Astazi in meniu, la cererea fetelor, am gatit o supa crema de conopida, foarte gustoasa si usor de facut.
Ingrediente:
o conopida mica (cam jumatate de kg. inainte de a o curata)
1 morcov,
1 radacina mica de patrunjel
1 ceapa de marime medie,
2 cartofi de marime medie
frunze de marar si patrunjel proaspete
un varf de cutit de ghimbir proaspat ras (optional)
jumatate de lingurita de chimen macinat (se poate pune si nemacinat daca nu va deranjeaza semintele)
sare si piper dupa gust
putin ulei de floarea soarelui
apa (cam un litru si jumatate)
Am spalat conopida si am curatat-o de cea mai mare parte a tulpinii. Au ramas doar buchetele mici, pe care le-am spalat foarte bine.
Fac o paranteza: cand cumparati conopida proaspata de la piata, este bine sa o alegeti pe ceea care este cea mai alba si care are inflorescentele cat mai compacte. Va puteti uita si la tulpina, la locul in care a fost taiata. Acolo se vede cat de recent a fost taiata, in functie de cat de oxidata este taietura.
Am taiat ceapa marunt si morcovii rondele. Le-am pus la calit in putin ulei, si le-am lasat vre-o 3-4 minute, amestecand din cand in cand. Am adaugat si conopida, in ultimul minut. Am pus condimentele, apoi am stins cu apa. Am lasat sa fiarba la foc mediu. Cand conopida si morcovii au fost aproape fierte, am adugat si cartofii taiati cubulete.
Cartofii nu sunt obligatorii in aceasta reteta, dar i-am pus pentru a da o consistenta mai fina cremei. Cand toate au fost fierte, am adaugat jumatate din frunzele de marar si patrunjel, intregi, pentru a le putea scoate usor. Am inchis focul si am mai lasat supa cu capac, vre-o 10 minte, pentru a se patrunde bine gusturile.
Am scos frunzele si am pus totul in robotul de bucatarie (eset bun si blenderul), folosind doar o parte din zeama. Puneti cata zeama credeti, pentru a obtine consistenta pe care o doriti. Mai bine puneti mai putina la inceput si mai adaugati ulterior.
Am taiat niste marar si patrunjel foarte marunt si le-am adaugat in crema. Am servit cu smantana.
Pofta buna!
EXCELENTA RETETA SI PREZENTARE !!!!
Sylvia, multumesc!
Una din supele mele preferate 🙂 Delicios!
Este preferata preferatelor… devin vegetariana :)) si dependenta de retetele tale.
Emil, si mie imi place lt! Multumesc!
Anonim, multumesc mult. Ma bucur ca iti plac!
Ca varianta:in loc de cartof,eu pun branza topita,din aceea in tub de plastic,pe care o adaug cate putin,in timpul fierberii
daca vreau sa pun si ghimbir in care etapa se pune – la sfarsit dupa ce am stins focul sau odata cu cartofii? Multumesc!
Imi poti indica unde as putea gasi chimen macinat? Caut de ceva timp si nu am gasit in niciun magazin. Multumesc.
Imi poti indica unde as putea gasi chimen macinat? Caut de ceva timp si nu am gasit in niciun magazin. Multumesc.
Anda, in arad se gaseste in piete, adus din Ungaria, In rest, nici la noi nu se prea gaseste. Poti sa il zdrobesti in mojar, ca altfel nu prea merge. eventual poti sa incerci cu masina de macinat cafea, daca nu gasesti de cumparat.
Excelenta, multumim pentru reteta. Este prima supa crema pe care o fac. A mers repede si este foarte gustoasa.
La mine chimenul a fost zdrobit de blender. Nu am avut ghimbir, ar fi fost bine venit, mai taia din dulceata si sporea complexitatea palatului. Am adaugat putin usturoi sec, uscat in cubulete mici.
La pahar am pus un cupaj inedit ( chardonnay, feteasca alba si riesling fermentate impreuna) Golem Alb, Crama Basilescu.