Leustean

leustean
Astazi am cumparat si leustean cu radacina. Din experienta celorlalti ani, se prinde foarte usor si se dezvolta foarte repede.
Leusteanul sau Levisticum officinale, este o planta foarte aromata, perena. Este condimentul nelipsit al ciorbelor. Se foloseste cu moderatiune, pentru ca aroma lui este foarte puternica.
Leusteanul iubeste solurile lutoase, reci si grele, asa ca a trebuit sa caut pamant special pentru el. L-am amestecat cu putin pamant pentru flori si l-am planatat intr-un ghiveci de 20 de litri. Pana acum il punem in ghivece mai mici, din lipsa de spatiu si doar cu pamant de flori,  dar nu i-a mers prea bine. Acum m-am hotarat sa actionez ca la carte si m-am documentat inainte sa il cumpar.  Planta are o radacina foarte groasa (pivotanta) care poate atinge dimensiuni de pana la 1 m  (daca are unde :P). Este rezistenta la inghet si temperaturi ridicate. Desi tulpina si frunzele se usuca iarna, radacina va da lastari noi in primavara urmatoare. In gradina, lusteanul creste in tufe, atingand inaltimi de pana la 3 m. Frunzele se pot usca si pastra pentru iarna. Eu prefer sa le pastrez in congelator.

16 Comments

  1. bucatarmaniac

    Cristi, nu vreau sa te sperii. Ale mele au iesit acum, a doua tura si vad ca le merge bine. le-a,m semanat eu prea repede si nu le-a placut in casa, pentru ca nu era destula lumina si probabil era prea cald.

  2. bucatarmaniac

    Furnicuta, unele sunt rezistente, cum e cresonul, dar sunt unele care nu prea merg, ai dreptate. Mie mi s-au uscat si rasaduri in anii trecuti, asa ca nu e nici o regula. Incercam si vedem ce iese. Ce nu merge, inlocuim cu rasaduri sau in cel mai rau caz, cumparam recoltate gata, de la piata.

  3. lasa-ma, nu ma speria, ca tocmai mi-au iesit din pamant busuiocul si patrunjelul, sper sa nu moara :).

  4. Cred ca plantele astea aromatice nu merg prea semanante in ghivece, in casa sau balcon. Si mie mi s-au uscat toate: cimbru, menta, busuioc, desi am avut pamant bun. Doar ce am cumparat cu radacina a rezistat 🙂

  5. mie mi-au rezistat urmatoarele: cimbru 2 ani in jardiniera de la balcon, probabil iarna asta a fost totusi prea frig si mi-a inghetat; salvia in ghivechi, am tinut-o intr-un balcon inchis, dar in care ingheta iarna, din curiozitate sa vad daca ii merge, salvia rezista! 🙂 patrunjelul prina tura s-a topit, a2 a vad ca e ok, l-am scos de 2 saptamani pe geamul de la bucatarie; coriandru am semanat in ghiveci acu 2 ani nu mers deloc, cel semanat anul asta e incredibil de frumos; busuiocul merge foarte bine daca are ghiveci mare si sunt maxim 2 fire/ghiveci; ardei iute semanat acu vreo luna nu arata rau, sper sa reziste; si… adca tot am avut eu un ghiveci maricel si nu stiam ce sa pun in el…am pus niste arpagic :))), da acu am ceapa verde in balcon
    ideea e ca merg, putin mai greu pana le prinzi spilul :)-ann

  6. bucatarmaniac

    Coriandru n-am pus.Cu patrunjelul mi s-a intamplat si mie de multe ori sa lesine. Fain sa ai si ceapa n balcon:))) La busuioc stiu ca ii place mult loc. Acuma depinde de lumina, si pozitionarea balconului/geamului fiecaruia. Prin incercariu repetate pana la urma tot merge. Ce nu a iesit din seminte, am cumparat rasaduri din piata. Cimbrul nu mi-a rezistat nici mie anul trecut. Anul asta nu am gasit inca de cumparat. Sa iti traiasca plantutele si sa se faca mari!

  7. ah, si cimbrul a fost un curajos, am avut un ghiveci minunat!!

  8. si aici, felicitari pentru articolul de pe foodblog! apoi, la topic: mie mi-a iesit un cimbru anemic anul trecut, salvia a fost insa extrem de vioaie, la fel si ceapa de tuns. busuiocul a facut niste tulpini lungi si cateva frunze in varf… ce mai, o comedie! nu pot pune in gradina pentru ca am caini, si ele (ca-s fete) adora tot ce miroase frumos :)). si m-am saturat de garduri si garduturi, deci o sa cumpar plante aromatice din piata :)) in continuare!

  9. bucatarmaniac

    Zazuza, multumesc mult!

  10. Am semanat leusteanul intr-un ghiveci, dar tot cu pamant de flori. Arata promitator o vreme, dar de cateva saptamani da semne de lesin. Unele frunze s-au uscat, vad ca mai iasa altele noi, dar starea de sanatate generala nu pare sa se imbunatateasca. Sper sa apuc sa fac macar o ciorba cu el.

  11. bucatarmaniac

    Cred ca este perioada cand se cam usuca, asta in cazul in care nu s-a imbolnavit. Nici al meu nu arata prea bine, dar vad ca da frunze noi. Din experienta anilor trecuti, cred ca este o planta destul de sensibila.

  12. Stati linistiti ca si in curte leusteanul e ok primavara si apoi se usuca si nu mai e nimic de el. Insa in fiecare primavara reinvie.
    Totul e sa apuc sa fac provizii pentru iarna! Congelatorul sa traiasca!

  13. Salut,

    Va recomand sa pastrati leusteanul in otet, tocat marunt. Nu stiti ce pierdeti.

    • Am sa incerc, mersi, asa fac cu tarhonul si este excelent. Otetul capata cu gust aromat si il folosesc la ciorbele de fasole uscata!

  14. am semanat si eu aici in canada leustean, a crescut frumos, toata vara am avut la ciorbe, aici lumea nu stie de leustean si nici ciorbe nu fac, doar supe si folosesc mereu coriandru verde ! noroc ca am adus seminte din Romania, primavara rasare iar, il ador.

    • tot eu sunt, anonimdin 19 febr. de fapt am uitat sa va spun ca aici in Canada este un pamant lutos si umed, care merge bine la leustean. am auzit pe multi ca nu li s-au prin in ghiveci si nici in gradina, trebuie sa aiba si soare dar si umbra, si sa fie tuns cand creste prea mult ca sa dea lastari din nou. eu sunt Felicia, ,va pup !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*