Guest post: Cristi Roman- Ce mancam in concediu?

Sunt incantat sa gazduiesc astazi, un oaspete gurmand cum este Cristi Roman. Nu cred ca mai are nevoie de vre-o prezentare. Va las in compania lui:

Ne pregatim de sarbatoarea Pastelui, e inca primavara si pana la vara, momentul in care majoritatea pleaca in concedii, mai sunt cateva luni. Timp berechet pentru a va face o scurta planificare despre ce sa mancati in concediu.

Ciudat? Deloc! Util? Eu zic ca da.

Sa ma explic. Din pacate, multi oameni inteleg din perioada concediului ca atunci e momentul in care trebuie neaparat sa manance mai mult. Si, absolut adevarat, cu cat mancam mai mult la o masa cu atat sunt sanse mai mari de a manca prost.

Insa stati calmi. Acesta nu va fi inca un text despre elogiul mancatului sanatos si echilibrat. Stim cu totii ca vacanta e perioada micilor sau marilor excese. E bine insa sa nu fie mai mult de “mici excese”.

O sa spun totusi ca in concedii, atunci cand plecam sa ne odihnim, sa ne relaxam, una dintre cele mai mari greseli e sa mancam mult. Unii dintre noi – ca spartii. “Doar am platit, draga, lasa-ma sa ma indop cat vreau”, parca aud voci de barbati romani pe la vreun bufet de pe o plaja turceasca.

Bun, e in regula. Dar atunci luati-va adio de la odihna si relaxare: un corp plin de mancare vara, pe caldura, inseamna un corp chinuit. Un corp chinuit inseamna pentru acesta deloc relaxare, deloc odihna. Garantat va veti intoarce acasa mai obositi, si nu veti intelege de ce daca ati trandavit toata ziua pe plaja, tot nu v-ati odihnit. Fiindca v-ati batut joc de corp.

Voi incheia aici pledoaria pentru echilibru in vacante, in fond fiecare e liber sa faca ce vrea, dar as dori sa nu se uite acest lucru: mancare multa egal lipsa odihna si relaxare.

Voi vorbi acum despre ce sa mancam atunci cand suntem in concedii sau vacante in strainatate. Si nu voi vorbi din punct de vedere caloric sau nutritional, ci din punct de vedere etnic.

Daca plecati la vara in Grecia, e timpul sa incepeti, macar un pic, sa va interesati ce sa mancati acolo din marea si gustoasa bucatarie greceasca. Sa constatati ca exista muuuuuuulte alte preparate in afara de gyros si de souvlaki. Merita incercate si astea, sigur, insa paleta culinara greceasca, pe baza de legume, pe baza de fructe, pe baza de dulciuri,de carne sau de peste e impresionanta.

Plecati in Turcia? Foarte bine, veti ataca un kebap de calitate, insa combinatiile traditionale de legume si de carnuri in Turcia sint divine, asa ca nu le ratati. Nici fructele turcesti.

Plecati in Spania? Incercati o tortilla espanola, omleta cu cartofi traditionala a Spaniei. Gustati din salamul chorizo, incercati fabuloasele fructe de mare si preparate din peste proaspat.

Plecati in Italia? Ok, faceti-va pofta cu o pizza de la mama ei, incercati paste autentice, insa in Italia aveti cu adevarat ce sa alegeti, pentru toate gusturile. Intrebati chiar ce e cu adevarat specific pentru regiunea italiana in care va aflati.

Si lista poate continua in acest fel pentru orice tara face parte din aventura voastra de vacanta. Ati ajuns intr-un loc strain si nu stiti ce sa mancati traditional? Nu va sfiiti, intrebati localnicii, intrebati la hotel sau unde stati. E simplu, astfel veti si socializa cu oameni diferiti de voi.

In fond, ceea ce vreau sa zic cu adevarat e urmatorul lucru: mi-as dori sa fie cat mai multi oameni, sa fie o majoritate ridicata de oameni care, atunci cand sunt in concedii sau vacante in strainatate, sa lase la o parte cartofii prajiti pe care ii pot avea si acasa, sa lase la o parte McDonaldsul pe care il au acasa si tot asa. Fiindca, marturisesc sincer, au azuit despre oameni, am citit despre oameni, stiu despre oameni care atunci cand sunt in concedii sau vacante trec rapid peste capitoul “mancare” si se satura in 3 minute de la McDonalds, chiar daca sunt la Istanbul, chiar daca sunt la Barcelona, la Milano sau la Paris. Trist. Mancarea traditionala inseamna si cunoastere.

As vrea ca acesti oameni sa incerce cat mai multe dintre preparatele specifice locului in care se afla. De aceea e bine sa ajungeti la locul de concediu cu un plan culinar de bataie. Chiar nu vreti sa mancati si altceva in vacante decat mancarea de care aveti parte zi de zi, intr-o rutina blestemata uneori, acasa?

© dreptul de autor asupra imaginilor si textul din aceasta postare, apartin lui Cristi Roman.

6 Comments

  1. bucatarmaniac

    Cristi, traduc eu pt. Elra, ca nu e de pe la noi:

    @Elra, I was upset they where gone to fast:)))! .

  2. Si mie imi place sa mananc lucruri noi, in vacante, dar sotul meu cauta intotdeauna mancarea pe care o cunoaste deja. Nu-l pot convinge nici macar sa guste!
    Cosmina

  3. I like the way how you stare at that sea urchins plate!

  4. @Cosmina – multumesc de mesaj. Convinge-l tu cumva :). Mananca tu ceea ce doresti si fa-i pofta :)).
    @elra – eram suparat ca s-au dus prea repede :)).

  5. Patricia V.

    Sa stii ca eu prefer sa mananc la Mc Donalds, in special daca imi fac concediile in tara. Mi se pare mai sigur. Pentru ca am patit nu odata sa faca cineva din familia mea toxinfectie alimentara. Chiar daca nu sunt chiar sanatoase, fastfood-urile mi se par mult mai sigure in conditiile astea. Afara nu stiu cum e, dar in tara e jale.

  6. bucatarmaniac

    Patricia, la noi in tara e de-nteles, dar totusi, poti gasi un restaurant bun, in orice statiune daca intrebi prin imprejurimi. Este insa de referat sa consumi numai apa imbuteliata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*