….AICI,IN GRECIA NU POT SA GASESC AFINE DECIT SUB ACEASTA FORMA

    • bucatarmaniac

      ds, sigur ca se poate face. eu de obicei fac dulceata din fructele pe care le am in congelator si nu le mai folosesc la altceva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*