Cimbru

cimbru,retete cimbru,cultivare cimbru,cimbru in ghiveci
Am fost intrebat care este diferenta dintre cimbru si cimbrisor (cimbrisorul de cultura). De aceea am ales sa fac astazi aceasta postare. fata de cimbrisorul de cultura, cimbrul arata diferit si nu in ultimul rand are un miros si o aroa mult diferite. Cimbrul are frunzele mai alungite si creste mai inalt. Intrebuintarile lui sunt oarecum aceleasi, dar cea mai importanta diferenta este aroma, care le cimbru este mai dura si mai puternica.

Cimbrul sau Satureja Hortensis este o planta perena foarte aromata, care se foloseste in special pentru condimentarea mancarurilor. Mai putin se foloseste si pentru infuzii, dar este bine cunoscuta pentru efecte terapeutice. Cimbrul, este o planta rezistenta, putin pretentioasa, care creste la aproximativ 60 de cm inaltime. Se multumeste cu orice fel de sol. Prefera locurile insorite, este rezistent la seceta, dar nici apa in exces nu il omoara. Infloreste in luna iunie, pana toamna tarziu. Dupa ce infloreste, frunzele sale sunt mult mai aromate. Florile sunt albe sau roz.

In mancare se foloseste atat proaspat cat si uscat. Isi pierde foarte putin din aroma, prin uscare.
ste bine sa nu exageram cu cantitatea de cimbru in mancare, pentru ca este un condiment foarte puternic. Se potriveste in: fasole, varza, linte, carne de porc, carne de vanat, muraturi, sarmale etc.

cimbru,retete cimbru,cultivare cimbru,cimbru in ghiveci

5 Comments

  1. bucatarmaniac

    Anonim,a oregano arata. Am si eu un oregano mic si l-am comparat. Maghiranul seamana foarte bine cu oregano, dar are frunzele mai mici si putin mai alungite. Oregano pe care l-am semanat eu, arata ca si asta, tot asa cu tulpina maro. eventual poti sa iti dai seama dupa gust, numai ca oregano proaspat are gust diferit fata de cel uscat.

  2. bucatarmaniac

    Anonim, pofta buna!:)))

  3. salut.am si eu pe balcon in ghiveci (langa leustean, marar, busuioc, rozmarin,etc) 'ceva' ce nu stiu ce ar putea sa fie. initial am zis ca e oregano dar acuma nu mai seamana. iti pun si o poza, asa poate ma lamuresti si pe mine: http://i890.photobucket.com/albums/ac105/sensoaltec/06062010002.jpg

  4. da, am comparat si mirosul si gustul fata de cel uscat si difera foarte mult. semintele au fost de oregano, cel putin asa zice 'sursa'. acuma e in cuptor fleica de porc cu vin, legume,sorici,ierburi mediteranene 🙂 vedem pe la ora 2 ce iese.

  5. Cimbru, in engleza Savory. Nu am gasit aici niciodata sa cumpar, dar la primavara viitoare o sa incerc sa gasesc seminte de pe internet. In locul lui am folosit oregano uscat, care mi s-a parut ca se potriveste, iar proaspat imi place Cimbrisorul (Thyme) si multumesc pentru denumirea in romana, cateodata e chiar durere sa gasesc denumirile in din engleza in romana si invers 🙂 La fel si denumirile la ciuperci…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*