Astazi am fost ghidat in bucatarie, de energiile subtile ale universului. Intr-un anumit moment al zilei, numai de mine stiut, cand am deschis frigiderul, o raza de soare a strapuns norii de furtuna si s-a oprit exact, da exact, pe un avocado. Mi-am zis: e clar! Semn divin! Si cum se putea altfel ca doar azi, e solstitiu de vara.
Dar sa revenim! O voce imi soptea: guuacamoooooooooolllle, guuacamoooooooooolllle! Inchid usa frigiderului si ma uit in jur! Nimeni! Deschid din nou frigiderul! Iar raza de lumina! din nou: guuacamoooooooooolllle, guuacamoooooooooolllle, guuacamoooooooooolllle! Ma gandesc eu: ciuperci n-am mancat nici azi nici ieri! In acel moment, am avut o revelatie! Mi-am zis: trebuie sa fac guacamole! Daca fortele universului mi-o cer! Musai sa fac! 😛
Guacamole este o reteta care isi are originile in Mexico, si este cunoscuta inca de pe vremea aztecilor. In varianta traditionala, contine doar avocado, zeama de lamaie si sare. Dupa sosirea conquistadorilor, a devenit foarte popular si in Spania.
Retetele moderne pot contine si rosii, usturoi, ceapa, coriandru, chili si multe altele. Am pregatit doua din cele mai cunoscute variante: pe cea originala azteca si pe una din cele mai pupulare dintre retetele moderne.
Ingrediente pentru reteta traditionala azteca
1 avocado copt
zeama de la 1/4 lamaie
sare dupa gust
In mod traditional, avocado se zdrobeste (dupa ce a fost curatat si samburele indepartat) impreuna cu zeama de lamaie si sare, intr-un mojar de piatra. Se amesteca bine si se serveste imediat.
Ingrediente:
2 fructe avocado coapte
zeama de la jumatate de lamaie
1 rosie mica decojita
frunze proaspete de coriandru
sare, piper dupa gust
optional putina ceapa sau usturoi rase
Am curatat avocado, l-am pus in robotul de bucatarie si l-am stropit imediat cu zeama de la lamaie (nu am inca mojar de piatra) I-am dat cateva impulsuri, pana a devenit cum il vedeti in imagini. Nu trebuie sa fie pasta. Am adaugat si foarte putina ceapa rasa, am asezonat cu sare si putin piper. Am adaugat frunzele de coriandru si rosia decojita si taiata cubulet. Am amestecat si am servit imediat.
Mi-au placut ambele variante, dar parca a doua a fost mai savuroasa.
Acum ca mi-am facut datoria fata de Univers, va doresc pofta buna!
Arata super!
In plan indepartat ce este?
Adica cu ce ai servit mancarea asta exotica?
Felicitari pentru locul 1 la Top 9 foodbuzz! In legatura cu guacamole, nu vreau sa fiu Gica Contra, dar ai omis un ingredient foarte important, la fel ca in cantec: chile, sau un ardei iute, jalapenos se foloseste cel mai des zic eu. Cred ca avocado din poza este crud, poate de aia l-ai pus si in mixer, poti sa il lasi 2-3 zile intr-o punga de hartie la temperatura camerei sa se coaca, coaja trebuie sa fie neagra si cremos inauntru, atunci cand il tai bucati se va face singur crema. Se mai foloseste cilantro, care arata ca patrunjelul, numai ca are alta aroma, sincer mult timp nu am putut sa imi dau seama care este diferenta. Si ca sa vorbesc din surse mai sigure, o sa intreb un mexican autentic 🙂 Numai bine.
Boabe de cafea, multumesc!
Liana Morar, buna intrebarea! Am facut un aluat simplu cu faina, drojdie, apa si sare in care am framantat putina verdeata si pe care l-am prajit in ulei. se poate face si in cuptor. Am sa postez si reteta! asta ca sa nu cumpar tot felul de snaks-uri cu chimicale.
Mihaela, multumesc pentru felicitari. Reteta pe care mi-ai prezentat-o tu se regaseste in cantecelul pe care l-am adaugat la postare. Avocado-ul a fost foarte cremos, nu am vrut eu sa-l fac pasta. Dupa aceea, s-ar putea sa nu-mi placa cu chilly. Am un copil de 6 ani, care mananca din ceea ce pregatesc eu. Am pus avocado-ul in robotul de bucatarie pentru ca asa am avut chef si pentru ca nu am mojar de piatra (am scris asta in postare.) Nu mi-a facut nici o placere sa-l zdrobesc cu o furculita! Fructul din imagine nu este cel din care am facut salata, dar pana la urma chiar trebuie sa ma explic? Fara suparare! te rog sa citesti asta: http://www.adihadean.ro/2010/06/blogul-meu-regulament-de-utilizare/
Sper sa nu te superi si pe mine cum te-ai suparat pe Mihaela, dar pana la urma ma risc 😛
Chilly e Chilly Willy, ardeii sunt chili (sau chile sau chilli, dar chili e cel mai folosit).
Fortuna, foarte bun si cu lime! Cilantro am pus ca tot aioa e cu coriandru.Sombrero n-am avut! :)))) ardei iute nu servim decat foarte rar si in cantitati foarte mici, mai ales daca mananca Maya. Multumesc!
Lola, nu ma supar. Multumesc, am corectat!:)))
Taaare bun!
Eu i-as pune lime in loc de lamiie (1 lime la 2 avocado), un strop de ulei de masline, un catel de usturoi, un ardei iute taiat cerculete transversal si o mina mare de cilantro.
Se pune sombrero si se maninca.
Lovely pictures, I make guac the same way.
Yummy, exact ce voi face maine dimineatza …
si eu il fac in mod asemanator …
daca am timp iti voi trimite si "creatia" mea!!!
Pozele… superbe ca intotdeuna !!!
Felicia
Foarte buna!
N-am folosit frunze de coriandru ca eu nu am dar am pus frunze de patrunjel si a iesit excelenta.
Felicitari pentru blog! Ne ajuta sa ne inspiram.
Fani
Daca infigeti un sambure de avocado ca "cireasa pe tort" se va oxida mult mai incet si numai la suprafata. se poate pastra 1-2 zile in frigider.
Buna! Se poate pune si coriandru boabe? nu am gasit deloc proaspat si nu stiu daca boabele ar strica gustul
Nu au acelasi gust. Boabele sunt diferite la gust, fata de frunze.