Tort cu nuca

tort cu nuca,nuca. reteta
In materie de prajituri si torturi cu nuca, pot sa spun ca am ceva experienta. Si cand spun asta, nu ma refer la facut ci la gustat si mancat. In special la mancat si criticat. Asa mi-am imaginat eu ca trebuie sa arate si sa aiba gust un tort adevarat cu nuca. Cu nuca si ciocolata ca sa fiu mai exact. Si putina cafea… si inca cateva arome si texturi…. Muah! Inca salivez cand imi amintesc senzatia de tort cu nuca.


Ingrediente:

pentru blat:
10 oua
10 linguri de zahar
10 linguri de faina
2X un praf de sare (cam cat iei intre doua degete)

pentru crema:
1 budinca cacao
500 ml lapte
5 linguri de zahar
jumatate de cana cu nuca macinata
250 g unt la temperatura camerei
2 pliculete cafea ness instant
1 plic gelatina (pentru 500 ml lichid)- optional
coaja rasa de la 1 lamaie

pentru glazura:
200 g ciocolata menaj (amaruie)

pentru insiropat:
300 ml apa
1 fiola esenta de rom
2 linguri zahar

1. Incepem cu crema, pentru ca dureaza mai mult si trebuie sa se raceasca pana terminam cu blaturile. Preparam budinca, din plicul de budinca si cei 500 ml de lapte, conform instructiunilor de pe plic, cu urmatoarele modificari: adaugam in praful de budinca cala doua pliculete de cafea, iar in loc de 3 linguri de zahar, adaugam 5 sau chiar 6 daca va place crema mai dulce. O lasam sa se raceasca, dar amestecam in ea din 5 in 5 minute ca sa nu faca coaja deasupra.

Mixam untul la temperatura camerei si adaugam treptat budinca racita. Mixam in continuare pana incorporam toata compozitia. Adaugam si nuca si coaja rasa de lamaie, dupa acelasi procedeu.

In acest moment, daca crema este suficient de tare, nu mai trebuie sa adaugati si gelatina. Pentru a putea sa lucrez mai repede, si pentru ca eram in ceva criza de timp, ca sa fiu sigur ca tortul va sta in picioare, am adaugat si un plic cu gelatina pe care in prealabil l-am muiat in 100 ml de apa calduta pana s-a dizolvat. Am mixat si gelatina in crema. Faceti treaba cu gelatina chiar inainte de a umple tortul.

2. In timp ce se racea budinca, am facut doua blaturi simple. La noi, in Banat se numesc „piscoturi“, dar, in general sunt cunoscute ca „pandispan“.

Am impartit cantitatile de mai sus, in doua si am copt doua blaturi, evident.
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, obligatoriu. Am separat albusurile de galbenusuri.

Am batut 5 albusuri cu praf de sare cam cat iei intre doua degete, pana am obtinut o spuma consistenta.

Am mixat 5 galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana am obtinut o crema deschisa la culare si spumoasa.

Am adaugat cate putin din aceasta crema, peste albusuri, batand in continuare. Pentru aceasta operatiune, recomand batatorul de spuma manual si nu mixerul.

Dupa ce am incorporat toata crema in spuma, am inceput sa adaug cate o lingura de faina (5 linguri in total), batand spuma in continuare.

Am turnat compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Am copt la foc mic, pentru aproximativ 20 de minute (aici depinde de cuptorul fiecaruia). Blatul trebuie sa se rumeneasca usor deasupra, sa creasca si sa nu se miste ca o gelatina daca scuturati putin tava. Puteti face si testul scobitorii.

Am repetat operatiunea si cu restul de ingrediente (5 oua, 5 linguri de zahar si 5 linguri de faina)

Dupa ce s-au racit si blaturile, le-am insiropat cu un sirop facut din zahar apa si esenta de rom, am umplut tortul, am topit ciocolata si am turnat-o deasupra. Am strofocat-o cu o furculita si am obtinut efectul acela de mocheta turbata. Am intins excesul de crema pe margine si am ornat cu nuca rasa.

Pofta buna!
tort cu nuca,nuca. reteta
tort cu nuca,nuca. reteta

31 Comments

  1. ce aratos e,cum sa nu salivezi la o asa combinatie?

  2. mmmm, ce bine arata! n-am mai facut un tort cu nuca demult rau, acum o sa fie musai… si numai ca sa pot spune musafirilor ca are glazura 'mocheta turbata' :))))

  3. Arata superb, culorile imi plac in mod deosebit! Vreau si eu o bucata!

  4. Ciao Chow Linda

    This looks fantastic.

  5. Lol ce bine arata!!! Yamm…

  6. Please post in english if possible. This looks spectacular. You have carrot cake recipe?

  7. bucatarmaniac

    Alison, multumesc!

  8. bucatarmaniac

    Dana, :), multumesc!

  9. bucatarmaniac

    Antzu, Multumesc!

  10. bucatarmaniac

    Andrei, un virtuala, ca fizic nu mai exista de mult! Multumesc!

  11. bucatarmaniac

    Ciao Chow, thank you!

  12. bucatarmaniac

    Anonim, there is an translator on the sidebar. If you want the recipe in english, and the translator is not acurate, pleas e-mail me at bucatarmaniac@gmail.com and I will translate it for you! Thank you. No, but I will surely try to make a carot cake as soon as I can.

  13. bucatarmaniac

    Anonim, da, poti s-o pui in praful de budinca, sau in laptele in care fierbi budinca, cam oriunde, numai sa aiba in ce sa se dizolve. Praful de budinca il amesteci cu putin lapte si zaharul si dupa aceea il torni in laptele pus la fiert, cum scrie pe plic. Numai sa pui mai mult zahar decat pe plic, pentru ca urmeaza sa mai adaugi si untul si nuca. Eu am pus 5, dar torturile mele , in general nu sunt foarte dulci. Daca iti place mai dulce pune mai mult zahar.

  14. m am gandit sa incerc si eu tortul dar nu am inteles ceva: continutul pliculetelor de cafea se adauga peste praful de budinca?

  15. Am facut azi tortul,a iesit SUPER,chiar daca am gresit putin la crema-am confundat budinca cu crema de tort,si nu intelegeam de ce trebuie fiarta cand pe plic scrie ca se foloseste lapte rece si -spre rusinea mea,ca am o varsta-nu stiu cum se bate spuma untul.Am facut mai multe retete simple-clatite americane,pizza-iese grozav blatul….deci sunt fan bucatar maniac declarat…Multumesc pt sfaturi!Camelia

  16. bucatarmaniac

    Camelia, multumesc mult. Ma bucur ca ti-a placut.

  17. Multumesc pentru reteta ! E buna dar nu arata asa ca al tau e mai mic dar oricum e gustos.

  18. bucatarmaniac

    Anonim, ma bucur ca ti-a placut!

  19. Am facut si eu tortul azi, s-a mancat jumatate deja, foarte bun!!!!!!Felicitari pentru reteta!!!!!

  20. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc! Ma bucur ca ti-a placut!

  21. e tortul clasic la noi romîni si l-am facut adesea, dar cu nessul în budinca este ceva nou si de aceea am sa-l fac acum la craciun din nou.

  22. Gata! L-am facut si eu! Numai ca am avut o tava mai micuta si mi-au iesit niste blaturi groaaaaseee dar foarte foarte pufoase. Asa se face ca de Craciunul asta vom avea doua torturi, unul mai mochetat decat celalalt. Felicitari pentru reteta!

  23. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc! Sper sa iti placa!

  24. bucatarmaniac

    Simona, multumesc si ma bucur ca ti-a placut!

  25. pare apetisant !..dar eu fac un blat din oua, zahar,nuca si pesmet.,..ceva deosebit!.cand este rece il insiropez cu un sirop din apa,zahar si rom….crema o fac cu ciocolata !incearca.nu ve-i regreta ! 🙂

  26. Tortul este bestial!Ce diamentru are tava?

  27. Buna!Ce diametru are tava in care ati copt?

  28. bucatarmaniac

    Multumesc! 28 cm cred.

  29. Buna ziua, poti sa ma inveti cum pui nuca pe margini? Msc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*