Cum se face mamaliga? Nu e mare filosofie! Iata cum o pregatesc eu, in cel mai simplu mod posibil. Consistenta poate varia, in functie de tipul si marca de faina de malai pe care o folositi. Dar nu e nici o problema. Daca mamaliga se ingroasa prea tare in timpul fiertului dar nu este inca gata, se mai poate adauga cate putina apa si fierbe in continuare. Daca insa dimpotriva, vi se pare ca nu s-a ingrosat destul, o mai puteti fierbe pana obtineti consistenta dorita. Doua lucruri trebuie respectate: sa nu adaugati faina de malai inainte ca apa sa fiarba si sa amestecati tot timpul din momentul in care o adaugati pana este gata.
Ingrediente:
1 litru de apa
2 lingurite de sare
350 g faina de malai
Apa se pune la fiert impreuna cu sarea. Cand apa clocoteste se adauga faina de malai treptat, in timp ce amastecam cu un tel (in felul acesta nu va face gogoloase). Dupa ce incepe sa se ingroase, putem trece la o lingura de lemn. Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand incontinu, pana se ingroasa (aproximativ 15 minute). Cu cat o fierbem mai mult, cu atat se va ingrosa mai tare. Dupa ce este gata, se mai lasa 5 minute sub capac, apoi se poate servi.
eu adaug inainte de a o lua de pe foc, o lingura de ulei, ii da o stralucire deosebita 🙂
pofta mare!
foarte aratoasa!
Giani, intradevar, e o metoda buna! Multumesc
Mononoke, multumesc!
Şi cum ai reuşit să o torni atât de uniform? 🙂
Anatati, am turnat-o cat a fost moale intr-un vas umed, am lasat-o sa se raceasca si apoi am rasturnat-o pe farfurie. 🙂
la mine in familie se face in ceaun, se lasa sa fiarba 30 de min fara amestecat (posibil doar in ceaun, ca intr-o oala obisnuita iese fum deja :)) ).. traditie de prin moldova 🙂
Ari, nu se compara mamaliga facuta in ceaun cu cea facuta pe aragaz. si asa cum spui, daca as lasa-o fara sa amestec sigur ar scoate fum 🙂
Intrebari de nepriceput:
1. Presupun ca daca mamaliga a ajuns prea vartoasa apa care se adauga la fiert pt a o "inmuia" tre' sa fie fiarta; sau…?!?
2. Pt 1-2-3 portii: 200 g faina malai + 1 litru apa + 2 lingurite sare – chek!
Da' daca fac (pt mai multe persoane) "o mamaliga" mai mare (sa zicem – din 1 kg faina malai), proportiile se respecta? (1.000 g faina malai + 5 l apa + 10 lingurite sare)? (PARCA 10 lingurite sare pare cam mult la 1 kg faina malai…)
Fiarta in lapte e nemaipomenita, imi place site-ul tau bucatarmaniac, tine-o tot asa 🙂
Fiarta in lapte e nemaipomenita, imi place foarte mult site-ul dvs bucatar maniac, tineti-o tot asa 🙂
nu mai facusem mamaliga de mai mult de doi ani…si ma mandresc ca rezultatul final: arata ca cel din fotografie(bineinteles pusa in vas umed plus lingura de ulei la final desi nu am vazut nicio "stralucire" deosebita…poate imi era prea foame:)
in fine..acum ca stiu sa prepar "mamaliga perfecta" pot sa ma marit:))..o vorba din batrani…
VictorCh :))))…eu nu am pus sare deloc…ceea ce iti recomand si tie…cand ai indoieli, mai bine nu mai pui …si ai rezolvat problema
vorba bunicii: mamaliga fara sare e otrava curata :)) cum sa nu pui sare deloc? 🙂
foarte buna mamaliguta
Mama,cum a iesit!
Mersi bucatarmaniac!
Am facut pt prima data dupa reteta ta,dar am pus CAM vreo 200 gr,daca puneam tot iesea prea tare pt gustul nostru.ms