Maghiran

reteta maghiran,cultivare maghiran,maierana,condimente in ghiveci
Nu stiu daca v-am mai spus, dar acum vre-o doua saptamani, eram la cumparaturi intr-un supermarket si mi-au cazut ochii, pe un plic cu seminte de maghiran. Fara sa stau pe ganduri am pus mana pe el si l-am dus acasa. Le-am semanat in aceeasi zi si m-am pregatit sa astept cateva saptamani pana sa vad vre-o plantuta, asa cum m-au obisnuit majoritatea buruienilor mele aromatice. Mare mi-a fost miraraea cand penste vre-o 3-4 zile, au inceput sa apara mici plantute cu cate doua frunzulite. M-am bucurat tare, crezand ca o sa si creasca la fel de repede cum au rasarit. Nici poveste! Astazi, la cumparaturi la piata, am dat peste o tanti care avea o sumedenie de rasaduri de plante aromatice. Avea cam tot ce mi-as fi putut dori: trei feluri de menta, cimbru, cimbrisor, tarhon, oregano, isop, salvie, maghiran, roinita, rozmarin, leustean, patrunjel, telina, trei feluri de busuioc, rosii pitice de ghiveci de cateva feluri, o gramada de soiuri de ardei de ghiveci si cate si mai cate pe care nici nu mi le mai amintesc pe moment. Normal ca mi-am facut plinul cu ce-mi lipsea din colectia, si urmeaza sa vi le prezint pe rand, in zilele urmatoare. Am luat si un maghiran, cel pe care il vedeti in imaginea de mai sus. Cel din micul ghiveci negru este cel pe care l-am semanat eu.

Maghiranul, (magheran, maieran, Origanum majorana sau majorana hortensis ) este o planta ierboasa, perena in regiunile mediteraneene de unde provine si anuala la noi in tara. Maghiranul are o aroma aparte, putin dulce, de pin si citrice. Are un gust usor amarui si mentolat. Este inrudit cu oregano si menta.
Maghiranul este foarte sensibil la frig, si poate fi afectat foarte usor in noptile reci de primavara sau toamna. Se poate cultiva foarte usor in ghiveci, si se pare ca, toamna se poate muta in casa, intr-o zona cu multa lumina, de care eu, din pacate nu dispun. Planta se dezvolta foarte bine in conditii de temperaturi inalte, dar trebuie sa fie udata corespunzator, mai ales ca iubeste apa. Creste foarte bine in soluri umede, grase, aerisite si bine irigate. Eu l-am pus in pamant de flori, amestecat cu pamant normal. Are tulpini maronii-rosiatice, bine ramificate,care se vor lemnifica, pe masura ce planta se dezvolta. Se poate inmulti si prin butasi, dar si prin seminte.

Maghiranul este o planta foarte des utilizata in gastronomia europeana, in special in cea mediteraneana. Il gasim de multe ori in vestitele amestecuri de „ierburi de provence“ sau „fines herbes“.
Maghiranul se oate consuma, atat proaspat cat si uscat, desi in ultima ipostaza, isi pierde foarte mult din aroma si gust. Se foloseste ca planta medicinala antistres, in ceaiuri, dar nu garantez nimic. N-am incercat niciodata. 🙂
Se poate asocia foarte bine cu carnea de vita, peste, carnea de oaie, varza, rosii, cartofi. Este des intalnit in unele mezeluri crude sau uscate, in special in unele reteta de carnati sau salamuri. De asemena se foloseste si in prepararea unor sosuri sau dressing-uri pentru salate.
reteta maghiran,cultivare maghiran,maierana,condimente in ghiveci

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*