Astazi am cumparat si leustean cu radacina. Din experienta celorlalti ani, se prinde foarte usor si se dezvolta foarte repede.
Leusteanul sau Levisticum officinale, este o planta foarte aromata, perena. Este condimentul nelipsit al ciorbelor. Se foloseste cu moderatiune, pentru ca aroma lui este foarte puternica.
Leusteanul iubeste solurile lutoase, reci si grele, asa ca a trebuit sa caut pamant special pentru el. L-am amestecat cu putin pamant pentru flori si l-am planatat intr-un ghiveci de 20 de litri. Pana acum il punem in ghivece mai mici, din lipsa de spatiu si doar cu pamant de flori, dar nu i-a mers prea bine. Acum m-am hotarat sa actionez ca la carte si m-am documentat inainte sa il cumpar. Planta are o radacina foarte groasa (pivotanta) care poate atinge dimensiuni de pana la 1 m (daca are unde :P). Este rezistenta la inghet si temperaturi ridicate. Desi tulpina si frunzele se usuca iarna, radacina va da lastari noi in primavara urmatoare. In gradina, lusteanul creste in tufe, atingand inaltimi de pana la 3 m. Frunzele se pot usca si pastra pentru iarna. Eu prefer sa le pastrez in congelator.
16 Comments
Leave a Comment Cancel
bucatarmaniac
@bucatarmaniac

Salvează rețeta de lipii cu cartofi la tigaie. Seamănă puțin cu plăcintele cu cartofi, dar gustul și textura sunt diferite. Sunt ușor de făcut și le puteți face și din leftovers de cartofi piure sau cartofi copți la cuptor. Aluatul e puțin lipicios din cauza cartofilor dar se rezolvă ușor dacă pudrați bine masa de lucru, mâinile și ustensilele cu făină. Le puteți condimeta cum vreți voi.
🍎Ingrediente:
✅500 g cartofi fierți și zdrobiți (piure)
✅1 linguriță sare (sau după gust)
✅piper după gust
✅300 g făină
✅100 ml lapte
✅1 linguriță praf de copt
✅2-3 linguri ulei de măsline
🍏Opțional se pot pune: mărar tocat, usturoi pudră, boia dulce,
alte condimente
🍎Mod de preparare:
1️⃣Am fiert cartofii și i-am zdrobit ca pentru cartofi piure. I-am lăsat să se răcească.
2️⃣I-am condimentat cu sare și piper, apoi am adăugat laptele și praful de copt. Am amestecat bine.
3️⃣Am adăugat făina și ueliul de măsline și am frământat aluatul. Așa cum am spus mai sus, aluatul va fi puțin lipicios dar se rezolvă ușor dacă pudrați bine masa de lucru, mâinile și ustensilele cu făină.
4️⃣Am împărțit aluatul în 8 părți pe care le-am întins ca pe niște plăcinte rotunde. Vezi video.
5️⃣Am uns tigaia cu puțin ulei și am copt fiecare lipie câteva minute pe fiecare parte. Este important să coaceți lipiile la foc mediu, să se pătrundă bine.
⚠️Recomand o tigaie de fontă.Data viitoare le voi coace și eu într-o tigaie de fontă pentru că este mult mai eficientă.
6️⃣Le-am servit cu unt topit cu usturoi și chilli și pătrunjel tocat mărunt, în loc de pâine.
Enjoy!
#bread #flatbread #lipie #potatobread #potatoes #pan #panbread #onepan #easyrecipe #breadrecipe #dough #easycooking #easymeals #healthyfood #healthylifestyle #healthyeating #bucatarmaniac #reteta #retetanoua #retetazilei #retetesanatoase #reteteusoare #retetesimple #retețerapide
3 zile ago

🟢Am făcut murăturile mele preferate: gogoșari și ardei umpluți cu varză! Sunt delicioase, aromate și aratǎ extraordinar! Nu sunt greu de preparat!Ingrediente:
20-25 bucăți ardei și/sau gogoșari
Condimente: 2-3 lingurite boabe de mustar, 1-2 lingurița boabe de piper , 1 lingurita boabe ienibahar, 2-3 frunze de dafin,ardei iute (optional)
(sau 1 plic Condiment pentru murături Cosmin - sunt excelente)
2 verze mari
15 g sare neiodată pentru fiecare kilogram de varză
4 litri apă (aproximativ)
25 g sare neiodată pentru fiecare litru de apă
Mărar uscat – 2-3 flori pentru fiecare borcan
2-3 bastonașe de hrean/borcan
Semințe de mărar (optional – in varza)
boabe de piper după gust (in varza)1️⃣Am tăiat varza și am dat-o pe răzătoare (sau în robotul de bucătărie). Am adăugat sare și am frământat-o puțin ca să se înmoaie mai repede. Am lăsat-o să stea aproximativ o oră.
2️⃣Am pregătit saramura, adică am adăugat sare neiodată în apă și am încălzit-o puțin pe foc, până când s-a dizolvat. Nu trebuie să fiarbă ci doar să se dizolve sarea. Nu trebuie turnată fierbinte peste murături.
3️⃣Între timp am curățat gogoșarii și ardeii de codițe și sâmburi.
4️⃣Am stors varza foarte bine, apoi am amestecat-o cu semințe de mărar și boabe de piper.
5️⃣Am umplut gogoșarii și ardeii cu varză. I-am îndesat cât am putut de bine, cu grijă, să nu se rupă. Apoi i-am înghesuit în borcane, alături de mărar uscat și bastonașe de hrean! Eu am avut două borcane de 3 litri, respectiv 5 litri.
6️⃣Am adăugat condimentele
7️⃣Am turnat deasupra saramura și am lăsat borcanele acoperite cu o farfurioară la temperatura camerei vreo 2-3 zile. Am avut grijă să pun o tavă sub borcane. Din cauza fermentării, e posibil ca saramura să dea pe dinafară. Se mai poate completa cu saramură dacă este nevoie. În prima fază, saramura se va tulbura și va face spumă deasupra, dar este normal.
8️⃣După 3 zile (poate dura și mai mult dacă este frig în casă), saramura începe să se limpezească! Am închis borcanele cu capac și le-am pus în cămară Am păstrat tava sub borcan încă câteva zile. Peste aproximativ 3 săptămâni, vor fi gata de mâncat!Poftă bună!
#retete #reteteusoare #retetesimple #reteterapide #muraturi
4 zile ago

🟢Dacă amesteci ciupercile dintr-o conservă, cu putina sare, usturoi granulat, piper, o lingură de maioneză, și una de smantână, în câteva minute ai cea mai rapidă și cea mai delicioasă salată de ciuperci!Follow pentru mai multe rețete simple și rapide !Poftă bună!#retetesimple #retetesanatoase #retete #bucatarmaniac #easyrecipes #easyrecipe
4 zile ago

🥞Dacă credeai că pancakes sunt cele mai pufoase clătite, înseamnă că nu ai încercat încă Oladi! Sunt preferatele copiilor și se fac incredibil de simplu!
🫐Ingrediente:
• 2 ouă mici (sau unul mare)
• 350 ml chefir (sau sana/iaurt de băut)
• 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
• 1 vârf de cuțit de sare
• 185 g făină
• Brânză Pufoasă Natur Delaco
• Zmeură, afine🍓Mod de preparare:
1. Bat ouăle, apoi adaug chefirul, bicarbonatul de sodiu și puțină sare. Mixez bine, apoi adaug și făina.
2. Încing o tigaie unsă cu puțin ulei și pun în ea aproximativ 2 linguri de compoziție pentru fiecare oladi.
3. Le coc câte jumătate de minut pe fiecare parte, la foc mediu.
4. Nouă ne plac cu Brânză Pufoasă de la Delaco, sirop de agave și fructe de pădure! Sunt minunate!
Follow pentru mai multe idei delicioase!#retetesimple #retetesanatoase #retete #reteterapide #bucatarmaniac #easyrecipes #reteteusoare
5 zile ago

🟢Nu am făcut până acum prăjitura asta cu mac pentru că mi s-a părut complicată, dar se pare că nu e chiar așa. O făcea bunica mea, iar rețeta o am de la ea.✅Ingrediente:
Pentru aluat:
400 g făină (+50 g dacă e nevoie, în funcție de calitatea făinii)
3 gălbenușuri
150 g unt
50 g zahăr
Puțină sare
O linguriță praf de copt
100 g smântânăPentru cremă:
250 g mac
3 albușuri de ou
400 ml lapte
100 g făină
O linguriță praf de copt
200 g zahăr
Coaja de la 2 lămâi
50 g unt
4-5 linguri dulceață de caise (sau o dulceață acrișoară)✅Mod de preparare1️⃣Am măcinat macul, l-am fiert câteva minute în lapte până când s-a îngroșat, apoi l-am lăsat la răcit.
2️⃣Între timp am trecut la aluat. Am mixat împreună făina, puțină sare, zahăr, praf de copt, untul, gălbenușurile de ou și smântâna. Puneți întâi 400 g făină, apoi restul de 50 de grame dacă mai e nevoie pentru a obține un aluat care nu se lipește. Cantitatea poate varia în funcție de cât e de gras untul sau de brandul de făină folosită.
3️⃣Separat, am bătut albușurile de ou cu puțină sare, apoi am adăugat treptat și zahărul. În crema de mac am adăugat unt, praf de copt, coaja de lămâie și făina apoiam mixat. Am amestecat-o cu albușurile bătute, îincet, amestecând de jos în sus.
4️⃣Am împărățit aluatul în 2 părți inegale. Pe cea mai mare am întins-o direct pe hârtie de copt. Am pus-o în tavă și am adăugat un strat generos de dulceață de caise. Deasupra am turnat crema de mac, apoi restul de aluat.
5️⃣Am înțepat prăjitura pe toată suprafața (până jos), apoi am dat-o la cuptor la 180°C pentru aproximativ 40 de minute.
După ce s-a răcit am pudrat-o cu zahăr vanilat!
Follow pentru mai multe rețete delicioase!#retetesimple #retetesanatoase #retete #bucatarmaniac #prajituri #poppy #mac #easyrecipes #poppycake
5 zile ago

🧀Toată lumea știe supa de dovleac! Dar nimeni nu se așteaptă să pui în ea crutoane crocante, pline cu brânză topită! Hai să vezi cât de simplu se fac!Ingrediente pentru supa cremă de dovleac:
• 500 g dovleac copt
• 1 ceapă mică
• 1 pară dulce
• Sare, piper, după gust
• Apă
Pentru crutoane:
• Felii de pâine
• Felii Cheddar DeSenviș
• Felii Cașcaval DeSenviș
• Unt
Mod de preparare:
1. Încep cu dovleacul, pe care îl pun la copt. Când este gata, călesc o ceapă în puțin ulei. Adaug sare și o pară tăiată cubulețe, apoi torn puțină apă și pun piper.
2. Când ceapa și para s-au înmuiat, le pun împreună cu dovleacul copt în blender și adaug puțină apă, cât să obțin consistența dorită. Mixez și supa e gata.
3. Pentru crutoanele pline cu brânză, ung feliile de pâine cu unt pe toate părțile. Între ele pun câte două felii de Cheddar DeSenviș de la Delaco. Feliile de brânză DeSenviș se topesc perfect în orice sandviș cald!
4. Fac și crutoane cu cașcaval: le pun în panini maker câteva minute și apoi le tai cubulețe. Sunt perfecte de pus în supă, atât fierbinți, cât și reci!
👉 Follow pentru mai multe idei delicioase! #supa #retete #reteteromanesti #retetesimple
7 zile ago
![🟢Salvează rețeta de ruladă cu mere cu blat turnat, o prăjitură delicioasă, super-ușor de făcut acasă. Totul se face într-o singură tavă. E o prăjitură umedă iar blatul moale se topește în gură, fiind însiropat cu sucul merelor. Eu am folosit tava cuptorului.✅Ingrediente pentru blat:
4 ouă
200 g zahăr
250 g făină
300 ml lapte
1 plic praf de copt (eu folosesc Cosmin)
1 plic zahăr vanilat✅Pentru umplutura de mere:
8 mere mari
3-5 linguri de zahăr (după gust)
1 linguriță scorțișoară
2 linguri ulei floarea soarelui Mod de prepare:
1️⃣Am curățat merele și le-am dat pe răzătoarea mare (se poate folosi un robot). Le-am călit în două linguri de ulei, cu zahărul și scorțișoara, la foc mic, până când s-a evaporat tot sucul lăsat. Am întins umplutura în tavă, direct pe hârtia de copt. Se lasă la răcit.
2️⃣Pentru blat am mixat ouăle cu zahărul, apoi am adăugat făina, laptele și praful de copt. Am mixat bine și apoi am turnat compoziția în tavă, peste umplutură.
3️⃣Am dat totul la cuptor la 180°C pentru aproximativ 20 de minute. Blatul trebuie să devină auriu, iar dacă îl înțepăm cu scobitoarea, aceasta trebuie să iasă curată. [Dacă în timpul coptului blatul se umflă pe anumite porțiuni, se înțeapă cu o scobitoare pentru a elibera aerul]
4️⃣Am scos prăjitura din cuptor și am lăsat-o să se răcească puțin. Apoi am acoperit-o cu o altă foaie de copt, și am răsturnat-o pe masă (cu ajutorul unui fund de lemn) în așa fel încât umplutura să rămână în partea de sus.
5️⃣Am îndepărtat hârtia de copt de pe umplutură și cu ajutorul celei de dedesubt am rulat prăjitura cât mai strâns. Am lăsat-o să se răcească complet apoi am pudrat-o cu zahăr. E delicioasă și ușor de făcut! Merită încercată!#apple #aplleroll #rulada #prajitura #reteta #retetasimpla #retetausoara #reteteusoare #retetazilei #prajitura #easyrecipe #recipeoftheday #applepie #applepierecipe #applepie #applepiefilling #bucatarmaniac](https://www.bucatarmaniac.ro/wp-content/uploads/2025/08/555415253_782790067832933_6957941142534447097_n.jpg)
🟢Salvează rețeta de ruladă cu mere cu blat turnat, o prăjitură delicioasă, super-ușor de făcut acasă. Totul se face într-o singură tavă. E o prăjitură umedă iar blatul moale se topește în gură, fiind însiropat cu sucul merelor. Eu am folosit tava cuptorului.✅Ingrediente pentru blat:
4 ouă
200 g zahăr
250 g făină
300 ml lapte
1 plic praf de copt (eu folosesc Cosmin)
1 plic zahăr vanilat✅Pentru umplutura de mere:
8 mere mari
3-5 linguri de zahăr (după gust)
1 linguriță scorțișoară
2 linguri ulei floarea soarelui Mod de prepare:
1️⃣Am curățat merele și le-am dat pe răzătoarea mare (se poate folosi un robot). Le-am călit în două linguri de ulei, cu zahărul și scorțișoara, la foc mic, până când s-a evaporat tot sucul lăsat. Am întins umplutura în tavă, direct pe hârtia de copt. Se lasă la răcit.
2️⃣Pentru blat am mixat ouăle cu zahărul, apoi am adăugat făina, laptele și praful de copt. Am mixat bine și apoi am turnat compoziția în tavă, peste umplutură.
3️⃣Am dat totul la cuptor la 180°C pentru aproximativ 20 de minute. Blatul trebuie să devină auriu, iar dacă îl înțepăm cu scobitoarea, aceasta trebuie să iasă curată. [Dacă în timpul coptului blatul se umflă pe anumite porțiuni, se înțeapă cu o scobitoare pentru a elibera aerul]
4️⃣Am scos prăjitura din cuptor și am lăsat-o să se răcească puțin. Apoi am acoperit-o cu o altă foaie de copt, și am răsturnat-o pe masă (cu ajutorul unui fund de lemn) în așa fel încât umplutura să rămână în partea de sus.
5️⃣Am îndepărtat hârtia de copt de pe umplutură și cu ajutorul celei de dedesubt am rulat prăjitura cât mai strâns. Am lăsat-o să se răcească complet apoi am pudrat-o cu zahăr. E delicioasă și ușor de făcut! Merită încercată!#apple #aplleroll #rulada #prajitura #reteta #retetasimpla #retetausoara #reteteusoare #retetazilei #prajitura #easyrecipe #recipeoftheday #applepie #applepierecipe #applepie #applepiefilling #bucatarmaniac
o săptămână ago





Rețeta de paste de care nu știai că ai nevoie ! E extraordinarǎ !
🔆Sigur nu ai încercat rețeta asta de paste până acum! E cu smochine caramelizate, pancetta crocantă și sos cremos din brânză cu mucegai Edelblu de la Bergader! E foarte ușor de făcut!
Ingrediente:
250 g paste scurte
300 ml smântână pentru gătit
50 g Edelblu Bergader (sau după gust)
50 g pancetta (sau bacon)
5–7 smochine
20 g unt
1 lingers zahăr brun
Sare, piper
👩🍳 Mod de preparare:
Pui pastele la fiert în apă cu sare, iar între timp tai 2–3 felii de pancetta în bucățele mici. Le prăjești până devin crocante, apoi le scoți pe o farfurie.
Tai câteva smochine în patru și le caramelizezi 2 minute în puțin unt cu o lingură de zahăr brun.
Într-o tigaie curată, adaugi smântâna pentru gătit și jumătate de pachet de Edelblu de la Bergader. Se topește imediat, iar gustul e genial! Mai trebuie sare și piper, apoi pui pastele fierte al dente direct în sos. Le mai lași jumătate de minut pe foc și gata!
Le pui în farfurie, iar deasupra presari pancetta crocantă și smochinele caramelizate!
✨ Follow pentru mai multe idei delicioase!
o săptămână ago

🔆Sigur nu ai încercat rețeta asta de paste până acum! E cu smochine caramelizate, pancetta crocantă și sos cremos din brânză cu mucegai Edelblu de la Bergader! E foarte ușor de făcut!Ingrediente:250 g paste scurte
300 ml smântână pentru gătit
50 g Edelblu Bergader (sau după gust)
50 g pancetta (sau bacon)
5–7 smochine
20 g unt
1 lingers zahăr brun
Sare, piper👩🍳 Mod de preparare:Pui pastele la fiert în apă cu sare, iar între timp tai 2–3 felii de pancetta în bucățele mici. Le prăjești până devin crocante, apoi le scoți pe o farfurie.Tai câteva smochine în patru și le caramelizezi 2 minute în puțin unt cu o lingură de zahăr brun.Într-o tigaie curată, adaugi smântâna pentru gătit și jumătate de pachet de Edelblu de la Bergader. Se topește imediat, iar gustul e genial! Mai trebuie sare și piper, apoi pui pastele fierte al dente direct în sos. Le mai lași jumătate de minut pe foc și gata!Le pui în farfurie, iar deasupra presari pancetta crocantă și smochinele caramelizate!✨ Follow pentru mai multe idei delicioase!
o săptămână ago
Cristi, nu vreau sa te sperii. Ale mele au iesit acum, a doua tura si vad ca le merge bine. le-a,m semanat eu prea repede si nu le-a placut in casa, pentru ca nu era destula lumina si probabil era prea cald.
Furnicuta, unele sunt rezistente, cum e cresonul, dar sunt unele care nu prea merg, ai dreptate. Mie mi s-au uscat si rasaduri in anii trecuti, asa ca nu e nici o regula. Incercam si vedem ce iese. Ce nu merge, inlocuim cu rasaduri sau in cel mai rau caz, cumparam recoltate gata, de la piata.
lasa-ma, nu ma speria, ca tocmai mi-au iesit din pamant busuiocul si patrunjelul, sper sa nu moara :).
Cred ca plantele astea aromatice nu merg prea semanante in ghivece, in casa sau balcon. Si mie mi s-au uscat toate: cimbru, menta, busuioc, desi am avut pamant bun. Doar ce am cumparat cu radacina a rezistat 🙂
mie mi-au rezistat urmatoarele: cimbru 2 ani in jardiniera de la balcon, probabil iarna asta a fost totusi prea frig si mi-a inghetat; salvia in ghivechi, am tinut-o intr-un balcon inchis, dar in care ingheta iarna, din curiozitate sa vad daca ii merge, salvia rezista! 🙂 patrunjelul prina tura s-a topit, a2 a vad ca e ok, l-am scos de 2 saptamani pe geamul de la bucatarie; coriandru am semanat in ghiveci acu 2 ani nu mers deloc, cel semanat anul asta e incredibil de frumos; busuiocul merge foarte bine daca are ghiveci mare si sunt maxim 2 fire/ghiveci; ardei iute semanat acu vreo luna nu arata rau, sper sa reziste; si… adca tot am avut eu un ghiveci maricel si nu stiam ce sa pun in el…am pus niste arpagic :))), da acu am ceapa verde in balcon
ideea e ca merg, putin mai greu pana le prinzi spilul :)-ann
Coriandru n-am pus.Cu patrunjelul mi s-a intamplat si mie de multe ori sa lesine. Fain sa ai si ceapa n balcon:))) La busuioc stiu ca ii place mult loc. Acuma depinde de lumina, si pozitionarea balconului/geamului fiecaruia. Prin incercariu repetate pana la urma tot merge. Ce nu a iesit din seminte, am cumparat rasaduri din piata. Cimbrul nu mi-a rezistat nici mie anul trecut. Anul asta nu am gasit inca de cumparat. Sa iti traiasca plantutele si sa se faca mari!
ah, si cimbrul a fost un curajos, am avut un ghiveci minunat!!
si aici, felicitari pentru articolul de pe foodblog! apoi, la topic: mie mi-a iesit un cimbru anemic anul trecut, salvia a fost insa extrem de vioaie, la fel si ceapa de tuns. busuiocul a facut niste tulpini lungi si cateva frunze in varf… ce mai, o comedie! nu pot pune in gradina pentru ca am caini, si ele (ca-s fete) adora tot ce miroase frumos :)). si m-am saturat de garduri si garduturi, deci o sa cumpar plante aromatice din piata :)) in continuare!
Zazuza, multumesc mult!
Am semanat leusteanul intr-un ghiveci, dar tot cu pamant de flori. Arata promitator o vreme, dar de cateva saptamani da semne de lesin. Unele frunze s-au uscat, vad ca mai iasa altele noi, dar starea de sanatate generala nu pare sa se imbunatateasca. Sper sa apuc sa fac macar o ciorba cu el.
Cred ca este perioada cand se cam usuca, asta in cazul in care nu s-a imbolnavit. Nici al meu nu arata prea bine, dar vad ca da frunze noi. Din experienta anilor trecuti, cred ca este o planta destul de sensibila.
Stati linistiti ca si in curte leusteanul e ok primavara si apoi se usuca si nu mai e nimic de el. Insa in fiecare primavara reinvie.
Totul e sa apuc sa fac provizii pentru iarna! Congelatorul sa traiasca!
Salut,
Va recomand sa pastrati leusteanul in otet, tocat marunt. Nu stiti ce pierdeti.
Am sa incerc, mersi, asa fac cu tarhonul si este excelent. Otetul capata cu gust aromat si il folosesc la ciorbele de fasole uscata!
am semanat si eu aici in canada leustean, a crescut frumos, toata vara am avut la ciorbe, aici lumea nu stie de leustean si nici ciorbe nu fac, doar supe si folosesc mereu coriandru verde ! noroc ca am adus seminte din Romania, primavara rasare iar, il ador.
tot eu sunt, anonimdin 19 febr. de fapt am uitat sa va spun ca aici in Canada este un pamant lutos si umed, care merge bine la leustean. am auzit pe multi ca nu li s-au prin in ghiveci si nici in gradina, trebuie sa aiba si soare dar si umbra, si sa fie tuns cand creste prea mult ca sa dea lastari din nou. eu sunt Felicia, ,va pup !